FOTO: Desiatky problémových obyvateľov okolia Pentagonu sa presťahovali do Ružinova, vytvorili tu kolóniu

31.10.2023
0

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

V okolí neslávne známeho Pentagonu v bratislavskej Vrakuni sa už žije miestnym ľuďom komfortnejšie. Desiatky tu žijúcich drogovo závislých, ktorí prespávali v okolí, sú preč. Títo ľudia však samozrejme nezmizli, iba sa presťahovali do Ružinova za konečnú električiek.

Ako informoval na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren, aktuálne žije v poraste na Astronomickej okolo 50 ľudí. Včera ich s kolegami z úradu navštívil spolu s mestskou a štátnou políciou. 

"V náletových porastoch začalo v poslednom období žiť zhruba 50 ľudí. Niektorí ľudia bez domova tu žijú už dlhšie a nie sú zdrojom problémov, snaží sa s nimi pracovať naše sociálne oddelenie. V poslednom období tu však pribudli desiatky ďalších – najmä presťahovaných z Pentagonu vo Vrakuni, odkiaľ ich vyhnali zásahy polície a zriadenie novej policajnej stanice. Žiaľ, práve problém neprispôsobivých ľudí z Pentagonu nebol vyriešený, bol len presunutý – z Vrakune do Ružinova. Čiastočne sa rozptýlili na území Vlčieho hrdla, kde začali pôsobiť najmä menší díleri omamných látok, a väčšia časť dílerov a užívateľov si našla nový domov práve za konečnou električiek," priblížil Chren. 

FOTOGALÉRIA:

Ako uviedol, presný počet ľudí, ktorí sa tu nachádzajú, nie je známy, no výrazne sa zvýšila trestná činnosť v okolí, najmä krádeže a vlámania v bezprostrednom okolí, teda na sídliskách Ostredky a Pošeň. Zároveň sa tu hromadí odpad i použité striekačky.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Starosta Chren v kolónii. 

"Náročky som inak napísal o neprispôsobivých, hoci viem, že to môže vyvolať vlnu kritiky. Aj s mojimi kolegami tu totiž rozlišujeme ľudí bez domova, s ktorými sa snažíme pracovať a ktorým sa snažíme pomôcť, a väčšiu skupinu ostatných osôb, ktorá sa akejkoľvek pomoci vyhýba, pretože najmä z dôvodu drogovej činnosti (či už užívania alebo predaja) odmietajú akúkoľvek komunikáciu a pomoc," vysvetlil starosta. 

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Ľudia tu žijú v provizórnych príbytkoch.

Na mieste policajti narazili na niekoľko provizórne a nelegálne vybudovaných prístreškov, v ktorých v neuveriteľných podmienkach žijú desiatky ľudí.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Hromadí sa tu odpad i kradnuté veci.

"Desiatky až stovky ton odpadu, ktoré pribudli naozaj v nedávnej dobe, pretože náš ružinovský podnik v tejto lokalite pravidelne vykonáva čistenia – napriek tomu to po pár dňoch vždy vyzerá, že tam nikdy neboli. Na každom kroku stopy po drogách, ihly, striekačky. Jedna osoba priamo pristihnutá pri pálení káblov, ktoré získavajú zjavne nelegálnou činnosťou a opaľujú ich, aby ich mohli odovzdať priamo do zberne... V skupine osôb aj žena vo vysokom štádiu tehotenstva, aj príbytok s maloletým dieťaťom (v tomto prípade koná naše sociálne oddelenie a bez akýchkoľvek detailov poviem, že tu nejde o problémové osoby, ale o ľudí, ktorým sa pokúsime čo najviac pomôcť, aby nemuseli žiť v takýchto podmienkach)," priblížil hrozné pomery starosta. 

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Na mieste sa váľajú injekčné striekačky.

Ako dodal, opakované zásahy polície pravidelne odhaľujú predmety zjavne pochádzajúce z trestnej činnosti. Vyzval preto obyvateľov, aby polícii dôverovali a krádeže hlásili, či už ide o bicykel alebo o rozbité okno na aute.

Dokonalé riešenie problému podľa starostu neexistuje, no neprispôsobivých, ktorí pomoc odmietajú, sa jednoducho pokúsia vytlačiť na iné miesto.

Zdroj: FB Martin Chren - starosta Ružinova

Odpad sa tu hromadí vo veľkých množstvách.

V Ružinove už začali  pripravovať plán rýchleho riešenia, ktorý má byť hotový v krátkom čase. Pôjde o preriedenie náletových porastov, vyčistenie, aj odstránenie niektorých drevených búd, v ktorých má polícia zmapované, že sa dejú tie najproblémovejšie veci.

"Ak táto lokalita stratí 'intimitu' miesta, kam nie je vidieť, bude oveľa menej lákavá pre zlodejíčkov a dílerov. Dlhodobé riešenie si zároveň žiada nájsť pre toto miesto nové využitie s prítomnosťou ľudí. Nehovorím o žiadnej výstavbe... budeme ale hľadať niečo rýchlejšie – napríklad cvičisko pre mestskú políciu by tu asi nikomu nevadilo a zároveň by pôsobilo dosť odstrašujúco pre tých, ktorí by tu nemali byť," avizoval Chren.

(ms)

Páčil sa vám článok?