BEDEKER GURMÁNA Otestovali sme reštauráciu, v ktorej varia známi televízni šéfkuchári
Zdroj: Marián Dekan
Tentoraz sme vyskúšali umenie Martina Korbeliča, prísneho porotcu z televíznych kuchárskych šou, a jeho kamaráta, tiež známeho šéfkuchára Tomáša Siku. Len nedávno, v októbri tohto roku si otvorili reštauráciu na Bajkalskej ulici v Ružinove.
Reštauráciu MenJu na prízemí hotela Aston rozbiehali hviezdni šéfkuchári najskôr s raňajkami, až niekedy koncom októbra rozšírili ponuku o obedy. Podľa názvov jedál by ste väčšinou hádali domácu klasiku, ale spoľahnite sa, že zažijete nové chute aj emócie.
Môžete sem prísť pokojne autom, parkovanie nie je problém. Vozidlo necháte buď priamo pred hotelom za dve eurá na hodinu, ale aj grátis v niektorej bočnej uličke - v tejto ružinovskej lokalite už síce platí regulácia PAAS, ale nerezidentov spoplatňuje až od 14. hodiny. V príjemnom podniku s priateľskou atmosférou tak pohodlne stihnete nielen raňajky, ale aj obed.
Obedové menu pripravené zo sezónnych jesenných surovín nám ponúklo na výber zo siedmich jedál, od predjedla cez polievku až po dezert plus denný špeciál šéfkuchára. Všetko špecialitky lákavé už na pohľad, aranžované takmer umelecky.
Zdroj:
Marián Dekan
Interiér reštaurácie MenJu
Červenú repu s kozím tvarohom (5,90 €) nám prezentovali ako predjedlo, ale štíhlej paničke dokáže pokojne nahradiť hlavné jedlo, porcia obohatená o brusnice a oriešky bola naozaj výdatná. Ak poznáte chuť kozieho syra, budete asi trochu prekvapení, tvaroh bol totiž príjemne zjemnený, vôbec nerušil chuťové kanáliky. Aj cviklu nám pripravili pekne na zahryznutie, takže ak máte túto kombináciu radi, odporúčame, určite si pochutíte.
Zdroj:
Marián Dekan
Červená repa s kozím tvarohom
Denný špeciál šéfkuchára (15,90 €) bolo dvojchodové menu, v ten deň sa podávala krémová tekvicová polievka a vyprážané kačacie krokety. Obe jedlá sme si mohli objednať aj osobitne, pričom v podobe „dva v jednom“ bola cena nižšia o takmer dve eurá. Zhodnotíme ich teda jedno po druhom.
V Tekvicovej polievke (4,90 €) by ste asi dužinu pomela nečakali a bol to dobrý nápad. Osviežujúci citrus spolu s pikantnejším zázvorom podčiarkli skvelý dojem, ktorý dotiahli chrumkavé tekvicové semienka a kúsky lahodnej tekvice. Polievka, servírovaná v elegantnom hlbokom tanieri, bola teplá presne ako treba a skutočne znamenitá.
Zdroj:
Marián Dekan
Tekvicová polievka
K vyprážaným kačacím kroketám (12,90 €) sme mali prívarok z dusenej červenej kapusty a repy, preliaty penou, v ktorej sa chrenom nešetrilo - špecialite dodal pikantnosť, ktorá tiež potešila. Jemné mäsko v trojobale v kombinácii so zaujímavo dotvorenou jesennou zeleninou bolo príjemným chuťovým aj vizuálnym zážitkom.
Zdroj:
Marián Dekan
Vyprážané kačacie krokety
Ak sa v reštauráciách vyhýbate jedlám z kuracích pŕs, pretože mäso je suchšie, tak v MenJu nič podobné nehrozí. Farmárske kura - hríbové ragú (12,90 €) s domácimi tekvicovými gnocchi bolo výborné, mäsko vláčne, šťavnaté. Šéfkuchár Martin Korbelič nám prišiel prezradiť postup priamo k stolu: kuracie prsia pripravujú metódou sous vide, navyše ho naložia do jogurtu a čarujú s ním aj všelijako inak... Výsledok bol, že všetko to spolu na tanieri úžasne hralo a chutilo. A porcia oveľa väčšia, ako by ste čakali od jedla z menu.
Zdroj:
Marián Dekan
Farmárske kura, hríbové ragú
Pri objednávaní „Španielskeho vtáčika“ (13,90 €) sme si všimli úvodzovky v názve jedla. Už tie nám avizovali, že bude mať ďaleko od klasiky, ktorú si pamätáme zo školskej jedálne. Dostali sme modernú verziu pripravenú z duseného hovädzieho lúpaného pleca, s plátkami pancetty a vajíčka, ktoré sa nám na tanieri pekne roztieklo, k tomu bola ešte zemiaková kaša s cibuľkou a pickles. Chutné mäsko sa až rozpadávalo na jazyku, výborné bolo aj zemiakové pyré a „sós“, na ňom sme si tiež zgustli.
Zdroj:
Marián Dekan
"Španielsky vtáčik"
Smolu sme však mali na Jesenný šalát (10,90 €). Obsahoval síce všetko, čo máme radi - pečenú hokkaido tekvicu, cviklu, ružičky brokolice, kúsky hrušky aj zrnká granátového jablka, tiež štedrú dávku quinoy... Ale chuťovo bol úplne diétny. Napokon vysvitlo, že nám ho pripravil kuchársky začiatočník, ktorý vraj zabudol pridať dresing, a zjavne i niečo ďalšie na dochutenie. Škoda. Toto jediné nám chýbalo k dokonalému zážitku.
Zdroj:
Marián Dekan
Jesenný šalát
Naše hodnotenie: ****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Izraelské bistro: Naložia vám, koľko chcete, platíte vždy rovnako
Humus, falafel, kuracie na karí, zeleninové omáčky aj čerstvý kapustový šalát s uhorkou a kôprom... Tanier s rôznymi izraelskými špecialitami si v bistre v petržalských Slnečniciach vyskladáte sami a zaplatíte vždy rovnakú sumu, nezáleží na hmotnosti. Porcia je pritom taká, že sa o ňu možno podelíte, mali sme problém zjesť ju celú.