V Slnečniciach otvorili Odevnú banku, môže pomôcť buď vám alebo vy jej

Dnes,
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Ak ste osamelý rodič, ktorý vychováva dieťa, môžete požiadať o balíček oblečenia z Odevnej banky. Stačí vyplniť jednoduchý formulár na ich stránke. Ak, naopak, chcete jednorodičovským domácnostiam pomôcť, môžete svoje oblečenie, ktoré už nevyužijete, doniesť do ich prevádzky v Slnečniciach.

Odevná banka na ulici Zuzany Chalupovej 8 je otvorená od pondelka do štvrtka od 8.30 do 13.30h. Čas je prispôsobený aj osamelým matkám, ktoré tu pracujú. Prísť možno kedykoľvek bez toho, aby bolo potrebné sa vopred ohlasovať. „Ak niekomu čas nevyhovuje, ale chcel by prispieť vecami, ktoré on sám už nezužitkuje, stačí zatelefonovať, radi sa s ním dohodneme,“ hovorí Zuzana Horváthová z Odevnej banky a odkazuje na kontakty na ich webovej stránke www.odevnabanka.sk.

Odevná banka prijíma len oblečenie. Topánky, posteľnú či spodnú bielizeň preto nenoste. Pracovníčky šatstvo pretriedia, rozdelia podľa pohlavia, veľkosti a sezónnosti a následne balia balíčky pre žiadateľov. „Teraz v sezóne jeseň/zima je tam spodné tričko, tričko s dlhým rukávom, bunka, nohavice alebo sukňa. Pokiaľ máme k dispozícii niečo extra, napríklad šaty, pribalíme aj tie. Kolegyne sa zároveň snažia, aby oblečenie spolu aj ladilo,“ pokračuje Zuzana Horváthová s tým, že každá rodina, ktorá si o pomoc požiada, môže dostať jeden balíček pre každého člena. O ďalší balíček môže znova požiadať po troch mesiacoch. Dodáva, že aktuálne majú nedostatok pánskych veľkostí XL a vyššie. Ak niekomu doma „zavadzajú“, Odevnú banku potešia.

Zdroj: Matúš Husár

​Odevnú banku nájdete v Slnečniciach.

Žiadateľ si nevie vybrať, čo dostane. Na webe vyplní formulár, kde zadá len veľkosť oblečenia pre dospelého alebo pre dieťa a pohlavie. Osobnú návštevu v prevádzke by pracovníčky Odevnej banky síce neodmietli, primárne však balíčky s čistým a funkčným oblečením doručujú. Vďaka Slovak Parcel Service (SPS) majú túto službu bezplatne.
Zatiaľ je možné veci darovať len v Bratislave. Postupne však chce Odevná banka umožniť ľuďom z celého Slovenska poslať nepotrebné šatstvo kuriérom a v budúcnosti založiť aj pobočky v iných častiach Slovenska. Najväčší dopyt jednorodičov počas prvého týždňa fungovania prevádzky bol totiž z východu krajiny.

Na hranici chudoby

Odevná banka je projektom Nadácie pre deti Slovenska, ktorá už niekoľko rokov prostredníctvom grantového programu Hodina deťom poskytuje komplexnú pomoc rodinám samoživiteľov na Slovensku.

Zdroj: Matúš Husár

Ponuka oblečenia.

Počet jednorodičov v núdzi, pre ktorých je náročné kúpiť novú zimnú bundu či topánky pre dieťa, totiž na Slovensku pribúda. Podľa posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov z roku 2021 existuje na Slovensku až 180 537 neúplných rodín so závislými deťmi, v ktorých žije viac ako 310 000 detí. Ich počet sa od roku 2011 zvýšil o 11 percent! Až 86 % týchto domácností tvoria osamelé matky, čo predstavuje 159 164 rodín. Aj preto vznikla Odevná banka. Inšpiráciu čerpala z veľmi úspešného rovnomenného projektu v Česku.

V prvý deň spustenia registrácie pre žiadosti o podporu, požiadalo o balíček oblečenia takmer 100 jednorodičov, v prvý týždeň ich bolo 270! „Stošiestim rodinám sme už poslali 170 balíčkov, čo je asi 1,3 tony oblečenia,“ povedal na otvorení Odevnej banky správca Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo. Skonštatoval, že zásielky sú pre mnohých osamelých rodičov prijateľnejšie ako návšteva charity.

Zdroj: Matúš Husár

Odevy pomohli už stovkám rodín.

Dodal, že oblečenie, ktoré nevedia distribuovať, napríklad obleky či večerné šaty, sa zrejme objavia na ich charitatívnom e-shope, ktorý sa chystajú rozbehnúť. Okrem toho chce Odevná banka jednorodičov aj zamestnávať. Spustila preto na platforme Startlab crowdfundingovú kampaň. Ak nie je vo vašich možnostiach na ňu prispieť, ale máte doma oblečenie, ktoré by ste rodičom v núdzi mohli venovať, Odevná banka vás očakáva. Myslite však pri triedení týmto spôsobom: Len ak si to viem obliecť aj ja, tak to môžem poslať ďalej.

(in)

Páčil sa vám článok?