Príďte, bude to príjemný večer: Zelené sídlisko s vesmírnymi ulicami oslavuje 60-tku

31.8.2024
0

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

Páčil sa vám článok?

Pred 60 rokmi sa začala výstavba sídliska Ostredky v bratislavskom Ružinove, ktoré bolo na tú dobu nadčasové. Pri tejto príležitosti pripravili nadšenci histórie príjemný večer, kde môžete stretnúť aj pamätníkov a dozvedieť sa fakty, o ktorých ste doteraz netušili.

„Výročie nášho prekrásneho sídliska si pripomenieme v nedeľu 1. septembra o 19. hodine výstavou v Parku Ostredky. Uvidíte na nej aj doteraz nezverejnené fotky a video z histórie sídliska. Večerom bude sprevádzať a informácie dopĺňať Maroš Mačuha, ktorý je vyštudovaným historikom a roky sa venoval historickým témam v Bratislave,“ priblížil Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny.

Ostredky sú známe vesmírnymi ulicami – pomenované sú ako Mesačná, Sputniková, Družicová, Polárna či Galaktická... Zaujímavosťou je, ako pripomína web mestskej časti ruzinov.sk, že Poludníková ulica je takmer rovnobežná s rovníkom a Rovníková zase s poludníkom. Sídlisko má tiež najviac zelene zo všetkých ružinovských štvrtí, hoci takmer nik tu nebýva v rodinnom dome.

Zdroj: Archív TASR

September 1966: Do dvoch rokov už sídlisko stálo.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

Rok 2024: Pohľad na rovnakú časť sídliska dnes - zahustilo sa len mierne.

„Z leteckých snímok z roku 1955 vidieť, že na tomto území, až na pár usadlostí, boli iba polia. 20. augusta 1964 sa na titulnej strane Večerníka objavila fotografia s popisom ´Začiatok výstavby na Ostredkoch´. Bytová výstavba napredovala na Ostredkoch pomerne rýchlo a prví obyvatelia bývali v nových bytoch už pred Vianocami v roku 1964. Do dvoch rokov tu postupne pribudlo až 3 400 bytov a odvtedy sa sídlisko príliš nezahusťovalo,“ uvádza ďalej portál ruzinov.sk. Dnešné Ostredky s rozlohou 0,986 km2 majú takmer 8 400 obyvateľov, z ktorých až pätinu tvoria seniori. Bytov je tu podľa informácie mestskej časti 4 824.

Zdroj: Archív TASR

​1966: Výstavba bola rýchla, postup prác sledovala vláda.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

​2024: Ostredky majú najviac zelene zo všetkých štvrtí v Ružinove.

Stavba bola sledovaná vládou, a tak práce postupovali rýchlo, požiadavka bola postaviť sídlisko spolu s občianskym vybavením v čo najkratšom čase. Od septembra 1966 už deti z Ostredkov chodili do novej 25-triednej základnej deväťročnej školy (ZDŠ), ktorú vtedy navštevovalo viac ako tisíc žiakov, spočiatku na dve smeny.

Pre zaujímavosť pripájame aj text z prelomov rokov 1964/65 z archívu agentúry TASR: „Stavbári sa t. r. predčasne vyrovnali s úlohami na rok 1964. Kolektívy Pozemných stavieb v Bratislave začali koncom minulého roku s výstavbou devätnásteho bratislavského sídliska Ostredky, ktoré nadväzujú z jednej strany na sídlisko Štrkovec a z druhej na dvadsiate – rodiace sa sídlisko Pošeň. Výstavba sídliska Ostredky je v plnom tempe a pričinením kolektívov Pozemných stavieb zasadlo tu k novoročnému stolu v nových moderných bytoch už takmer 500 rodín. V tomto roku bude toto sídlisko hlavným ťažiskom výstavby bratislavského podniku. V tomto roku postavia v Bratislave 2 872 bytov. Bratislavské sídlisko Ostredky sa do konca roku 1965 rozšíri o ďalších 2 168 bytov. Sídlisko bude mať dovedna 3 952 bytov, školy, materské školy, jasle, obchody a ostatné zariadenia.“

(ac)

Páčil sa vám článok?