Prešli sme sa trhmi v Petržalke: Sú lacnejšie, aj predajca tu má čas pocítiť vianočnú atmosféru
Zdroj: Matúš Husár
„Prvý decembrový víkend bol asi najsilnejší, aký som tu od roku 2015 zažil. Ledva sme stíhali piecť a uspokojovať dopyt. Ale ten ďalší ho možno ešte prekoná,“ hovorí Daniel Krajčovič o tom, ako stúpa obľúbenosť petržalských vianočných trhov v Bratislave.
Tvrdí, že nešlo ani tak o výnimočnosť programu ako o fakt, že čoraz viac Petržalčanov dáva prednosť miestnym trhom pred mestskými. Svoju rolu, samozrejme, zohrávajú aj ceny. Je rozdiel, či si dáte langoš od 4 do 10 eur v meste, ale od 3,50 do 6 eur v Petržalke, varené víno za 2,50 alebo za 4 eurá.
„Z roka na rok vidíme, že kúpna sila obyvateľstva klesá. Nie každý zvláda ten nárast cien. Vrátane predajcov. Kopa mojich známych už nepodniká v tomto segmente. Skončili. Veď si vezmite, že cigánsku sme v roku 2016 dokázali predávať za 3,80 eura, ešte v roku 2019 stála 4 eurá, dnes so 7 eurami patríme k najlacnejším,“ pokračuje Daniel Krajčovič. Podobne lokše. Klasická mastená stála pred piatimi rokmi 1,20 eura, dnes ju majú v Petržalke za dve eurá. Pečienková stojí tri, v meste takmer dvojnásobok.
Daniel Krajčovič s kolegom Eduardom. Jeho stánok nájdete na týchto trhoch už od roku 2015.
Lacnejšie ceny nenájdete ani v bufetoch na sídlisku. Známa zmrzlináreň v Ovsišti, ktorá v zime zmení sortiment na vianočný, ponúka mastené lokše, ktoré si sami robia, za 2,50 eura/kus, (za 3,50 je plnená husacou alebo kačacou pečeňou).
Chcú predávať pre miestnych
Stánok Camelot je už po takmer desiatich rokoch súčasťou vianočných trhov v Petržalke. „Pôsobíte priam profesionálne,“ hovorím Danielovi a jeho kolegovi Eduardovi, pričom narážam na ich červené rovnošaty. A oni reagujú: „Veď si za našou cigánskou aj stojíme!“ Tvrdia, že za tie roky ich už ľudia poznajú a rovno smerujú do stánku s chalúpkou, ktorá ho už roky zdobí. Daniel je konateľom firmy, napriek tomu ho tu nájdete denne. „Som stará škola z čias, kedy ešte majitelia slúžili. Obsluhujem, bavím sa s ľuďmi a vidím, že to majú z roka na rok ťažšie. Preto som nepristúpil na návrhy niektorých stánkarov, aby sme sa zhodli na vyšších cenách. Chceme predávať pre miestnych a nie za turistické ceny.“
Ceny sú tu nižšie ako v meste.
Daniel je „kočovným bufetárom“ už 22 sezón. V lete predáva na Zlatých pieskoch, v zime na trhoch. Tie petržalské si pochvaľuje. „Aj predajca tu má čas pocítiť vianočnú atmosféru. Sme tu psychicky aj fyzicky v pohode. Nie sme až pod takým tlakom kvôli výške nájmu. Je tu výborný prístup autom a aj čas máme, keďže cez týždeň otvárame až o jedenástej,“ hovorí a cíti sa ako petržalský lokálpatriot, hoci tu nežije. „Z Petržalky je moja manželka aj svokrovci. Vždy sa snažím, aby sme sa na vianočné trhy dostali. Hoci tento rok sa nám to podarilo len tesne.“
Štrúdľa vás vyjde na 2,50.
V Petržalke totiž na rozdiel od mesta nerozhoduje komisia na základe kritérií, ktoré boduje, ale najvyššia cenová ponuka. Najvyšší nájom za stánok s jedlom tento rok dosiahol 205,00€/deň (6 355,00 € do 22.decembra), za stánok, ktorý sa netýka občerstvenia 53,00 €/deň (dokopy 643,00 €). Aj na Silvestra nájdete na Námestí Republiky občerstvenie a predaj svietiacich predmetov. Jeden zo stánkov investoval do posledného dňa v roku nájomné až 650,90 eur.
Petržalčan Eugen Kulcsár tu zas roky predáva cukrovinky. Tiež hovorí o výnimočne vysokej návštevnosti.
A čo by na trhoch Daniel zlepšil? „Je tu úžasné pódium aj ozvučenie. Ale program je len v stredu, v piatok a v sobotu. Ja by som ho zhustil. Dal by som možnosť školám sa prezentovať. Deti sa chcú vidieť na pódiu, rodičia ich chcú vidieť vystupovať, privedú aj babku a dedka, je tu vtedy živšie. A návštevnosť pomôže aj nám predajcom,“ hovorí a dodáva, že sám by bol ochotný prispieť na réžiu, ak by to mestská časť predávajúcim navrhla.
Vianočné trhy v Petržalke môžete navštíviť do 22. decembra, od pondelka do piatka od 11h do 21h, cez víkend od 9h do 21h.
(in)