BEDEKER GURMÁNA Vyskúšali sme novú reštauráciu na nábreží, kde varia aj pivo
Zdroj: Matúš Husár
V ikonickej budove Skladu č. 7 na dunajskom nábreží pribudla začiatkom marca nová reštaurácia so zaujímavou kuchyňou a s vlastným pivovarom pod jednou strechou. Otestovali sme ju pár dní po otvorení.
Reštaurácia DOCK7, kde si k jedlu môžete objednať niektoré z ôsmich druhov remeselných pív, získala v budove národnej kultúrnej pamiatky veľkorysý priestor. V štýlovom interiéri s industriálnou atmosférou sa cítime príjemne, hudba nie je taká hlučná, aby nám prekážala, jedálny lístok znie lákavo a obsluhujúca čašníčka je k nám prívetivá... Rátajte však s tým, že na jedlo si chvíľu počkáte, v našom prípade to bolo viac ako pol hodiny, a nevyjde vás úplne lacno.
Začali sme predjedlom Roastbeef (12,90 €), tu sme na pekne nastajlovanom tanieri dostali tenké šťavnaté plátky hovädzieho, ktoré doplnila koreňová zelenina, majonéza aj horčičné semienka. Nie bežná kombinácia chutí spolu výborne ladila. Špecialitu sme zajedali chrumkavým chlebom opečeným na grile, ktorý bol taktiež vynikajúci. Predjedlu naozaj nemáme čo vyčítať.
Zdroj:
Matúš Husár
Roastbeef
Pokračovali sme Fazuľovou polievkou s trhaným mäsom (5,90 €), bola primerane hustá, i keď sme jedli už hustejšie. Okrem kúskov bravčového mäsa z ich domácej udiarne v nej bolo množstvo rôznej koreňovej zeleniny. Súhlasili sme tiež, že nám do nej pridajú kyslú smotanu (čo nám ponúkli). Ak chcete, pripravia vám ju bez smotany i bez mäsa, možno ani v takej verzii nesklame.
Zdroj:
Matúš Husár
Fazuľová polievka s trhaným mäsom
Príjemné boli tiež Paradajkové linguine (13,20 €), jednoduché jedlo, ktoré môže chutiť klasicky, ale tiež skvele. To naše bol druhý prípad aj vďaka tomu, že si cestoviny robia sami. Krásne žlté hrubšie rezance uvarené al dente osviežil mladý špenát s bazalkou, a najmä paradajková omáčka s kúskami paradajok. Jedlo bolo šťavnaté, chuťovo síce menej výrazné, ale odolali sme zlozvyku pridať trochu soli, aby sme ho zažili v autentickej podobe.
Zdroj:
Matúš Husár
Paradajkové linguine
Napokon sme vyberali špeciality „z pece a udiarne“, pri ktorých mäso dlhé hodiny oddychuje v špeciálnej marináde, potom ho štyri až päť hodín zľahka zadymujú bukovým alebo dubovým drevom a napokon pomaly pečú pri nízkych teplotách takmer pätnásť hodín.
Pečené Bravčové rebierko (16,90 €) bolo vďaka poctivej dlhej príprave jemné, mäkké a šťavnaté, chuť však pre nás slabšia. Rebrá pripravujú s medom, s cesnakom aj s vlastným pivom, ale niečo tomu chýbalo, fakt je, že sme jedli už aj lepšie. Veľkosti porcie niet čo vyčítať, páčilo sa nám tiež servírovanie.
Zdroj:
Matúš Husár
Bravčové rebierko
Viac nás potešila príloha, ktorú sme si zvolili k rebierkam, a to ľahký svieži Záhradný šalát (9,90 €). Miešaný listový šalát s farebnou mrkvou, reďkovkami, cherry paradajkami, uhorkou a pečenými jadierkami bol veľmi fajn, veľa tu zjavne urobil skvostný dresing z vínneho octu a medu.
Zdroj:
Matúš Husár
Záhradný šalát
Ďalšou špecialitou pripravenou metódou „low & slow“ bol Hovädzí brisket – chimichurri (15,90 €). Stavili sme na menšiu 150-gramovú porciu, ale nabudúce si dáme radšej 300 gramov (24,90 €). Jemné plátky pečenej hovädzej hrude sa až rozpadávali pri každom súste. Napriek krásnej príprave nám trochu chýbala mastnejšia časť, ktorá by zintenzívnila chuť, omáčka chimichurri na to nestačila, aj keď bola naozaj lahodná. Ako prílohu sme mali grilovanú zeleninu, tej sa nedalo nič vyčítať.
Zdroj:
Matúš Husár
Hovädzí brisket – chimichurri
Zaujal nás tiež grilovaný Flank stejk (20,90 €), ku ktorému sme mali Pečené bataty s bylinkami (4,90 €) a tradičnú silnú mäsovú omáčku Demiglas (3,30 €), takže všetko komplet nás to napokon vyšlo na takmer 30 eur. Fakt je, že nám pripravili ozaj pekný kúsok kvalitného stredne prepečeného (medium) stejku. Rez hovädzieho zo spodnej časti brušného svalu mal dokonalú krustu, bol plný chuti, jemný a šťavnatý a krájal sa výborne. Zemiaky bataty boli tiež jedna báseň, aj demi glace omáčku robia dobre. Tej sme si dopriali striedmejšie, aby sme si užili čistú chuť či už mäsa, alebo batatov.
Zdroj:
Matúš Husár
Flank stejk
Hodovanie sme ukončili dezertom s názvom Mak a malina (6,80 €), čo bol makový koláčik osviežený malinovým kompótom a malinovou penou. Chutil ako od mamy, bol veľmi šťavnatý, hutný, naozaj makový, plný a sýty. Malinová pena bola trošku prisladká, ale chutila autenticky.
Zdroj:
Matúš Husár
Mak a malina
No a ešte k pivku. Dopriali sme si Ochutnávku šiestich pív (7,50 € za všetky dohromady), tu nám v menších 1,25 l pohároch na drevenom okrúhlom podnose priniesli IPL 11°, IPA 12°, APA 13°, BLONDE ALE 10° a ďalšie - jedno s výraznejšou chmeľovou arómou a chuťou, druhé s tónmi tropického ovocia, tretie horkejšie...
Zdroj:
Matúš Husár
Ochutnávka šiestich pív
Na pivo síce nie sme úplní odborníci, len jeho občasní fanúšikovia, ale bol to pre nás malý zážitok už len servírovaním. Ako sme sa dozvedeli, žiadne z pív tohto pivovaru nie je pasterizované a na čistenie nepoužívajú nijaké filtre, takže si zachovávajú prirodzenú chuť. Treba vyskúšať.
Naše hodnotenie: *****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Vege-ázijské bistro, kde si vychutnáte aj špeciality z mäsa, niekto dokonca zadarmo
V malej ázijskej reštaurácii Huy Vege v centre Bratislavy si môžete dať rôzne jedlá v rôznych kombináciách, výber je neskutočne bohatý, až sa v tých možnostiach strácate. Pod logom na sociálnej sieti si píšu „vegetariánske bistro“, no majú i chutné veci s mäsom. Zaujal nás tiež nápad pre hladných študentov, aj ten stojí za zmienku.