BEDEKER GURMÁNA Otestovali sme taliansku reštauráciu v historickom centre: Čo vás asi zaskočí?
Zdroj: Matúš Husár
Kvalitnú taliansku kuchyňu nájdete v Bratislave na viacerých miestach. My sme tentoraz vyskúšali talianske špeciality priamo v centre – čo nás potešilo a čo sme nečakali?
Trattoria a pizzeria La Pala na Hviezdoslavovom námestí umožňuje sedenie aj na terase v tieni stromov, to sme počas horúceho dňa ocenili ako prvé. Hoci na promenáde býva rušno, cítili sme sa pohodovo, pri osviežujúcej limonáde a domácich špecialitkách takmer ako na výlete v slnečnom Taliansku.
V lete sa žiada odľahčiť stravu, pridať jedlá založené na zdravých stredomorských princípoch, takže La Pala je v tomto smere dobrá voľba. Ceny sú vyššie, rátajte tiež s tým, že na jedlo si počkáte dlhšie – v našom prípade to bolo takmer 40 minút, čo je naozaj dosť.
Začali sme typickým predjedlom Antipasti misti (13,50 €), pečivo k nemu (košík za 1,50 €) sme si však museli doobjednať, nepriniesli nám ho automaticky. Preslávená šunka prosciutto crudo bola výborná, takisto olivy aj sušené paradajky, zo syrov sme si najviac užili kozí a ovčí s ušľachtilou plesňou. Prijali by sme aj viac týchto kúskov, na úkor menej výrazných syrov scamorza a grana padano. Veľkosť porcie však úplne postačovala.
Zdroj:
Matúš Husár
Tradičné predjedlo "Antipasti misti"
Polievky sme otestovali dve, súboj tesne vyhrala paradajková, teda Pomodoro (5,20 €) s jemným krémovým syrom ricotta. Chuť mala zvýrazniť pikantná pangritata - namrvené cesto, ktoré bežne používame na koláče, tentoraz však pridané do polievky. Fakt je, že sme čakali niečo ostrejšie, no dostali sme podobnú klasiku, akú poznáme z našej kuchyne. Ale inak fajn.
Zdroj:
Matúš Husár
Paradajková polievka "Pomodoro"
Druhá polievka s názvom Le vignole La Pala (5,70 €) mal byť podľa opisu v jedálničku silný hovädzí vývar. Obsahoval pestrý mix ingrediencií - varené mäso, gnocchi, zelené fazuľky, pečené artičoky, aj lupene zo šampiňónov. Samotný vývar však mal od označenia „silný“ ďaleko, a tiež by sme ho chceli teplejší. Zato jemné mäsko a domáce gnocchi chutili výborne a fazuľky pekne chrumkali, to boli veci, ktoré vylepšili dojem.
Zdroj:
Matúš Husár
Hovädzí vývar "Le vignole La Pala"
Vychutnali sme si však Ravioli quatro formaggi (12,60 €), taštičky plnené štyrmi druhmi syra, gorgonzolou, mozzarellou, grana padano a ricottou, na ktoré sme si navyše nasypali strúhaný parmezán (štedrú misku tohto syra sme mali k dispozícii spolu s fľašou olivového oleja). Cestoviny boli jemné, poctivé domáce, obohatili ich kúsky šunky prosciutto crudo a k dokonalosti priviedla vynikajúca vínovo-šalviová omáčka.
Zdroj:
Matúš Husár
Plnené taštičky "Ravioli quatro formaggi "
Odporúčame tiež špecialitu Gnocchi gorgonzola (12,20 €), ktorú pripravujú s kuracím mäsom a lahodnou gorgonzolovou omáčkou s mascarpone. Potešila aj pridanými sušenými paradajkami a baby brokolicou, celé to bolo výborné a jednoznačne z čerstvých surovín. Nič nám nechýbalo, no i v tomto prípade sme si prisypali za lyžičku parmezánu, bol by hriech ignorovať ho pri stole.
Zdroj:
Matúš Husár
"Gnocchi gorgonzola" s kuracím mäsom
Opatrne pri Tagliatelle di manzo (17,30 €), môže vás zaskočiť pikantnosťou! Lahodnú hovädziu sviečkovicu s ragú z lesných húb a domácimi cestovinami tagliatelle totiž chuťovo dopĺňajú okrem cesnaku, bieleho vína a mascarpone aj nenápadné krúžky čili papričky, ktoré však dajú o sebe vedieť. No niet čo ľutovať, jedlo bolo chutné, šťavnaté, navyše, čili podporuje zdravé trávenie, takže žiadna výčitka.
Zdroj:
Matúš Husár
Cestoviny "Tagliatelle di manzo "
Ak ste na miernejšie chute, vyskúšajte Bravčové líčka (14,90 €) s hráškovým pyré s mätou a špargľovo-pistáciovou granolou s limetou. Mäsko bolo vynikajúce, jemnučké, priam sa rozplývalo na jazyku, výborne nám pripravili aj hráškové pyré. Keď si naberiete z každej chuti troška, precítite i limetku, ktorá celý zážitok pekne uzatvára, je tou správnou bodkou.
Zdroj:
Matúš Husár
Bravčové líčka s hráškovým pyré
Napokon sme ochutnali Toskánsku sviečkovú (15,90 €) s unikátnou omáčkou a mascarpone. Hovädzie dusia až šesť hodín a bolo skutočne delikátne. Špecialitu chuťovo spestrila šunka prosciutto crudo (opäť!) a šmrnc jej dodala chrumkavá strúhaná mrkva, ktorou bolo mäsko štedro obsypané. Ako prílohu sme mali plátky domácej talianskej knedle so sušenými paradajkami, aj to bol príjemný zážitok.
Zdroj:
Matúš Husár
Toskánska sviečková
Naše hodnotenie: ****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Testovali sme remeselné bistro v historickej Pradiarni: Oplatí sa?
Aj keď počasie láka dopriať si svieži drink a k nemu niečo na zahryznutie vonku na terase, v tomto prípade odporúčame posedenie v interiéri. V zrekonštruovanej historickej budove Pradiarne otvorili nedávno remeselné bistro a práve vnútri intenzívne vnímate jeho výnimočnú atmosféru a chute.