BEDEKER GURMÁNA Izraelské bistro: Naložia vám, koľko chcete, platíte vždy rovnako
Zdroj: Marián Dekan
Humus, falafel, kuracie na karí, zeleninové omáčky aj čerstvý kapustový šalát s uhorkou a kôprom... Tanier s rôznymi izraelskými špecialitami si v bistre v petržalských Slnečniciach vyskladáte sami a zaplatíte vždy rovnakú sumu, nezáleží na hmotnosti. Porcia je pritom taká, že sa o ňu možno podelíte, mali sme problém zjesť ju celú.
V bistre Tel Aviv, ktoré nájdete vo food courte v novej petržalskej štvrti, sme vyskúšali všetky možné jedlá plné špeciálnych chutí. Kombinovali sme ich podľa seba a milá pani za pultom nás stále nabádala - pridajte si ešte niečo... Žiadne trochárenie, pritom bohato naložený tanier vám nikto neodváži, nejde o gramy, za každý zaplatíte rovnako 8 eur. Za zmienku tiež stojí, že parkovať môžete priamo pred food courtom dve hodiny zadarmo, takže sa najete v pokoji, bez zbytočného stresu.
Tanier 1: Najskôr sme zvolili hovädzie mäsko v chuťovo zaujímavej omáčke. Bolo lahodné, jemné, nič šľachovité, dobre sa krájalo. Ďalšia špecialita, falafel z kuracieho mäsa v paradajkovej omáčke, nás až tak neohúrila, ale omáčka bola výborná - nie hustá, ale ľahká, šťavnatá. K tomu sme si dali priložiť šampiňóny, aj tie mali šmrnc, a za lyžicu z dvoch rôznych šalátov. V prvom mangovom by sme prijali viac manga, ale rozhodne stál zato. Druhý šalát z červenej repy v ktorom nás príjemne prekvapili malé hrášky, bol sviežejší, no tiež trochu pikantný - na to nás však vopred upozornili.
Zdroj:
Marián Dekan
Tanier 1
Tanier 2: Opäť sme si dali kurací falafel v skvelej paradajkovej omáčke, len škoda, že sme si jej nevypýtali viac, striedmo okorenená mäsová guľka bola suchšia. Takisto suchšie boli kocky mäsa z kuracích pŕs, tu však pomohla bohatá dávka karí omáčky. Vysoko vyzdvihujeme hummus, bol vynikajúci, jemný, lahodný. Nedalo nám, skombinovali sme si ho navyše s cícerom v špeciálnom „sóse“ a bolo to veľmi fajn. Obdivovali sme tiež chuť šalátu zo sladkastej bielej kapusty, uhorky a kôpru – skvelý nápad, ktorý raz vyskúšame doma.
Zdroj:
Marián Dekan
Tanier 2
Tanier 3: Aj na tretí tanier sme si dali naložiť nakrájané kuracie kocky, tentoraz však pripravené s ružičkami zdravej brokolice. Chuť jemná a príjemná, ladil nám k nej mierne pikantný cviklový šalát, a potešil i kuskus, len škoda, že táto cestovina bola studenšia. Dopriali sme si navyše tradičný falafel, tentoraz však zeleninový a konštatujeme, že špecialitka bola svieža a výborne vychutená.
Zdroj:
Marián Dekan
Tanier 3
Tanier 4: Tu sme skombinovali kúsky vyššie spomenutého hovädzieho mäska s opekanými zemiakmi dobrej chuti – ak ich však nemáte radi mastné, vopred požiadajte, aby vám ich naberali zhora, nie zo spodku nádoby. My sme na to nemysleli... Výber sme doplnili lahodiacimi šampiňónmi a tepelne upraveným šalátom z mrkvy a zelených fazuliek. Prekvapil najskôr tým, že bol úplne studený (no ale vyberali sme ho zo šalátového baru), a potom pikantnosťou, rátajte tým, že je poriadne ostrý. Všetko dohromady nám však prinieslo príjemný zážitok.
Zdroj:
Marián Dekan
Tanier 4
Tanier 5: Delikatesu v podobe originálneho humusu sme už pochválili v texte vyššie. Na tomto tanieri sme si humusu dopriali naozaj v štedrej miere – mimochodom, jeho konzumácia vraj zvyšuje pocit šťastia. V našom prípade potešenie a pôžitok z tejto špeciality podporili navyše chutné šampiňóny a veľa čerstvého šalátu pripraveného z paradajok, uhorky a cibule. K zdravej porcii čerstvých ingrediencií sme si pridali opekané zemiaky, ktoré na rozdiel od predchádzajúceho taniera neboli vôbec mastné.
Zdroj:
Marián Dekan
Tanier 5
Takže verdikt: Z bistra Tel Aviv sme odchádzali najedení až-až a napriek niektorým "nástrahám" s dobrou skúsenosťou, takže radi prídeme vyskúšať aj ďalšie chute izraelskej kuchyne.
Naše hodnotenie: ****
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
Zdroj:
Marián Dekan
Bistro Tel Aviv v petržalských Slnečniciach
BEDEKER GURMÁNA Čím prekvapila slovensko-maďarská klasika v čunovskej čárde?
O exotické reštaurácie nie je v Bratislave núdza, ale ak máte chuť na maďarskú kuchyňu, musíte dobre hľadať. My sme pre vás vyskúšali čárdu v mestskej časti Čunovo, ktorá funguje už roky, no nie každý Bratislavčan o nej vie.