BEDEKER GURMÁNA Prvý test nového bistra Ferdinand s kávou za euro

6.9.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Do bistra Ferdinand, ktoré funguje od júla v priestoroch bývalého erotického salónu v petržalskom Sade Janka Kráľa, sme prišli pár dní po jeho otvorení. Prekvapilo nás, že už vtedy bolo plno, a to nielen na terase pri malej fontáne, ale i vnútri. Pri výbere z obedového menu netreba veľa špekulovať, máte dve možnosti.

Ferdinand je pre všetkých, chodia sem mladší i starší, maminy s kočíkmi i cyklisti – stojany na bicykle sme síce nevideli, ale môžete si ten svoj pokojne oprieť o múrik oproti vchodu, robia to mnohí. Špeciálne detské menu ani detské stoličky k dispozícii neboli, zato sme si všimli, že snaživý otecko poumýval zašpinené nohy svojho drobca vo veľkom umývadle oproti toaletám, pripomínajúcom vaňu, a nasledoval ho ďalší rodič... Dobrá služba, ak to bolo myslené práve takto.

Obnovené priestory pôsobia príjemne, interiér, ktorý zdobí mozaika na čelnej stene, je jednoduchý, ale funkčný a vzdušný, páčilo sa nám tiež, že sme mohli sledovať kuchárov v otvorenej kuchyni priamo pri práci. Vo všedný deň ponúkajú obedy len v rámci menu, a to dve jedlá, jedno s mäsom, druhé vegetariánske. Za obe sme zaplatili rovnakú sumu 11,90 € aj s polievkou, samostatná polievka stojí 3,50 €. Ako prvé nám však priniesli pohár s vodou grátis – prekvapilo a potešilo.

Zeleninová polievka bola diétnejšia, plávalo v nej asi šesť kúskov karfiolu a v klasickom tanieri jej bolo tak na pár lyžíc, ale chuť dobrá, príjemne osviežujúca a trochu kyselkavá, to nás zaujalo.

Zdroj: Matúš Husár

​Zeleninová polievka

Na ďalší deň bol v ponuke vegetariánsky Boršč, v ktorom mäso zastúpili veľké fazule a nebolo to zlé. Aj túto polievku pripravili redšiu, pár slížikov cvikle a mrkvy, kapustu sme hľadali  márne, ale chuťovo sa jej nedalo nič vyčítať a konzistencia nám v tých horúčavách úplne vyhovovala.

Zdroj: Matúš Husár

Vegetariánsky boršč

Z hlavných jedál sme vyskúšali Pomaly pečené plece z mangalice s kôprovkou a parenou knedľou. Mäsko bolo výborné, šťavnaté a mäkké, ibaže kuchár to trochu prehnal so soľou. Zato kôprová omáčka chutila veľmi dobre a knedľa bola tiež fajn.

Zdroj: Matúš Husár

​Pečené mäso z mangalice

Zemiakové placky v rámci „vege“ ponuky boli dobré, nespečené, skutočne zemiakové, nechýbalo im nič, hoci kolega vyhlásil, že by pridal štipku korenia. K plackám podávali smotanový dresing s nasekanou pažítkou. Bol svieži a chutný, ale mohol byť radšej v osobitnej miske, nie priamo šupnutý na placku, aby ju nezbavil chrumkavosti, pre ktorú ju máme radi.

Navyše sme dostali mini šalát v podobe pokrájanej rajčiny s cibuľou a nálevom zvláštnej chuti. Vysvetlili nám, že je v ňom kôpor, ale typickú vôňu ani chuť tejto bylinky sme necítili. Aj z tohto menu sa zasýtite, ale neprejete, čo je v poriadku, ibaže dať takmer dvanásť eur za dve placky a trochu polievky je celkom dosť.

Zdroj: Matúš Husár

​Zemiaková placka a šalát

Soliť tunajších kuchárov asi baví, potvrdili nám to aj na ďalší deň, keď sme ochutnali Kuraciu rolka s petržlenom. Výrazne slaná bola nielen rolka, ale takisto feniklová omáčka pripravená s bielym vínom a rovnako baby zemiaky. Bola to však naozaj pochúťka s trochu tuhším, ale lahodným mäsom. Omáčka zaujímavej chuti bola jemná a osobitne chválime posýpku z upražených kuracích koží, dobrý nápad, bola skvostná.

Zdroj: Matúš Husár

​Kuracia rolka

Vyskúšali sme tiež Cuketový prívarok s vajíčkom a chlebom. Ľahké letné jedlo bolo už na pohľad lákavé a chuť veľmi príjemná. Čakali sme síce väčšie kúsky cukety, pripravili nám skôr hladký hustý krém, ale pochutili sme si.

Zdroj: Matúš Husár

Cuketový prívarok

Na záver sme otestovali kávu za bezkonkurenčné 1 €, ktorá je pre mnohých veľkým lákadlom. Inak, aj limonády (300 ml za 3,20 €) robia výborne, a čapujú tiež kofolu (300 ml za 2,50 €).

Zdroj: Matúš Husár

Káva za euro

Naše „eurové“ espreso v objeme 20 ml bolo jednoznačne z kvalitných kávových zŕn s bohatou chuťou a intenzívnou vôňou. Jediná výhrada: kým všetky jedlá sme mali na stole do približne 20 minút, na kávu sme čakali vyše polhodiny. Obsluhujúce dievčatá boli milé a ústretové, ale v tie prvé dni po otvorení bistra sa zjavne potrebovali zladiť.

Naše hodnotenie: ***+

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?