BEDEKER GURMÁNA Ako chutí v ázijskom bistre, ktoré ocenil primátor Vallo?

10.6.2024

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Medzi drevenými búdkami na Trhovisku Miletičova nájdete dnes už legendárne bistro, ktoré vyhľadávajú páni v oblekoch aj chlapi v montérkach, maminy s kočíkmi či študenti. Vlastní ho rodina Hoang z Vietnamu, ktorá dostala nedávno i Cenu primátora za popularizáciu vietnamskej kuchyne a kulinárske zážitky. Ak ste ich ešte neobjavili, no lákajú vás, čítajte ďalej, máme pre vás najmenej jednu dobrú radu.

Hoangovci začínali na Miletičke pred dvanástimi rokmi, spočiatku ponúkali tradičné Pho alebo Bun Bo Nam Bo, dnes už neviete, čo skôr si vybrať. Pokiaľ si pamätáme, pred ich bistrom Phong Nam sa v čase obeda vždy tvoril dlhý rad ľudí a to sa nezmenilo dodnes. Už okolo pol dvanástej býva plno, prišli sme preto na jedenástu, takže jedlo sme mali na stole do štvrť hodiny. Ak vám je to priskoro, no chcete sa vyhnúť čakaniu, príďte radšej neskôr popoludní.

Ďalšia naša rada sa týka megaporcie, ktorú vám naložia – treba veľké odhodlanie, aby ste ju zvládli celú, nám sa to nepodarilo. Niekoho môže dokonca odradiť od ďalšej návštevy. Ak chcete byť eko, prineste si so sebou dózu, do ktorej vám nedojedené zabalia, nie je však problém kúpiť si obal za 50 centov priamo v bistre, sú na to zvyknutí. Inak, ak si porciu rozdelia dvaja, cena za jeden obed vyjde na príjemnú sumu.

Rátajte tiež s tým, že sa platí iba v hotovosti, a že stoly na terase nemusia byť čisté... Na druhej strane máte istotu, že jedlá pripravujú z kvalitných a čerstvých surovín, pričom mnohé robia podľa receptúr, ktoré sa v rodine dedia z pokolenia na pokolenie, takže ich chuť je neopakovateľná.

Zdroj: BN

​Krátko po jedenástej boli ešte takmer všetky stoly prázdne, o niečo neskôr už ľudia stáli v dlhom rade (úvodné foto).

My sme stavili najskôr na spomenutú klasickú vietnamskú špecialitu  Bun Bo Nam Bo (9,50 €), šalát s hromadou cestovín (Bun), šťavnatých kúskov hovädzieho mäsa (Bo) a všeličoho iného. Všade ho pripravujú trochu inak, mnohí Bratislavčania sa však zhodujú, že ten od Hoangovcov nemá v meste konkurenta. Mix rôznych chutí vyznel veľmi dobre. Tenké rezance boli uvarené tak akurát, mäsko jemné, k tomu čerstvá zelenina, klíčky aj voňavé bylinky, posekané arašidy a, pravdaže, chutná sladkokyslá zálievka pripravená z rybacej omáčky, octu, cukru i cesnaku... Výsledkom bol svieži, ľahký a chrumkavý zážitok. Porcia však taká, že sme si polovicu odložili na večeru.    

Zdroj: BN

Bun Bo Nam Bo

Rolky s rezancami Bun Nem (9,50 €) bolo opäť jedlo najmenej pre dvoch, to množstvo na tanieri až vydesí. Pražených roliek sme narátali minimálne desať, k nim bol ešte kopec rezancov, zeleniny a byliniek. Nechýbal, samozrejme, koriander, o ktorom sa hovorí, že ho buď neznášate, alebo milujete. Na rolkách nám najviac chutil chrumkavý ryžový papier, ktorý obalil náplň, no potešila tiež zelenina vnútri, nakrájaná na tenučké pásiky. V zmesi sme identifikovali i drobné kúsky húb a ryžových rezancov, všetko to dokopy malo príjemnú, nie výraznú, ale skôr delikátnu chuť. Rezance sme si namáčali do jemne kyslej zálievky s krúžkami čerstvej mrkvy a klíčkami, kombinácia dobrá, ale fakt je, že cestoviny rýchlo zasýtia – už sme boli najedení, a tanier stále plný.

Zdroj: BN

Bun Nem 

Žiadalo sa nám vyskúšať aj niečo s krevetami – tu nám odporučili špecialitu Bun Tom Xao (13 €). Všetky chute vo vrchovato naplnenej miske boli vyladené, krevety čerstvé, veľké, lahodné, a najmä ich bolo veľa. Jemným rezancom pomohla sladkastá zálievka, v ktorej boli namočené, takže tiež fajn. Potešili i slížiky tofu a omelety, chrumkavé arašidy, ale aj čerstvá natenko nakrájaná zelenina, krúžky mrkvy a kukurica. Ani toto pestré jedlo nesklamalo, chuťovo síce nebolo výnimočné, skôr priemerné, ale v čerstvosti sa bistru na Miletičke iné ázijské podniky v meste nevyrovnajú – taká je naša skúsenosť.

Zdroj: BN

Bun Tom Xao

Napokon sme si dali grilované bravčové mäso Bun cha (11 €) s tenkými ryžovými rezancami. Opäť nás prekvapila veľkosť porcie, ktorú dokáže zjesť asi málokto. Pod plátkami mäsa sme mali chrumkavý čerstvý šalát, rôzne bylinky, a napokon množstvo rezancov. Neboli nijako ochutené, vyvážila to však bohatá chuť zeleniny, najmä byliniek. Navyše, jednotlivé sústa si môžete namáčať do jemne kyslej zálievky so zeleninou, ktorú dostanete v malej miske. Samotnému bôčiku nebolo čo vyčítať, hoci vyzeral byť mastný, v realite tak nechutil. Prepečený bol akurát do mierne chrumkava, dochutený primerane. Túto špecialitu odporúčame všetkým, ktorí netúžia po výraznej pikantnej chuti, a tí ostatní si ju zas môžu kombinovať s čili.

Zdroj: BN

​Bun Cha

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?