Petržalská samospráva pripravila pre ježkov na zimu špeciálne ohrádky s lístím

18.10.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Zimný spánok ježkov trvá štyri až šesť mesiacov, spravidla od novembra do marca. Tieto zákonom chránené živočíchy zvyknú zimovať v plytkých dierach, ale aj v kopách lístia, konárov či iného biologického odpadu. Petržalská samospráva im pripravila ohrádky na zimovanie. Viac nám prezradila hovorkyňa miestneho úradu Mária Halašková. Mestská časť prosí obyvateľov, aby ježoviská nevyužívali na ukladanie komunálneho odpadu.

Teplotné výkyvy a rekordy, ktorých sme posledné roky svedkami, však majú dopad ako na ľudské, tak i na zvieracie biorytmy. A tak sa stáva, že sa ježkovia, namiesto spánku, vystresovaní potulujú po uliciach nielen petržalského sídliska.

V snahe poskytnúť im bezpečné útočisko im zamestnanci Oddelenia správy verejných priestranstiev miestneho úradu (OSVP) už v roku 2023 vytvorili špeciálne drevené ohrádky, takzvané ježoviská, ktoré umiestnili v približne 20 lokalitách mestskej časti.

Ježoviská nie sú smetné koše

Po roku si niektoré z ježovísk vyžadovali menšiu renováciu, aby mohli opäť slúžiť svojmu účelu. „Poškodené ohrádky sme opravili a doplnili o čerstvé lístie,“ hovorí Milan Gálik z OSVP, ktorý zároveň dodáva, že ich pri čistení ježovísk nemilo prekvapil nahádzaný komunálny aj kuchynský odpad.

Zdroj: MÚ Petržalka

Upozornenia sú umiestnené aj piamo na ježoviskách.

r„Pri vhadzovaní odpadu môžu byť ježkovia vyrušení zo spánku, sklenený alebo nebezpečný odpad ich zas môže zraniť. Nemýľme si ježoviská so smetnými košmi,“ apeluje na tých, ktorí zahadzovanie odpadkov praktizujú.
Samospráva na to upozorňuje aj inštaláciou písomných upozornení na ježoviskách.

Zoznam lokalít s ježoviskami:
Hrobákova
Pankúchova
Romanova
Šustekova
Vilová
Harmanecká
Markova
Černyševského
Röntgenova (materská škola)
Gercenova
Kapicova
Ševčenkova
Holíčska (psí výbeh)
Šintavská
Budatínska
Vyšehradská
Bzovícka
Jasovská
Tematínska

Páčil sa vám článok?