Vandalizmus či snaha amatérskeho umelca? V Rači niekto "vylepšil" sochu svätého Floriána

16.7.2024
0

Zdroj: FB Michal Drotován- starosta mestskej časti Bratislava - Rača

Páčil sa vám článok?

Pamätáte si svetoznámu kauzu španielskej dôchodkyne Cecílie Giménez, ktorá sa pokúsila v mestečku Borja vylepšiť viac ako storočnú fresku Ježiša Krista od maliara Eliasa Garcia Martineza? V bratislavskej Rači možno riešia podobný problém. Alebo ide o vandalizmus či nepodarený žart? Niekto totiž pomaľoval sochu sv. Floriána z 18. storočia.

"Mestská čast Bratislava-Rača aktuálne preveruje, kto a za akým účelom poškodil pamiatku - sochu sv. Floriána - jej neodborným "premaľovaním". O danej aktivite nebola informovaná ani MČ Rača ani fara Rača a v žiadnom prípade by na to nedali súhlas. Ide o maximálne nevhodný zásah a poškodenie historickej sochy z roku 1721," informoval na sociálnej sieti starosta Rače Michal Drotován.

Dodal, že na sochu bola tento rok pripravovaná zo strany mestskej časti kompletná umelecko-reštaurátorská obnova, ktorú priebežne nacenili na 17 000 eur.

"Súčasné poškodenie sochy bude znamenať, že bude potrebné vykonať sondy, ktoré zistia mieru poškodenia (nakoľko čiastočne ide aj o olejové farby) a navrhnúť možné riešenie," dodal.

Zdroj: FB Michal Drotován- starosta mestskej časti Bratislava - Rača

Sochu niekto pomaľoval.

Zároveň žiada všetkých, ktorí majú informácie o samozvanom "umelcovi", aby kontaktovali miestny úrad. 

Zdroj: FB Michal Drotován- starosta mestskej časti Bratislava - Rača

Takto skončila v Rači socha z 18. storočia. 

V diskusiách na sociálnej sieti si okamžite ľudia spomenuli na kauzu španielskej dôchodkyne Cecílie Giménez, ktorá sa pokúsila v mestečku Borja vylepšiť viac ako storočnú fresku Ježiša Krista od maliara Eliasa Garcia Martineza.

Viacerých obyvateľov však prekvapila plánovaná cena za reštaurovanie sochy. Drotován upozorňuje, že zďaleka nejde o nejaké premaľovanie. Musí sa totiž vykonať výskum a sondáž zameraná na zistenie zachovania alebo nezachovania zbytkov pôvodnej polychromie, odstránenie nepôvodných sekundárnych náterov plastiky a podstavca, odstránenie nepôvodných sekundárnych tmelov a zasahov na pamiatke, odsoľovanie, spevnenie samotnej kamennej hmoty, lepenie prasklín a trhlín, domodelovanie chýbajúcich častí plastiky a architektúry podstavca, farebne lazúrne zjednotenie a hydrofobizácia kamennej hmoty.

(ms, ac)

Páčil sa vám článok?