Berlin Manson i Bez ladu a skladu: Park na Račianskom mýte už piatykrát ožije festivalom Živé Račko

3.9.2024
0

Zdroj: Milan Maršalka

Páčil sa vám článok?

Park na Račianskom mýte už v sobotu 7. septembra opäť zaplní čoraz obľúbenejší multiodborový mestský festival Živé Račko. Čaká vás zaujímavý program a aj koncert slovenskej hudobnej legendy Bez ladu a skladu. Vstup je voľný.

Minulý ročník sa pre rekonštrukciu časti okolo ihriska presunul na hranicu parku pri Smrečianskej ulici. Obavy organizátorov zo zmeny vystriedalo nadšenie, a tak sa aj piaty ročník bude konať na tom istom mieste. “Neboli sme si istí, ako ľudia prijmú zmenu, predsa len, prešli sme s hlavným pódiom z trávnika na asfalt, no ohlasy boli výborné. Detské pódium prešlo pre zmenu z asfaltu na trávnik, čo sa tiež stretlo spokojnosťou rodiniek,” hovorí Pavol Troiak, zakladateľ a hlavný organizátor festivalu.

Tento rok sa môžu návštevníci festivalu spoľahnúť na osvedčenú skladbu programu na dvoch pódiách, samozrejme, s novými menami. Tohtoročný headliner má skutočne cveng - program na hlavnom pódiu zavŕši v sobotu večer legendárna trenčianska kapela Bez ladu a skladu. Ešte pred nimi dostane fanúšikov punkovej hudby do varu duo Berlin Manson a pre zmenu “indie a rock'n'rollové motívy s bluesovým cítením” predvedie skupina Walter Schnitzelsson. Festival ostáva verný tradícii, keď ako prvé dostávajú priestor miestne talenty, tento rok to budú deti z TUTU Škola baletu, ako aj mladí muzikanti zo ZUŠ Hálkova.

Zdroj: Milan Maršalka

Festival je vhodný pre všetky generácie, najpočetnejšiu skupinu tvoria rodiny s deťmi.

Organizátori festivalu z OZ Živé Račko si zakladajú na lokálnosti a nič na tom nemení ani narastajúca popularita eventu. Živé Račko vzniklo z nápadu na väčšiu komunitnú akciu s cieľom spájať ľudí žijúcich v susedstve, vdýchnuť tomuto bratislavskému “central parku” život. “Chceli sme to pestré - nielen zábavu, ale aj diskusie na zaujímavé témy, osvetu v stánkoch neziskoviek, program pre rodiny, ale aj kvalitný street food a ďalšie sprievodné aktivity,” hovorí Troiak o prvotnej idei, ktorá sa okamžite zakorenila a úspešne rastie, prvotná myšlienka ale ostáva. “Každý rok oslovujeme miestne združenia, záujmové organizácie či spolky s ponukou na vystúpenie, a uvítame, ak dostaneme od verejnosti dobrý tip na talentovaných Novomešťanov a Novomešťanky,” vyzýva organizátor.

Návštevníci festivalu už dávno nie sú len zo susedstva, no jasne sa vyprofilovala najpočetnejšia skupina návštevníkov festivalu - rodiny s deťmi. Detská zóna dostala už v druhom ročníku vlastné pódium, kde program pre najmenších otvorí kúzelník Peter Šesták, a nasledovať bude tradične divadielko, tentokrát bábkové. “Veľmi sa teším, že deťom prinesieme mimoriadne úspešné predstavenie Postav sa za seba, ktoré dokáže vtiahnuť deti do deja a som presvedčená, že v nich zakorení hlavnú myšlienku - vedieť sa aj v neľahkej situácii postaviť za seba, aj za tých, ktorí to potrebujú,” hovorí Marianna Mašátová, spoluorganizátorka festivalu zodpovedná za detskú zónu, ktorá nás o festivale aj informovala. Program pre najmenších zavŕši koncert kapely Pánko, no popri dianí na pódiu nebudú chýbať bohaté sprievodné aktivity ako tombola, chodníček pre zdravé nôžky, kreatívna zóna, maľovanie na tvár a jedna novinka - mobilné planetárium. “V prenosnej nafukovacej kupole sa budú každých 20 minút premietať fantastické príbehy zo sveta vesmíru, podmorského sveta či prírody,” priblížila Mašátová.

Zdroj: Milan Maršalka

Festival sľubuje aj kvalitný street food.

Aj tento rok prinesie Živé Račko návštevníkom kvalitný street food od osvedčených predajcov, a festival tradične obohatia aj sprievodné aktivity. Výmena či darovanie kníh, osveta v stánkoch občianskych združení, ale aj podpora znevýhodnených skupín občanov či už cez spoluprácu s klientmi rôznych podporných organizácií priamo počas konania festivalu, alebo cez predaj ich výrobkov, ako ďalší rozmer tohto sympatického podujatia.

Moderovania sa premiérovo ujme líder kapely Puding pani Elvisovej, Pino s manželkou Andy, a príležitosť dostanú aj malí moderátori v detskej zóne. 

Zdroj: Živé Račko

​Vstup je ako vždy bezplatný, festival je financovaný výlučne z grantov, dotácií a sponzorstva. Tento ročník sa Živé Račko koná vďaka podpore Bratislavského samosprávneho kraja, Hlavného mesta Bratislava, Hudobného fondu, Nadácii SPP, Nadácii ESET, Nadácii ZSE, BKIS, SOZA, Green Corner a SPP distribúcia.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?