FOTO Spomeniete si ešte na autobusovú stanicu na Nivách? Pred 45 rokmi ju začali stavať a potom zbúrali

28.8.2024
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Pozrite si dnes už historické fotografie niekdajšej autobusovej stanice Mlynské nivy v bratislavskom Ružinove, ktorú veľmi rýchlo nahradilo veľké obchodné centrum s nástupišťami v podzemí. Pripájame aj aktuálne zábery novej autobusky.

S výstavbou autobusovej stanice Mlynské Nivy sa začalo v roku 1979, otvárali ju v auguste 1983, no už o 34 rokov neskôr ju definitívne zatvorili. Od októbra 2017 ju nahradila dočasná stanica na neďalekej Bottovej ulici a v rovnakom roku začali stavať novú autobusovú stanicu s 36 nástupiskami, 7 výstupiskami a 86 stojiskami pre autobusy v podzemí moderného Nivy centra, a to na mínus prvom podlaží.

Prvý spoj s cestujúcimi odišiel z novej autobusovej stanice 30. septembra 2021 o 3. hodine ráno na viedenské letisko Schwechat. Spolu so stanicou Nivy, ktorej súčasťou je spomínané veľké nákupné centrum, otvorili v rovnaký deň aj dlho očakávaný podzemný kruhový objazd, prvý na Slovensku.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

2024: Vstup do OC Nivy, nástupiská autobusov sú na -1. podlaží.

Zdroj: Archív TASR

​​1983: Vstup do starej autobusovej stanicek nástupiskám viedli schody aj eskalátor.

Zdroj: Archív TASR

1983: ​Dole ste si kúpili cestovný lístok, hore boli aj malí predajcovia.

Nová autobuska priniesla do centra mesta aj automatizovanú cyklovežu pre 118 bicyklov, parkovisko pre 2 150 áut na mínus druhom podlaží, takisto zelenú strechu určenú na rôzne voľnočasové aktivity, kde nájdete i bežeckú dráhu. Pozrite si foto starej stanice z 80. rokov, neďaleko ktorej (na Karadžičovej ulici) bola v minulosti aj železničná zastávka Bratislava-Nivy, a porovnajte so zábermi z novej stanice, vybudovanej na rovnakom mieste.

Zdroj: Archív TASR

​1983: Stará autobusová stanica mala 38 nástupísk a 10 výstupísk.

Zdroj: (nc)

​2024: Novú stanicu v podzemí Nivy centra otvárali s 36 nástupiskami, 7 výstupiskami a 86 stojiskami pre autobusy. 

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej Premeny 2024

​2024: Pohľad z Páričkovej ulice na OC Nivy, ktorého súčasťou je autobusová stanica...

Zdroj: Archív TASR

​1984: ... a pohľad na vstup do stanice pred 40 rokmi

Nová autobusová stanica v podzemí OC Nivy priniesla cestovanie v podobe moderného terminálu letiskového typu, ktorý dokáže denne vybaviť viac ako 280-tisíc cestujúcich. Pôvodná autobusová stanica ČSAD rátala s tým, že ňou prejde viac ako 50-tisíc cestujúcich denne.

Zdroj: Marián Dekan

2024: Pri čakaní na autobus môžete využiť lavičky s možnosťou USB nabíjania.

Zdroj: Archív TASR

1983: Čakáreň pre cestujúcich v starej stanici

Pôvodná, už zbúraná stanica, ktorú slávnostne odovzdali do prevádzky 15. augusta 1983, mala 38 nástupísk a 10 výstupísk. V hlavnej budove bolo okrem čakárne kultúrne stredisko, pošta zmenáreň, reštaurácia, ale tiež odpočiváreň pre vodičov a ďalšie zariadenia.

(ac)

Páčil sa vám článok?