Uhádnete, kde bolo toto detské dopravné ihrisko a čo na rovnakom mieste uvidíte dnes?

24.4.2023

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Fanúšik bratislavskej histórie Ľubomír Deák z OZ Bratislava a jej Premeny nám poskytol ďalšie zaujímavé porovnávacie fotografie. Pozrite sa na ihrisko, kde sa deti učili dopravné predpisy pred 45 rokmi, a porovnajte si, ako vyzerá toto miesto v Novom Meste dnes.

Text pri dobovej snímke z 27. októbra 1978 nás informuje, že žiaci 1. - 5. ročníka všetkých ZDŠ druhého a tretieho obvodu Bratislavy sa zúčastňujú na dopravnej výučbe v detskom dopravnom ihrisku na Tomášikovej ulici v Bratislave. Ide o ihrisko pri ZO Zväzarmu AMK Mladosť. "Ja som tam bol raz v živote," prezradil nám Ľubomír Deák s tým, že ihrisko zrušili v 90. rokoch.

Z informácií k fotografii sa ďalej dozvedáme, že žiaci prvých troch ročníkov sa oboznamujú so základnými pravidlami chodcov, spoznávajú dopravné značky a majú praktickú časť výučby na bicykloch a kolobežkách. Žiaci 4. a 5. tried sa v teoretickej časti už učia prispôsobovať sa zložitým situáciám na križovatkách a teoreticky ich riešia. V 5. ročníku po ukončení základných skúšobných testov pre cyklistov dostanú úspešní žiaci preukaz bicyklistov – koľkým by sa takýto preukaz zišiel aj dnes?

Porovnajte si foto vtedy a teraz:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

1978: Detské dopravné ihrisko na Tomášikovej ulici

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

2023: Bytovka pri Kuchajde, ihrisko zrušili v 90. rokoch. "Zostalo už len jedno, pri červenej pošte," hovorí Ľubomír Deák.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

1978: ​Dopravné ihrisko slúžilo na výučbu žiakov.

Zdroj: Ľubomír Deák, OZ Bratislava a jej premeny 2023

2023: Keď sa dnes postavíte na rovnaké miesto, naskytne sa vám takýto pohľad.

Na jednej z fotografií spred 45 rokov sa jej „aktéri“, nadstrážmajster Milan Poprenda a vtedy žiačka IV. B zo ZDŠ Hubeného Erika Richterová, možno aj spoznajú - policajt Erike práve vysvetľuje, akého dopravného priestupku sa dopustila:

Zdroj: vtedy.tasr.sk

1978: Nadstrážmajster Milan Poprenda a žiačka Erika Richterová

Za zmienku tiež stojí, že vybavenie detského dopravného ihriska na Tomášikovej ulici bolo v danom čase na vysokej úrovni. Podľa portálu vtedy.tasr.sk si na tomto ihrisku v školskom roku 1978/1979 osvojovalo základné poznatky z dopravných predpisov viac ako sedemtisíc bratislavských detí.

Jeden z našich čitateľov však nemá na toto dopravné ihrisko najlepšie spomienky.  "Raz sme tam boli ako deti zo školy. Dali nám najskôr písať nejaký test, najhorší mohli robiť iba chodcov, lepší dostali kolobežky a najlepší bicykle. Potom tam stál policajt a ktokoľvek urobil chybu, už mohol robiť iba chodca. Po chvíli sme boli skoro všetci chodci. Na záver ten policajt tresol spolužiakovi s tou dopraváckou paličkou po hlave, lebo sa pri jeho rečiach uškŕňal," zaspomínal si.

(ac)

Páčil sa vám článok?