Zmena, ktorú prináša PAAS: Pred garážou už nezaparkujú ani jej majitelia

4.9.2024
0

Zdroj: FB Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Karlovej Vsi pribudne od 2. októbra nová zóna regulovaného parkovania. Do celomestskej parkovacej politiky PAAS totiž pribudne zóna KV2, teda Líščie údolie. Mestská časť v tejto súvislosti upozorňuje obyvateľov na obmedzenie, ktoré sa dotkne najmä majiteľov garáží.

Parkovanie bude v lokalite Líščie údolie spoplatnené pre návštevníkov v pracovných dňoch od 14:00 do 24:00 h sumou jedno euro. PAAS však prináša ešte jednu podstatnú novinku. Parkovať bude povolené už iba na vyhradených parkovacích miestach.

"Podľa nových pravidiel mestskej parkovacej politiky už nebude možné ponechať auto zaparkované pred garážou. Mestskí policajti môžu vyhodnotiť takéto parkovanie ako nezákonné, v rozpore so zákonom o cestnej premávke. Ten umožňuje parkovanie len na vyznačených miestach," uvádza mestská časť na sociálnej sieti. 

Ako vysvetľuje, majitelia osobných automobilov, ktorí vlastnia alebo si prenajímajú garáž, často nechajú svoje auto zaparkované pred vjazdom do nej. Vysvetľujú to tým, že s autom ešte odídu a preto sa im neoplatí dať auto do garáže. Ďalšou kategóriou sú vodiči, ktorí síce majú garáž, ale využívajú ju na iné účely. Neraz parkujú pred garážou aj krátkodobé návštevy.

„Miesto pred garážou taktiež nie je legálne miesto vyznačené na parkovanie a v rámci regulovaných zón PAAS je povolené parkovať iba na miestach vyznačených na parkovanie. Zákon neumožňuje vyznačiť parkovacie miesto v priestore vjazdu do garáže,“ informuje vo svojom vyjadrení hlavné mesto.

Ako sa v ňom ďalej uvádza, v PAAS zónach je parkovanie mimo parkovacieho miesta riešené cez objektívnu zodpovednosť, teda aj parkovanie pred garážou, kde podľa zákona nie je možné legálne vyznačiť parkovacie miesta. Pokutované je prostredníctvom objektívnej zodpovednosti, čo znamená, že pokuta bude adresovaná majiteľovi vozidla.

(ms)

Páčil sa vám článok?