Obrovská tragédia v Bratislave: Študent podpálil gymnázium a sám zhorel!

1.7.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Veľkou tragédiou sa začali tohtoročné letné prázdniny v bratislavskom Novom Meste. Študent gymnázia pre mimoriadne nadané deti založil požiar, pri ktorom sám prišiel o život. Ešte predtým podpálil množstvo áut vo firme, kde brigádoval. Osemnásťročný mladík mal končiť školu budúci rok a bol vraj bezproblémový.

Nešťastie sa stalo v gymnáziu na Skalickej ceste. Študent podľa zistení TV JOJ najprv podpálil 14 áut na Pestovateľskej ulici pri firme, v ktorej brigádoval, odtiaľ sa na skútri presunul ku škole. Tu rozbil okno, vliezol dnu, porozlieval benzín a založil požiar na prvom nadzemnom podlaží.  Pri požiari však zahynul. 

„Po uhasení požiaru v priestoroch školy na Skalickej ceste v Bratislave našli záchranári mŕtve mužské telo. Požiar mal byť vytvorený úmyselne,“ informovala hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

Zdroj: ms

Pri škole sú stále policajné pásky.

Zhorené telo nešťastného mladíka bez známok života spozorovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru až po uhasení ohňa. „Privolaný súdny lekár na mieste konštatoval smrť,“ doplnila hovorkyňa.

"Môžeme potvrdiť, že sme na tiesňovej linke 155 prijali informáciu o tom, že po uhasení požiaru bolo nájdené uhorené telo," priblížila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová. Doplnila, že na miesto bol vyslaný obhliadajúci lekár.

Škola pre mimoriadne nadané deti má dve pracoviská - budovy. Okrem Teplickej je to i Skalická cesta, kde sa nachádza budova osemročného gymnázia. Školu pre mimoriadne nadané deti na Teplickej navštevoval i tínedžer Juraj K., ktorý v októbri 2022 zavraždil pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v Starom Meste Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha patriacich k LGBTI+ komunite.

Zdroj: ms

​Okolie školy zabezpečila polícia.

Policajná hovorkyňa zároveň potvrdila, že policajti boli v sobotu krátko pred 2.00 h privolaní k požiaru viacerých motorových vozidiel nachádzajúcich sa v areáli jednej z firiem na Pestovateľskej ulici. „V dôsledku požiaru založeného neznámym páchateľom došlo v súkromnom areáli firmy k zapáleniu šiestich motorových vozidiel a pred areálom firmy k zapáleniu ďalších ôsmich motorových vozidiel,“ priblížila Jana Šimunková.

Zdroj: ms

Zhorené autá v areáli firmy na Pestovateľskej,  za zhoreným autom vľavo vidno ďalšie. 

Na miesto prišiel aj podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť zdravotníctva Juraj Štekláč a riaditeľka odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK Jana Zápalová. "V skorých ranných hodinách došlo v priestoroch Školy pre mimoriadne nadané deti na Skalickej ceste k požiaru a tragickej udalosti, keď došlo k úmrtiu jednej osoby.  Nejaké bližšie informácie nateraz nie sú k dispozícii," povedal Štekláč. Potvrdil však, že v budove vznikli rozsiahlejšie škody, najmä  v zborovni, "ale pre túto chvíľu sú pre nás nepodstatné."

Ako vysvetlila Zápalová, na miesto prišlo celé vedenie školy, psychologickú pomoc tu poskytujú odborníci z IPčka. V škole, kde pokračuje vyšetrovanie,  by sa mali nachádzať aj rodičia zosnulého študenta.

VIDEO Vicežupan Juraj Štekláč o tragédii na Skalickej:

Samozrejme, padla i otázka, či sa nejako budú zaoberať tým, že ide už o druhého žiaka tejto školy, ktorý spáchal hrozný čin s tragickými následkami. "Je ešte veľmi skoro na to, aby sme niečo vyhodnocovali, ale určite sa tým budeme zaoberať a budeme to riešiť v spolupráci so školou a s vedením školy," uviedla Zápalová.

O svojej pomoci informovala aj organizácia IPčko, ktorá sa špecializuje najmä na psychologickú pomoc mladým ľuďom: "Od rána spolu so záchrannými zložkami pomáhame na Škole pre mimoriadne nadané deti na Sklalickej ulici zvládnuť tragédiu, ktorá sa tam udiala. Je nám nesmierne ľúto, že sa to stalo. Všetci zainteresovaní prechádzajú šokom. Sme tam, s nimi, nie iba dnes, ale aj v najbližších dňoch. Prázdniny sú síce na začiatku, ale pomoc pre školu musí fungovať aj počas nich. Dnes sa opäť ukázalo, že spolupráca a podpora zhora je dôležitá."

VIDEO Riaditeľka odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK Jana Zápalová:

Zdroj: ms

O 13:40 prišla na miesto sanitka.

Presné príčiny a okolnosti uvedených udalostí sú predmetom vyšetrovania. „Vzhľadom na prebiehajúce úkony nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla ešte policajná hovorkyňa.

Zdroj: ms

Skúter, ktorý odviezli, zrejme patril študentovi, ktorý školu podpálil.

Zdroj: IPčko

Interiér školy, kde došlo k tragédii.

(ms, tasr, ac)

Páčil sa vám článok?