FOTO a VIDEO: Stačilo trocha snahy a dva priechody pred chodcov už nezalieva voda...

6.10.2017

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Bratislavčania to veľmi dobre poznajú. Viaceré priechody pre chodcov sa stávajú nepriechodné, keď sa na ich kraji vytvoria obrovské mláky vody, ktoré je lepšie obísť než sa zaboriť po členky do vody. No dá sa s tým ľahko niečo urobiť.

Jeden takýto priechod bol v Petržalke na Mamateyovej ulici a druhý na rohu Vajnorskej a Bajkalskej. Našťastie, oba pred pár dňami zrekonštruovali a upravili tak, aby plnili účel svojho názvu, teda boli priechodmi pre chodcov.

Petržalský priechod cez cestnú komunikáciu na Mamateyovej ulici opravil magistrát na základe občianskeho rozpočtu, keď projekt získal v hlasovaní najviac hlasov od obyvateľov Ovsišťa. Ide o mimoriadne frekventované miesto smerujúce na Poloreckého a k Domu tretieho veku. Po ceste jazdia autá z dvoch až troch smerov v dvoch pruhoch a pomerne rýchlo, hoci cez tento priechod každé ráno smerujú deti do školy na Pankúchovu. Prejsť cez priechod je pre ne nebezpečné aj v peknom počasí, ale v daždi sa to stávalo doslova životu nebezpečné. Medzi chodníkom a komunikáciou bola totiž jama, ktorá sa v daždi zaplnila vodou a na priechod sa nedalo dostať. A keď ste obchádzali mláku po tráve, autá vám nezastavili a ošpliechali vás, veď ste neboli na priechode. Takže sa rodičia s deťmi museli do vozovky  vedľa priechodu doslova vrhnúť. S blížiacimi sa upršanými dňami prišla táto rekonštrukcia ako dar z neba a treba uznať, že teraz už vyzerá priechod oveľa lepšie a hlavne bezpečnejšie.  

Zdroj: BN

​Stav pred pár týždňami...

Zdroj: BN

​A dnes:

Zdroj: Ingrid Jarunková

Podobne bol na tom aj priechod cez Vajnorskú ulicu súbežne s Bajkalskou. „Túto legendárnu mláku na rohu Vajnorskej a Bajkalskej si pamätá môj najmladší brat ešte z čias, keď pred desiatimi rokmi navštevoval ZŠ Za kasárňou. Stačili slabšie prehánky a voda sa rozliala cez celý priechod,” opísal na sociálnej sieti podobný stav občiansky aktivista Matúš Čupka. „Stačilo 45 minút práce s rýľom a motykou a desaťročie neriešený problém bol vyriešený,“ dodal.

Pozrite si video z úpravy kanála pri priechode:

(in, ars, c, foto: in, video: Facebook)

Páčil sa vám článok?