V Zoo presúvajú do nových priestorov rysa ostrovida i diviaky

14.9.2024
0

Zdroj: Čitateľka Lenka

Páčil sa vám článok?

V Zoo Bratislava presúvajú do nových priestorov rysa ostrovida i diviaky. Presuny zvierat sú súčasťou novej koncepcie, keď z existujúcich a nevyužitých priestorov chcú vytvárať výbehy pre zvieratá tak, aby sa mali čo najlepšie. Bratislavská zoo o tom informovala na sociálnej sieti.

"Rys ostrovid je dlhodobo v nevyhovujúcom výbehu. Pristúpili sme preto k jeho presunu do väčšieho a pre rysa vhodnejšieho prostredia po diviakoch, ktoré sa bude po úpravách blížiť k prirodzenému biotopu týchto mačkovitých šeliem," uviedla zoo. Ako podotkol riaditeľ zoo Matej Dubšovič, rys bude mať veľký priestor, v ktorom sa vie aj schovávať. Dodal, že na stromy plánujú zavesiť rôzne kusy guľatiny, aby sa po nich vedel škriabať a mal rozhľad nad okolím.

Diviaky zároveň presúvajú do nového priestoru vedľa vlkov, kde majú veľký výbeh so svetlým dubovým lesom a novým rochniskom. "Presun sem nám umožní uvoľniť priestor, kde sú momentálne, a kam teda poputujú rysy, ktoré tým získajú tiež podstatne lepšie životné podmienky," ozrejmil Dubšovič.

Riaditeľ zároveň priblížil, že ich koncepciou nie je stavať obrie pavilóny, ale využívať reálny vonkajší priestor, aby mali zvieratá čo najviac priestoru a aby ich ľudia mohli pozorovať, ako keby ich stretli vo voľnej prírode. "Aby ste videli, ako sa chovajú prirodzene, keď majú dobré podmienky na život," uzavrel.

(TASR)

Páčil sa vám článok?