Privatizáciu Pečnianskeho lesa ešte môže zvrátiť dovolanie. Ak ho neodfláknu!

14.9.2024
0
Pečniansky les

Zdroj: TASR - Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Štát je blízko k tomu, aby prišiel o lukratívne, zákonom chránené pozemky v Pečnianskom lese. Skončiť môžu u občianskeho združenia Človek a strom. Zvrátiť to, môže len dovolanie, ktoré má v rukách riaditeľ podniku Lesy SR Tibor Menyhart. Nervozita v celom meste sa stupňuje, pretože existujú pochybnosti, či dovolanie bude podané správne.

Dovolanie môže byť podané len oprávneným subjektom, na základe zákonných dôvodov. Poslanec Milan Vetrák upozornil, že práve správne a zákonne uvedené dôvody sú kľúčové, pre jeho úspešnosť. On sám by ich chcel pred podaním vidieť, aby bolo jasné, či ho Lesy SR nepodajú len naoko. Lesy SR už avizovali, že dovolanie podajú, pričom osloviť mali dve právne kancelárie. Pomoc pri jeho príprave ponúklo aj vedenie hl.mesta. Či znenie dovolania Lesy SR pred jeho odoslaním ukážu verejnosti, nie je známe. No termín na jeho podanie uplynie 15. septembra a je to jediný spôsob, ako je ešte možné zvrátiť rozsudok Krajského súdu v Bratislave, ktorý nedávno potvrdil zákonnosť zámeny pozemkov v Pečnianskom lese.

Kauza začala ešte v roku 2009, keď za éry ministra pôdohospodárstva Vladimíra Chovana, nominanta Mečiarovho HZDS zamenil štát Pečniansky les za pozemky v Šiatorskej Bukovine neznámemu občianskemu združeniu Človek a strom. Organizácia vznikla v roku 2008. Jej činnosť nie je známa, sídlo, ktoré si uvádza na Haburskej ulici 49/A v bratislavskom Ružinove je fiktívne, ide len o virtuálnu adresu a známa nie je ani žiadna činnosť združenia. Bratislavskí ochranári o združení nikdy nepočuli.

Neprimeraná zámena

Problematické je pri združení dopátrať sa k menám ľudí, ktorí v ňom figurujú. Médiá pred rokmi odhalili, že štatutárom je Andrej Šošoka, syn niekdajšieho džezového hudobníka Doda Šošoku, no figurovali v ňom tiež Róbert Miklovic, ktorý ani nevedel, že v združení figuruje a Peter Jančík. Šošoka pred rokmi povedal, že o Pečniansky les požiadali, aby zabránili developerom vo výstavbe. Združenie má teraz veľmi blízko k tomu, aby sa k lukratívnym pozemkom dostalo. Celkovo ide o 24 hektárov lesných pozemkov. Napriek tomu, že sa znalecké posudky líšia v rozsudku sa uvádza aj fakt: „Dôvodom podania žaloby zo dňa 10.5.2015 bola teda skutočnosť, že všeobecná hodnota lesných nehnuteľností vo vlastníctve žalobcu v 1. rade, ktorá má byť predmetom zámeny podľa zámennej zmluvy č. 6929/2008/140 tak prevyšuje všeobecnú hodnotu lesných nehnuteľností vo vlastníctve žalovaného o 2.255.897,93 eur a teda je 14-krát vyššia ako všeobecná hodnota nehnuteľností vo vlastníctve žalovaného.“ Hlavné mesto Bratislava ako aj mestská časť Petržalka vyzvala Lesy SR ako aj ministerstvo pôdohospodárstva aby dovolanie určite podalo. O ďalšom vývoji budeme informovať.

(mc)

Páčil sa vám článok?