BEDEKER GURMÁNA Testovali sme remeselné bistro v historickej Pradiarni: Oplatí sa?
Zdroj: Marián Dekan
Aj keď počasie láka dopriať si svieži drink a k nemu niečo na zahryznutie vonku na terase, v tomto prípade odporúčame posedenie v interiéri. V zrekonštruovanej historickej budove Pradiarne otvorili nedávno remeselné bistro a práve vnútri intenzívne vnímate jeho výnimočnú atmosféru a chute.
Bistro Mint Pradiareň, ktoré nájdete v novej časti Nív, stavia na remeselnej príprave jedál a nápojov. „Moderná bistro kuchyňa je zlúčením inšpirácií z medzinárodných kuchýň. Môžete si sadnúť a vychutnať raňajky, brunch, obed, večeru alebo len kávu, či zobrať si so sebou remeselné limonády, šťavy alebo čerstvú kváskovú focacciu,“ láka na svojom webe. Tak sme prišli a ochutnávali všetko možné, od predjedla cez polievku a hlavné jedlo až po dezert.
Začali sme Pljeskavicou s little gem šalátom (8,39 €). Bolo to chutné, svieže, mäsko napichnuté na špajdli by sme však predsa len trochu dokorenili. Výbornému šalátu s feta dresingom dodali šmrnc navyše zrnká granátového jablka.
Zdroj:
Marián Dekan
Pljeskavica a k nej šalát s feta dresingom
Polievka z pečených paradajok (3,99 €) prekvapila už konzistenciou, bola taká hustá, že pokojne nahradí hlavný chod. Mali sme v nej aj šošovicu belugu, strúhaný syr pecorino a nasekanú bazalku a všetky tie skvelé chute dotiahli cesnak s cibuľou. Polievku sme zajedali s krajcom prvotriednej ciabatty, ktorú si pečú sami.
Zdroj:
Marián Dekan
Paradajková polievka s krajcom ciabatty, ktorú si pečú sami
Na hlavnom jedle Ravioli (12,99 €) sme ocenili predovšetkým paradajkovú omáčku a dopriali nám jej bohato. Taštičky vlastnej výroby, plnené talianskou šunkou prosciutto cotto a mozzarellou, však boli na náš vkus málo výrazné. Chute zachraňovala práve spomínaná vynikajúca omáčka spolu s lahodným syrom.
Zdroj:
Marián Dekan
Ravioli boli chuťovo menej výrazné.
Iným variantom cestovinového jedla boli Tomato basic maccheroni (8,49 €) s cuketou a mozzarellou. Názov napovedá, že základom je opäť paradajková omáčka, ktorá bola výborne dochutená bazalkou, bazalkovým olejom a syrom grana padano. „Paradajkovosť“ domácich cestovín zjemnili natrhané kúsky mozzarelly, jedlo bolo ľahké a vyvážené.
Zdroj:
Marián Dekan
Makaróny robia s mäkkým syrom mozzarellou aj tvrdým grana padano.
Ďalšou voľbou boli Grilované farmárske kuracie prsia s pak choi (12.99 €), ku ktorým sme mali pyré zo sladkých zemiakov batatov a bylinkovú omáčku chimichurri. Mäsko bolo dobre upečené, mäkučké a chutné, pyré jemné, lahodné, no vyzdvihnúť treba tiež čínsku kapustu pak choi, „osmahnutú“ na grile, naozaj delikátna chuť!
Zdroj:
Marián Dekan
Grilované kuracie prsia, pak choi a batatové pyré
Ak si objednáte Chrumkavú zeleninu v maslovej omáčke (9,49 €), rátajte s tým, že dostanete chuťovo diétnejšiu nádielku brokolice, reďkovky, mrkvy, hráškových strukov, špargle, pak choi a baby zemiakov. Oživením porcie boli pukance z pohánky, tie sme si doslova vychutnali. A hoci by sa zdalo, že ide o ľahké jedlo, vďaka pene z kyslej smotany sme mali fakt dosť.
Zdroj:
Marián Dekan
Chrumkavá zelenina je diétnejšia miska.
Aj dezertov sme si dopriali viac druhov a konštatujeme, že nesklamal ani jeden. Cheesecake slaný karamel (3,89 €) bol síce menší koláčik, ale poctivý, žiadne náhrady surovín, chutil výborne. Maškrtníkov poteší tiež Osie hniezdo (1,89 €), robia ho vynikajúco a škoricovou plnkou nešetria. Rovnako skvelý bol Malinový mousse (3,99 €), nadýchaný korpus bol jemný, delikátny a chuť ovocia bohatá a osviežujúca.
Zdroj:
Marián Dekan
Pri dezertoch neviete, čo skôr si vybrať.
(bn)
Naše hodnotenie: *****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná.
BEDEKER GURMÁNA Testovali sme kórejskú kuchyňu v centre mesta: Veľa prekvapení!
Ochutnali ste už niečo z kórejskej kuchyne? Na rozdiel od čínskej či vietnamskej je u nás menej známa, ale určite si zaslúži pozornosť. Otestovali sme ju v reštaurácii v Starom Meste a boli sme pripravení na všetko, aj na jedlá pekelne „spicy“. Realita v mnohom prekvapila.