PREMENY BRATISLAVY: Sídlisko Ostredky v Ružinove oslavuje 60-tku

7.10.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pred 60 rokmi sa začala výstavba sídliska Ostredky, najzelenšieho v mestskej časti Ružinov. Za tie desaťročia sa zahustilo len mierne, čo poviete?

Ostredky, ktoré boli na tú dobu nadčasové, charakterizujú aj vesmírne ulice – pomenované sú ako Mesačná, Sputniková, Družicová, Polárna či Galaktická... Zaujímavosťou je, ako pripomína web mestskej časti ruzinov.sk, že Poludníková ulica je takmer rovnobežná s rovníkom a Rovníková zase s poludníkom. Sídlisko má tiež najviac zelene zo všetkých ružinovských štvrtí, hoci takmer nik tu nebýva v rodinnom dome.

„Z leteckých snímok z roku 1955 vidieť, že na tomto území, až na pár usadlostí, boli iba polia. 20. augusta 1964 sa na titulnej strane Večerníka objavila fotografia s popisom ´Začiatok výstavby na Ostredkoch´. Bytová výstavba napredovala na Ostredkoch pomerne rýchlo a prví obyvatelia bývali v nových bytoch už pred Vianocami v roku 1964. Do dvoch rokov tu postupne pribudlo až 3 400 bytov a odvtedy sa sídlisko príliš nezahusťovalo,“ uvádza ďalej portál
ruzinov.sk.

Zdroj: Archív TASR

​Ostredky v roku 1966.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

Ostredky dnes.

Dnešné Ostredky s rozlohou 0,986 km2 majú takmer 8 400 obyvateľov, z ktorých až pätinu tvoria seniori. Bytov je tu podľa informácie mestskej časti 4 824, takže ich za celé tie desaťročia pribudlo necelých 1 400. Porovnajte si archívne foto s aktuálnym záberom, ktorý nám poskytol Ľubomír Deák z OZ Bratislava jej Premeny.

(ac)

Páčil sa vám článok?