V USA sa snažil Slovákov zachrániť pred amerikanizáciou: Viete, po kom je pomenovaná Jankolova ulica?

14.9.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Jankolova ulica v Petržalke nesie názov po Matúšovi Jankolovi (1872-1916), slovenskom katolíckom kňazovi, ktorého národnostný útlak v roku 1893 vyhnal vo veku 21 rokov do USA. Svätú stolicu informoval o krivdách páchaných na slovenských katolíkoch zo strany uhorskej vlády. Presviedčal kňazov a učiteľov, aby s ním odišli do Ameriky a zabránili postupnej amerikanizácii Slovákov, ktorí do štátov už odišli.

Najvýznamnejším počinom Matúša Jankolu bolo založenie slovenskej Kongregácie sestier sv. Cyrila a Metoda (cyriliek) v USA, s cieľom vychovávať slovenskú mládež v osadných školách v kresťanskom a národnom duchu. V r. 1910 napísal do Kalendára Jednota článok Za Boha a národ, kde vyzval vychovať slovenské rehoľníčky, lebo tie zachránia vieru i národ. Pre túto myšlienku získal ďalších slovenských kňazov i americkú cirkevnú vrchnosť. Prostredníctvom biskupa Hobana ešte s tromi slovenskými kňazmi (A. Pavčo, A. Dianiška a J. Murgaš) predložil v r.1909 Piovi X. žiadosť o založenie novej Kongregácie sestier sv. Cyrila a Metoda na americkej pôde. Vatikánska Kongregácia pre rehole v Ríme schválila ich žiadosť 26. júna 1909. Prvé tri sestry zložili rehoľné sľuby 11. septembra 1909. Z týchto skromných začiatkov vyrástla v USA rehoľa, ktorá v r. 1954 mala 298 sestier a 15 noviciek, pôsobila na 33 osadných školách s 8227 žiakmi.

Jankola po maturite (1889) začal študovať teológiu u Františkánov v Hlohovci potom v Kremnici. Rozhodol sa pre kňazské povolanie, no pre národnostný útlak musel seminár opustiť a cez reverenda Štefana Furdeka sa dostal do Ameriky. Po vysviacke za kňaza 13. januára 1895 v Scrantone ho ustanovili za farára vznikajúcej slovenskej Farnosti sv. Jána Krstiteľa v meste Pittston, zároveň spravoval aj farnosť v meste Wilkes Barre. Potom ho preložili do Farnosti sv. Jozefa v meste Hazleton a napokon do novozaloženej Farnosti sv. Cyrila a Metoda v meste Bridgeport v štáte Connecticut, kde pôsobil najdlhšie a kde predčasne zomrel.

Po príchode do USA sa veľmi rýchlo zorientoval v potrebách Slovákov v Amerike a viac ráz vycestoval naspäť na Slovensko, kde sa usiloval presvedčiť kňazov a seminaristov, aby odišli pôsobiť medzi svojich krajanov do USA, či už ako kňazi, učitelia alebo rehoľníci. Bol presvedčený, že bez slovenských škôl sa v priebehu jednej generácie zo slovenskej mládeže stanú amerikanizovaní Američania a zo slovenských kostolov sa stanú kostoly americké.

Zdroj: Wikipedia

Matúš Jankola.

Bol neobyčajne aktívnym a horlivým duchovným pastierom. Postupne postavil štyri slovenské kostoly, dve slovenské školy, faru a haly. Starostlivo pozoroval a s utrpením vnímal aj život Slovákov v Rakúsko-Uhorsku, ich utláčenie a asimiláciu v Uhorsku vládnucou maďarskou väčšinou a verejne sa proti tomu staval. S Herakliusom Porubským odniesli – ako slovenskí kňazi z Ameriky do Ríma Memorandum pre Svätú stolicu o krivdách páchaných na slovenských katolíkoch zo strany uhorskej vlády a jej neposlušných maďarských biskupov.

So Štefanom Furdekom založili Národný fond, ktorý sústreďoval prostriedky amerických Slovákov na podporu politických, kultúrnych a sociálnych potrieb slovenského ľudu v starej vlasti, keďže situácia sa na Slovensku neustále zhoršovala a maďarizácia paralyzovala celú krajinu.

(mc)

Páčil sa vám článok?