Slovenské a vietnamské deti spojí štúdium vietnamčiny. Obnovia aj krúžok čínštiny

17.2.2018
Vietnamské deti

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

V Novom Meste funguje v Základnej škole Odborárskej krúžok vietnamského jazyka a kultúry. Koná sa každý piatok popoludní a navštevuje ho zhruba 30 detí.

Krúžok vietnamského jazyka a kultúry v ZŠ Odborárska funguje ako nepovinný krúžok. „Učiteľka pochádza z Vietnamu, deti sa učia základy písania, čítania, kultúru a dejiny Vietnamu. Krúžok väčšinou navštevujú deti z vietnamskej komunity, ktoré sa aj narodili na Slovensku a touto formou sa oboznamujú s kultúrou svojich predkov," priblížil starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.


Výučbu vietnamského jazyka spustili v tejto škole na jeseň 2011, kedy otvorili vietnamskú triedu. Jedným z podnetov bolo, že v mestskej časti žije početná vietnamská komunita. Záujem oň majú aj slovenskí žiaci.

V mestskej časti plánujú aj opätovne otvoriť nepovinný krúžok čínštiny v ZŠ Sibírska, kde sa tento jazyk začal vyučovať v roku 2012. Budúci školský rok má prísť z Číny nová lektorka. Priebežne chodilo na krúžok 40 detí, pričom skupina fungovala zväčša dva školské roky (1. a 2. ročník). 
„Keď sa však deti začnú učiť iný cudzí jazyk, väčšinou s dobrovoľným krúžkom čínštiny končia," podotkol starosta. Deti sa na krúžku čínštiny učili základy čítania, písania a základné frázy. K dispozícii mali aj špeciálne slovensko-čínske učebnice.

(TASR, nikicuki)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie