Na Kramároch zaviedli novú dopravnú zónu Kiss and Go. Aké povinnosti tu platia pre vodičov?

25.5.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nový bezpečnostný projekt v Bratislave sa snaží riešiť časť problémov v rannej špičke. Zóna Kiss & Go pri Deutsche Schule na Kramároch má zvýšiť bezpečnosť školákov v čase zintenzívnenej dopravy. O fungovanilí zóny nám viac prezradila Júlia Krechňáková zo spomínanej školy.

Deutsche Schule Bratislava sídliaca na Bárdošovej ulici už dlhšiu dobu realizuje projekt zameraný na zlepšenie bezpečnosti cestnej premávky v okolí školy.

V spolupráci s partnermi sa škola snaží vytvárať bezpečné zóny pred budovou a jej blízkom okolí tak, aby sa deti a ich rodičia cítili počas rannej dopravnej špičky bezpečne.

Medzi hlavné opatrenia patrí prítomnosť školských pracovníkov – školníkov, oblečených v reflexných uniformách, ktorí riadia dopravu na priechodoch pre chodcov. Tieto priechody sú zároveň nanovo nafarbené a výrazne označené, čo zvyšuje ich viditeľnosť a znižuje riziko nehôd, ktoré vznikajú aj v dôsledku opotrebovanosti povrchov.

Zdroj: Deutsche Schule

Bezpečnému prechádzaniu cez priechod napomáhajú aj zamestnanci školy, v tomto prípade školník.

Jedným z kľúčových prvkov projektu je vytvorenie takzvanej „kiss and go zóny“, kde starší školáci pomáhajú mladším deťom bezpečne vystúpiť z auta, čím sa znižuje dopravné zaťaženie v bezprostrednej blízkosti školy. Rodičia teda nezostanú na mieste s autom dlhšie stáť a neodprevádzajú deti až do školy, urobia to za nich starší žiaci. Prebehne teda "kiss and go", malý školák dá rodičovi bozk na rozlúčku a od auta odíde už bez neho. Táto iniciatíva nielen zvyšuje bezpečnosť, ale aj podporuje komunitného ducha a vzájomnú pomoc medzi žiakmi.

Zdroj: Deutsche Schule

Deti od auta sprevádzajú starší žiaci. 

„Veríme, že tento projekt bude inšpiráciou pre ďalšie školy, mestá a obce na Slovensku a prispeje k bezpečnejšiemu prostrediu pre všetkých účastníkov cestnej premávky,“ povedala Júlia Krechňáková z Deutsche Schule Bratislava.

Aké povinnosti majú vodiči v novej zóne?

Vyššie zmienená iniciatíva sa dá považovať za občiansku, ktorej cieľom je zvýšiť bezpečnosť v čase, keď sa deti presúvajú do a zo školy. Dnes je celkom bežné, že rodičia vozia svoje deti do školy autami. Bojovať proti tomuto trendu by znamenalo realizovať systémové zmeny s dlhodobými zámermi, ktoré sa však nedajú realizovať hneď. Iniciatíva ako táto má zmysel, pretože neapeluje na nerealistické, namiesto toho účinne vylepšuje existujúci stav.

FOTOGALÉRIA:

Zóna v štýle Kiss & Go nie je definovaná v Zákone o cestnej premávke, preto na nej platia štandardné dopravné predpisy. Je to teda skôr apel, ktorý ráta so slušnosťou a ohľaduplnosťou vodičov, no funguje. Ak by sa táto zóna nachádzala v školskej zóne, vtedy už odlišné pravidlá platia.

Zdroj: ms

Zónu označuje dopravná značka nižšie, ktorá však nie je oficiálnym dopravným značením. 

Aby bolo možné podobné projekty realizovať, je nevyhnutné zapojiť hneď niekoľko subjektov. V prípade bratislavských Kramárov sú partnermi projektu Nadácia United Philantropy, Avis, Allianz a Volkswagen.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?