BEDEKER GURMÁNA Otestovali sme pivnú reštauráciu v budove legendárneho Steinu

14.1.2023

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Reštauráciu v unikátnych priestoroch zrekonštruovanej historickej Spilky otvorili pred približne dvoma rokmi, no otestovať sme ju prišli až teraz, keď sa po obmedzeniach pandémie naplno rozbehla. K tankovému pivku vám ponúknu tradičné jedlá, ktoré vraj reprezentujú mix toho najlepšieho z Rakúska-Uhorska, ale tiež všeličo z modernej kuchyne. Aká je naša skúsenosť?

Pivnú reštauráciu Spilka beer  & restaurant nájdete na Legionárskej ulici za Novým evanjelickým kostolom. Obnovená pamiatková budova Spilka (kvasiareň) zo 60. rokov minulého storočia s charakteristickou kupolou je zároveň jediným zachovaným objektom bývalého legendárneho Pivovaru Stein.

Zdroj: Marián Dekan

Interiér reštaurácie. Pri obnove sa zachovali pôvodné stĺpy aj lampy.

Históriu varenia piva vnímate aj v citlivo zrekonštruovanom interiéri reštaurácie s vysokým stropom, kde pútajú pozornosť pôvodné lampy pivovaru i pôvodné mohutné stĺpy s bielym obkladom, takisto stena so železnými vrátami z parných kotlov, ktorými sa vykuroval celý Stein. Práve český pivovar Svijany, ktorý na prízemí otvoril veľkú reštauráciu, bol prvým nájomníkom zrekonštruovanej Spilky.

Návštevníkov býva v čase obeda veľa, ale stále sme si vedeli nájsť dobrý stôl. Horšie to bolo s čakaním na jedlo, zeleninovú polievku (1,49 €) sme síce mali na stole raz-dva, ale hlavné jedlá až o ďalších takmer štyridsať minút. Zdržanie vraj spôsobilo pečenie kuriatka, ktoré sme si objednali. Polievku hodnotíme ako dobrú klasiku, nesklamala, ale ani neohúrila ničím mimoriadnym, dávame jej priemernú známku.

Zdroj: Marián Dekan

​Zeleninová polievka

Pečené kuriatko (14,50 €), ktoré tak skúšalo našu trpezlivosť, je určite dobrá voľba v prípade, že ste veľmi, veľmi hladní. Z tejto porcie - oficiálne 500 g, podľa nášho odhadu aj viac - sa naje úplne každý, dokonca postačí i dvojici. Na pekáč sme totiž dostali celú polovicu pečeného marinového kuraťa. Chuťovo bolo mäsko fajn, ale na náš vkus až príliš mäkké, ak ho máte radi upečené dochrumkava, môže vás mierne sklamať. Obloženiu nebolo čo vyčítať, ocenia ho najmä priaznivci mierne pikantných pokrmov. Opekané baby zemiaky boli chutné, grilovaná kukurica sladučká, potešili aj alma papričky a baranie rohy, tých bolo v pekáči až-až.

Zdroj: Marián Dekan

​Pečené kuriatko

Veľké očakávania sme mali od špeciality s názvom Bravčový rezeň Spilka (12,50 €), ku ktorej sme si objednali len skromnú prílohu v podobe uhorkového šalátu (2,90 €). „Spilkovský“ rezeň vyzerá na pohľad ako viedenský, tiež ho naklepú pekne natenko, ibaže namiesto teľacieho nájdete v trojobale z jemnej kaiserkovej strúhanky mäso bravčové. Chuťovo nám však „šnicel“ nepripadal nijako špeciálny, hoci ho vraj navyše marinovali v pive. Uhorkový šalát bol bežný štandard, rovnako hodnotíme i servírovanie.

Zdroj: Marián Dekan

​Bravčový rezeň Spilka a uhorkový šalát

Ochutnali sme tiež konfitované Kačacie stehno (14,50 €), ktoré zas bolo na rozdiel od pečeného kurčaťa malé, pokojne by sme zvládli aj dva kúsky. Mäso bolo trochu suché, no lokše k nemu fajn. Chutila nám takisto dusená červená kapusta – neublíži ani tomu, kto ju má rád kyslejšiu, ani tomu, kto uprednostňuje sladšiu verziu.

Zdroj: Marián Dekan

Kačacie stehno s lokšami

Ďalšou voľbou bol Wrap s kačacím mäsom (10,50 €), k tomu čipsy, tenučké domáce zemiakové lupienky. Tortilla naplnená trhaným mäsom a zeleninou neprekvapila ničím výnimočným. Šalát coleslaw však predsa len potešil, dresing tiež, a šmrnc tejto špecialite dodalo avokádo, ibaže kačacie bolo opäť suchšie.

Zdroj: Marián Dekan

​Wrap s kačacím mäsom

Napokon sme otestovali Teľací perkelt (12,90 €) s domácimi špenátovými haluškami. K mäsku sme nemali nijaké výhrady, naopak, bolo veľmi chutné a jemné. Maslové halušky, ktoré sme s pasiou obracali v skvelej v omáčke, sa nám žiadalo trošku dosoliť, ale to už je náš zlozvyk. Inak žiadna výčitka.

Zdroj: Marián Dekan

​Perkelt so špenátovými haluškami

Naše hodnotenie: ***

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?