BEDEKER GURMÁNA Vyskúšali sme nový bufet na Partizánskej lúke, ktorý nahradil bývalý Amfík
Zdroj: Matúš Husár
Niekdajší Amfík na Partizánskej lúke už má nástupcu, nahradil ho bufet Žufet. Pred začiatkom leta ho otvorili majiteľky bistra Žufaňa, ktoré bolo v Bratislave pojmom, zaniklo však počas pandémie covidu. V nádhernom prostredí lesoparku sa môžete najesť aj po rannom behu, my sme sa rozhodli pre obed.
O obnove bufetu pri amfiteátri sa hovorilo veľa, zverejnená vizualizácia sa však mnohým Bratislavčanom nepáčila. Kritizovali najmä navrhovanú konštrukciu altánu v červenej farbe, ktorá mala byť odkazom na priľahlú dominantu - Červený most. Realita je napokon iná, farby „plachty“ nad stolmi sú príjemné, prírodné. Ale zas úplne pred dažďom vás neochránia, v čase našej návštevy síce len jemne mrholilo, no stoly aj stoličky boli mokré... Poďme však k jedlu.
Ako prvé sme si vybrali polievku Krém z čerstvých paradajok (4,50 €). Prekvapila oranžovou farbou, pôsobila skôr ako tekvicová – celý vtip je vraj v tom, že ju pripravili z čerstvých paradajok, nie z pretlaku v konzerve. Mala to byť hustá vegánska polievka s bazalkovým pestom a s feta syrom, do ktorej pridali aj mrkvu, na náš vkus však bola riedka a chuťovo málo výrazná, bazalku sme v nej vôbec necítili. Dvaja kolegovia ju ani nedojedli a tretí si k nej vypýtal tabasco, až potom bol spokojný. Pravda, niekomu môže vyhovovať práve takto. Sýta bola dosť, ak by sme si k nej dali opražený chlebík alebo bagetu, postačí ako ľahší obed.
Zdroj:
Matúš Husár
Paradajková polievka
Nielen chutné, ale tiež efektne nastajlované boli misky quinoového šalátu. Vyskúšali sme jeden s mäsom, druhý bez, a v oboch prípadoch sme dostali malý bonus navyše v podobe plátkov červenej repy, ktorú im práve priviezol dodávateľ. Vyzeralo to naozaj pekne. Do Quinoa šalátu (9 €), v ktorom sme mali pečené kuracie prsia aj plátky cukety a zelený hrášok, sme išli trochu opatrne, ale obavy, že mäso bude suchšie, boli zbytočné. Naopak, bolo šťavnaté a naozaj dobre vychutené, trochu síce slanšie, ale to máme radi. V kombinácii s ďalšími ingredienciami naozaj fajn jedlo. Zmienku si zaslúžia i tekvicové semienka v miske, ktoré potiahli mix všetkých chutí ešte o level vyššie.
Zdroj:
Matúš Husár
Quinoový šalát s kuracím mäsom
Druhá verzia, Quinoa šalát s halloumi syrom (9 €), bola tiež veľmi chutná kombinácia, grilovaný syr bol výborný, zelený hrášok tiež potešil a porcia skutočne veľká, najete sa do sýtosti. Už len dopĺňame, že aj samotnú quinou vedia správne pripraviť, zrniečka boli jemné a nadýchané, nie všade sme mali takúto dobrú skúsenosť.
Zdroj:
Matúš Husár
Quinoový šalát s halloumi syrom
Sklamal však Hovädzí burger (9 €), podávaný ako hlavné jedlo, v ktorom mal byť aj syr čedar. Na to, že bol čas obeda (prišli sme pár minút po dvanástej) a ľudí v lesoparku pomenej, však už nijaký druh syra nemali, a tak sme ako náhradu dostali porciu hranolčekov. Burger čo do veľkosti patril k tým menším, zjete ho na päť hltov, teda veľkosť ako pre dieťa... Predovšetkým nám však chýbal ten syr, takže ako celok pôsobil fádne. Dojem ako-tak zachraňovali hranolčeky, ktoré boli na jednotku, no ale my sme chceli burger so všetkým, čo k nemu patrí.
Zdroj:
Matúš Husár
Hovädzí burger
O Tvarohovej žemľovke (6,50 €) zo Žufetu sme už pred našou návštevou zachytili dobré chýry, tak sme ju nechceli vynechať. Túto sladkú spomienku na detstvo robia po svojom, s marhuľovým rozvarom, vlastným domácim miláčikom aj pečenou bielou čokoládou a je to pochúťka, ktorá stojí zato. Navonok síce vyzerala byť presladená, ale v skutočnosti nás čakalo milé a veľmi-veľmi chutné prekvapenie. Konštatujeme to napriek tomu, že žemľovka sa nám na tanieri „roztiekla“, neudržala pekný tvar. Určite odporúčame vyskúšať.
Zdroj:
Matúš Husár
Žemľovka
Ceny v Žufete však nepatria k najnižším, a možno aj vám sa budú porcie niektorých jedál máliť. Istotu máte v tom, že ich pripravujú poctivo a z čerstvých surovín, pokiaľ, pravda, niečo nevypadne, ako v našom prípade syr z burgera. Menší problém sme mali takisto pri objednávaní, keď z nadiktovaných položiek obsluhujúci pri okienku zaznamenal o dve menej, takže sme museli jedlo doobjednávať... Fakt je, že nový bufet v čase našej návštevy stále hľadal zamestnancov, tak držíme palce.
Naše hodnotenie: ***
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.
(bn)
BEDEKER GURMÁNA Nové kórejské bistro chutí úplne inak ako Ázia, ktorú už poznáte
Najskôr začal predávať tradičné kórejské kimči, ktoré vyrábal sám. Ľudia ho chceli, a keďže s kimči sa dá navariť všeličo chutné, nasledovalo bistro. Dúbravčan Ervin Polívka, ktorý niekoľko rokov žil v Južnej Kórei, ho otvoril len v júni, ale záujem je taký, že je dobré rezervovať si miesto vopred. Keď prídete a ochutnáte, pochopíte.