Obľúbený Mlyn Klepáč bude čoskoro opäť otvorený pre verejnosť!

11.6.2018
0
Mlyn Klepáč na Železnej studničke

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Od minulého leta je prevádzka bufeta Mlynu Klepáč a ostatných akcií, ktoré sa tu kedysi konali, zastavená. O situácii sme sa boli osobne presvedčiť na mieste, teda v lokalite Železná studnička. Na tabuli na bráne nás však prekvapil nápis, že majú otvorené.

Zaujímalo nás, ako to teda je. Brána Mlyna bola otvorená, tak sme vstúpili. Stretli sme pána, ktorý tvrdil, že je členom občianskeho združenia, ktoré mlyn aj v minulosti prevádzkovalo. Na otázku, či túto sezónu otvoria, odpovedal áno. „Mlyn sa otvorí približne o týždeň, ale iné informácie vám nepoviem, dostávame neustále nejaké sťažnosti týkajúce sa Mlyna,“ povedal nám pán zo Združenia, ktorý nechcel byť menovaný.

Zdroj: Matúš Husár

​Naše obavy a tiež obavy verejnosti o ďalší osud a prevádzku mlyna Klepáč na Železnej studienke sa teda nepotvrdili, keďže sme na vlastné oči videli, že prebieha príprava Mlynu na letnú prevádzku a otvorenie. Oslovili sme aj predsedu združenia Klepáč, Tomáša Kratochvíla, ktorý nám potvrdil, že Mlyn sa bude otvárať verejnosti. „Budeme otvárať Mlyn a všetky jeho aktivity ako napríklad detské tábory, školské akcie, tvorivé dielne budú fungovať v podobnom režime ako fungovali aj minulú sezónu. Združenie Klepáč má priestory a okolie Mlynu v nájme, a teda ho máme v pláne plne prevádzkovať a otvoriť verejnosti v najbližších dňoch, vyjadril sa Tomáš Kratochvíl. Iné informácie nám poskytnúť nechcel s tým, že sú súkromná inštitúcia.

Zaujímalo nás, či niekto plánované uvedenie Mlyna do prevádzky ohlásil. "Zákon neprikazuje podnikateľom, aby sa ohlásili, keď majú nejaký podnikateľský zámer. Od minulého roka je táto povinnosť podnikateľov zrušená. Jedinou ich povinnosťou k mestskej časti je dodržiavať a zosúladiť povolené prevádzkové hodiny v súlade s VZN našej mestskej časti," informoval nás hovorca mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger.

Na spustenie prevádzky nepotrebujú prevádzkovatelia ani povolenie a súhlas od spoločnosti Mestské lesy. Tá nám potvrdila, že majiteľom Mlyna Klepáč je stále pán Viliam Sedlár a spoločnosť Mlynu nevydáva žiadne povolenia, nie je  k tomu oprávnená.

Čo sa týka táborov a akcií, oslovili sme organizátorku obľúbeného Letného tábora na Klepáči pre deti a potvrdila nám, že tábor sa aj túto sezónu určite konať bude a je oň veľký záujem.

V roku 2010 Bratislavské noviny písali o vlastníckych a prevádzkových problémoch, ktoré ohlásil vlastník p. Sedlár zrekonštruovaného ôsmeho Mlyna Klepáč. Krátko po tom, ako bol mlyn uvedený do prevádzky, ho údajní sponzori vyhodili z pozemku.

Podľa Viliama Sedlára sa to malo stať 29. júna 2010. Vtedy bolo podľa jeho slov znemožnené užívanie Klepáča nielen vlastníkovi, ale aj ľuďom venujúcim sa prevádzke v prospech detí a mládeže a starajúcich sa o bezpečnosť.

„V uvedený deň neoprávnene vstúpil na Klepáč pod štítom Klepáč - združenie pre ôsmy mlyn na Vydrici pán Michael Dragašič spolu s pánom Radkom Kašiarom a pracovníkmi, vymenili zámky na budove a postavili tam stráž. Michael Dragašič sa mal podľa V. Sedlára vyjadriť, že on (Sedlár) už nie je vlastníkom nehnuteľnosti.

Jeho otvoreniu širokej verejnosti predchádzali dlhoročné spory. Majiteľka Ľudmila Sedlárová - Rabanová najskôr darovala mlyn občianskemu združeniu, ktoré si však z pozemku urobilo viac-menej súkromné piknikové miesto. Súd napokon darovaciu zmluvu a majetok vrátil pôvodnej majiteľke. Následne bola založená nezisková organizácia Klepáč - združenie pre ôsmy mlyn na Vydrici, v ktorom sa za jeho obnovu angažoval najmä manžel majiteľky - Viliam Sedlár.

Mlyn mal a má slúžiť najmä deťom a mládeži na vzdelávacie výchovné programy s možnosťou krátkodobého ubytovania.

Klepáč je 8. mlynom z deviatich, ktoré stáli v minulosti na Vydrici v lokalite Železnej studienky na potoku Vydrica. Stál až do 80. rokov 20. storočia v relatívne dobrom stave, ale po vysťahovaní nájomníkov pustol a rýchlo upadal a zostali z neho iba základy. Svoju funkciu plnil mlyn do konca 19. storočia, potom bol prestavaný na reštauráciu ako väčšina ostatných mlynov. 

Je doposiaľ jediným zrekonštruovaným mlynom na Vydrici a jeho prestavba bola citlivo zrealizovaná so zachovaním historického vzhľadu. V rámci reštitúcie v 90. rokoch ho dostala pôvodná majiteľka Ľudmila Sedlárová-Rabanová, ktorá v detstve v mlyne bývala. O rekonštrukciu sa postaralo združenie Klepáč a hlavným cieľom bolo, aby slúžil najmä deťom a mládeži na vzdelávanie, výchovu, aktívne trávenie voľného času, pobyty v prírode aj krátkodobé ubytovanie. 

Minulé sezóny v Klepáči fungovali ako celoročný bufet s jednoduchým mobiliárom v hlavnej miestnosti tzv. mlynici s pekným kozubom a v lete aj s terasou pri mlynskom kolese.

(ncuki)

Páčil sa vám článok?