Deň plný jedla, zábavy a histórie: Komunitný piknik v Gerulate ponúkne v sobotu zaujímavý program

25.7.2024
0

Zdroj: MMB/Nina Pacherová

Páčil sa vám článok?

Už túto sobotu 27. júla môžete stráviť deň plný zážitkov v atraktívnom starobylom prostredí v Rusovciach. Múzeum mesta Bratislavy tu totiž pripravilo podujatie Komunitný piknik v Gerulate. Viac nám prezradila PR manažérka múzea Katarína Selecká.

Podujatie ponúkne rôznorodé aktivity pre rôzne vekové kategórie, to všetko v prostredí významnej archeologickej lokality, ktorá bola v roku 2021 zapísaná do svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Hlavným cieľom pikniku je vytvoriť priestor pre trávenie voľného času, rozvíjanie susedských vzťahov a miestnej komunity, a v neposlednom rade zapojenie obyvateľstva mestskej časti Rusovce do aktivít múzea.

V rámci celodenného programu Komunitného pikniku v Gerulate sa účastníci budú môžu tešiť na deň plný jedla, zábavy, histórie a vzájomných stretnutí. Pre rodiny s deťmi sú už od dopoludnia pripravené interaktívne aktivity, vďaka ktorým sa môžu zapojiť do hrania rímskych hier, vyrobiť si vlastný šperk, prípadne si vyskúšať prácu archeológa.

Zdroj: MMB/Dominika Bolgáčová

Na pikniku môžete spoznávať aj históriu

V rámci hesla „zazeleňme spolu Gerulatu“ sa budú môcť zapojiť do dobrovoľníckych aktivít a kultivácie zelene – výsadby tematických rastlín ako napríklad olivovníka, citrónovníka či vavrínovca. Nebude chýbať ani komentovaná prechádzka približujúca históriu tohto významného archeologického náleziska či pozorovanie vtákov v neďalekom Rusovskom parku. Program zakončí spoločný piknik v areáli Antickej Gerulaty, ktorý doplní aj živé hudobné vystúpenie.

„Spoločný piknik je skvelá príležitosť stretnúť sa s miestnym obyvateľstvom, stráviť deň príjemnými rozhovormi a zároveň spolu vytvárať predstavu o ďalších aktivitách, ktoré by múzeum mohlo sprostredkovať. Je pre nás dôležité byť otvorení voči podnetom účastníkov, zapájať ich do participatívnych aktivít a obohacovať tak našu programovú ponuku,“ približuje Linda Mendelová, vedúca programového oddelenia MMB.

Antická Gerulata sa nachádza priamo v centre Rusoviec. Exteriér múzea – spolu so zachovanými zvyškami pôvodnej architektúry rímskeho vojenského kastelu – je sprístupnený zdarma počas celej sezóny, ktorá trvá od apríla do októbra. V rámci skvalitnenia návštevníckej infraštruktúry ho tento rok doplnia aj nové komfortné lavice a stoličky, ktoré podporia pobytovú funkciu areálu a vytvoria príjemný priestor pre oddych.

Zdroj: MMB/Dominika Bolgáčová

Pripravený je aj program pre deti.

Modernizácia sedenia vrátane komunitnej programovej ponuky je súčasťou projektu Komunitné (zelené) múzeum, ktorý je realizovaný vďaka podpore Nadácie VÚB.

PROGRAM:
10:00 – Otvorenie areálu
10:00 – 18:00 Interaktívne hry pre deti
10:00 – 12:00 Pozorovanie vtákov v Rusovskom parku
13:00 – 14:00 Archeologická prechádzka
14:00 – 16:00 Rodinný workshop presádzania rastlín
16:00 – 18:00 Piknik a hudobné vystúpenie

Areál Antickej Gerulaty v Rusovciach sa nachádza na mieste bývalého rímskeho vojenského kastelu – menšieho vojenského tábora – na severných hraniciach pevnostného systému Limes Romanus. Tvoria ho základy stavieb z 1. – 4. storočia. Gerulata v Rusovciach je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou a od roku 2021 je zapísaná na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

(ms)

Páčil sa vám článok?