Čím sa líšia od tých v meste? Boli sme sa pozrieť na Petržalských vianočných trhoch

8.12.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

„Petržalské vianočné trhy boli počas otvorenia také nabité, že keď som chcel vyjsť von zo svojho stánku, tak som narazil na človeka, ktorý bol opretý o moje dvere. Keď som chcel doložiť tovar, nemohol som, lebo všade stáli ľudia,“ spokojne konštatuje Petržalčan Eugen, ktorý na trhoch predáva cukrovinky.

Trhy vás budú lákať vôňou, ktorá sa šíri až k zastávke, ale aj programom. „Keby bolo na mne, ešte by som pridal akcie pre deti. Prídu s nimi vždy aj rodičia, je tu potom živšie,“ hovorí Eugen o tom, že ľudia prichádzajú na Námestie Republiky najmä za programom.

Eugen je na petržalských trhoch už po piaty raz. „Oslovujú ma ľudia, že si ma pamätajú, z vlaňajška a predvlaňajška, je to príjemné,“ hovorí obchodník, ktorý mal aj bufet na trhovisku na Mlynarovičovej. „Kedysi som predával aj na vianočných trhoch na Hlavnom námestí, ale v Petržalke sa mi páči viac. Nielen preto, že bývam kúsok odtiaľto. V meste už nemôžem predávať všetok tovar, napríklad oplátky nie sú cukrovinky. Musel by som mať viac stánkov. Tiež som tam mohol robiť zásobovanie len od 6:00 h do 8:00 h ráno, keď som to nestihol, vláčil som tovar pešo,“ vysvetľuje.

Zdroj: Marián Dekan

Eugen tu predáva už po piaty raz.

Na petržalské trhy sa prihlásili len dva stánky s tovarom, ktorý sa netýka občerstvenia. Eugenov je jeden z nich. Čo má z jeho ponuky najväčší úspech? Sladké pelendreky, lízanky z Ukrajiny a cukrová vata. Tá je, zdá sa, večná.

O predaj jedál a nápojov bol vo verejnej súťaži, v ktorej rozhodovala cena, väčší záujem. Uspelo jedenásť stánkov, ich nájomné je od 140 do 180 eur na deň, čo je za 26 dní 3640 do 4680 eur. V meste je nájomné minimálne dvakrát drahšie, aj preto sú ceny v Petržalke o čosi nižšie. Mastená lokša za dve eurá, rovnako ako štrúdľa či pagáč, kapustnica za 5,50 eura, cigánska za 6,50 eura, punč od troch eur, varené víno za 2,50.

FOTOGALÉRIA:

Gabika, ktorá si kvôli trhom berie v robote pravidelne dovolenku, predáva vo vianočnom stánku už pätnásty rok. V Petržalke však po prvý raz. A pochvaľuje si. Na rozdiel od mestských trhov môže v stánku predávať naraz aj nápoje aj lokše a štrúdle. „V meste bolo navyše striktne dané, odkedy dokedy musíte byť otvorení, v Petržalke môžete otvoriť aj neskôr,“ hovorí a neprekážajú jej ani nižšie tržby. „Nie je všetko o peniazoch. Tu je pokoj, pohoda, dokonca, aj keď je námestie plné, menej stresu a väčšinou obsluhujem miestnych.“

Zdroj: Marián Dekan

Gabika predáva vo vianočnom stánku už pätnásty rok.

Je kam ísť

Vianoce v Petržalke potrvajú do stredy 20. decembra. Samospráva pripravila viacero podujatí. My by sme radi vypichli akcie v Petržalskej klubovni aktívnych seniorov, kde sa napríklad 14. decembra od 10:00 do 15:00 h chystajú vianočné tvorivé dielne. Kto chce ušetriť na vianočných darčekoch, tomu možno príde vhod komunitný bazár v DK Lúky 13. decembra o 15:00 h alebo deň predtým v CC Centre o 14.30 h. Celý vianočný program nájdete na tejto stránke

Zdroj: Marián Dekan

Medzi stánkami sa vyníma ten s langošmi. "Pred rokom sme mali cigánsku, ale veľa sme jej nepredali, keďže ju mali všetci. Tak sme tento rok vsadili na langoše, ktoré robiť vieme," hovorí Saša a spomína, že ich predávajú aj v ich bufete pri Draždiaku. S rozhodnutím sú spokojní, o čerstvé langoše (klasický cesnakový az tri eurá) je záujem.

Dni Vianoc pripravila aj Incheba. Okrem ponuky vyše sto predajcov, medzi ktorými nebudú chýbať tradiční remeselníci, si do 17. decembra môžete užiť vianočný lunapark. Kolotoče budú v interiéri aj exteriéri. Občerstvíte sa vo vonkajšej gastrozóne, každý návštevník s platnou vstupenkou navyše získa pohár vareného vína alebo detského punču grátis.

(in)

Páčil sa vám článok?