BEDEKER GURMÁNA Ak máte chuť na japonskú kuchyňu, toto bistro je dobrá voľba

8.1.2025
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Možno je pre vás japonské bistro Shugetsu príliš od ruky, nachádza sa na nenápadnej Agátovej ulici takmer na konci bratislavskej Dúbravky, ale oplatí sa merať sem cestu. Viacerí gurmáni už vyhlásili, že práve tu nájdu najlepšie rameny a tsukemeny, no nielen tie

Za konceptom bistra je Japonec Nakagawa Shuhei z ostrova Šikoku, konkrétne z prefektúry Ehime, kde má v meste Matsuyama podobnú reštauráciu, a okrem nej ďalšie v Hongkongu a Bangkoku, najnovšiu otvoril v Londýne. Ponukou sa môžu odlišovať, kuchári majú totiž voľnosť pri tvorbe jedálneho lístka, ale vo všetkých platí, že špeciality sú autentické, pripravené z kvalitných a čerstvých surovín, bez štipky chémie, žiadne konzervanty či glutaman. Čo sa dá, robia si sami. Napríklad sójovú omáčku Kajitu vyrábajú ručne v Japonsku špeciálne pre Shugetsu. Na stroji v Bratislave zas kuchári každé ráno pripravujú z japonskej múky vždy čerstvé rezance do ramenov a tsukemenov.

Z tých hrubých „tsukemenových“ vyčarujú i prejedlo v podobe Chrumkavých rezancov, ktoré na pohľad pripomínajú naše soletky, sú však oveľa lepšie, a iste aj zdravšie. Namáčali sme si ich do dipu pripraveného z pasty miso (5,60 €) a potom do krémovej japonskej majonézy (4,90 €), to bola ďalšia verzia tohto predjedla. Obe mali veľmi zaujímavú, pre nás novú chuť, vieme si ich predstaviť aj k vínu.

Zdroj: Matúš Husár

​Chrumkavé rezance

Ako ďalšie predjedlo sme vyskúšali Gyozu (8,90 €), ktorú tiež robia ručne z vlastného cesta. Priniesli nám tri taštičky plnené jemným mletým bravčovým mäsom, ktorému dodal šmrnc voňavý zázvor a mladá cibuľka, k tomu už spomenutá sójovka Kajita... bolo to super dobré. Ocenili sme, že gyoza bola „simple“, žiadne posýpanie sezamovými semiačkami, ako sme zvyknutí z hispterských trhov, i to, že omáčka bola vedľa v miske, taštičky ňou neboli preliate.

Zdroj: Matúš Husár

​Gyoza

No a potom už nasledoval vychýrený Miso Tsukemen (13,90 €). Od klasických ramenov sa odlišuje hrubšími rezancami, ktoré si namáčate do vývaru v osobitnej miske, a tiež silnejšou chuťou. Skôr ako sa doň pustíte, prinesú vám jednorazový podbradník, aj vám ho uviažu. Pravdaže, nie je povinný, ale oceníte ho.

Páčilo sa nám, že jednotlivé súčasti tsukemenu boli od seba oddelené, mohli sme si sami určiť, akú intenzitu miso polievky chceme cítiť. Domáce rezance boli perfektné chuťovo, štruktúrou aj konzistenciou, už len pre ne sa sem oplatí prísť. Vývar, v ktorom bol aj jemný rybací prášok, chutil priam famózne, vynikajúce boli tiež kúsky grilovaného bôčika a bambusu. Čím viac sa zmenšoval objem polievky, tým výraznejšie sme cítili chuť umami. Bola to topka.

Zdroj: Matúš Husár

​Miso tsukemen

Pre Shio Ramen (11,90 €) sme sa rozhodli s nádejou, že rybacia chuť v ňom bude jemná, bola však o dosť výraznejšia, ako sme chceli. Rezance v nádhernej, ručne robenej keramickej miske (také sú všetky) boli úžasné, rovnako opečené plátky bravčového mäsa, chutné bolo takisto marinované vajíčko, ale ak vám príliš intenzívna rybacia chuť nesedí, dajte si poradiť inú verziu ramenu. Obsluhujúci personál je milý a pozorný, určite odporučí to najlepšie pre vás. V našom prípade sa práve Miso Tsukemen stal láskou na prvý hlt. Ale inak bola chuť Shio Ramenu príjemne delikátna a porcia veľká, najete sa dosýta.

Zdroj: Matúš Husár

​Shio Ramen

Potešilo nás ľahké jedlo Teriyaki kura s ryžou (7,90 €) s mladou cibuľkou, možno práve po sviatkoch vám príde vhod. Vykostené kuracie stehná, ktoré marinujú v teriyaki omáčke, boli chrumkavé, zároveň jemné a šťavnaté, a kombinácia chutí excelentná, okrem výborne pripraveného mäska bolo pre nás zážitkom marinované vajíčko. Aj pri tejto špecialite sme vnímali rešpekt tvorcov ku každej jednej ingrediencii. Všetko to bolo starostlivo pripravené, vyšperkované do dokonalosti.

Zdroj: Matúš Husár

​Teriyaki kura sme si dali zabaliť.

Na záver sme si dopriali ryžový koláčik Čokoládové daifuku (3,90 €), tradične plnený sladkou pastou z fazule. Bol to vynikajúci dezert s intenzívnou čokoládovou chuťou, ktorú osviežili sladko-kyselkavé maliny. Inak, daifuku v preklade znamená „veľké šťastie“, aj z toho nám v Shugetsu dopriali.

Zdroj: Matúš Husár

​Čokoládové daifuku

Návšteva bistra bola pre nás veľmi príjemná, aj neznalec japonskej kuchyne sa tu cíti dobre, napokon, máte sa s kým poradiť. Cez deň sem na obed zjavne chodia pravidelní návštevníci, majú už svoje obľúbené jedlá, všimli sme si hneď troch, ktorí si objednávali bez jedálneho lístka, a to je podnik na konci sveta.

Zdroj: Matúš Husár

​Personál vrátane kuchárov je veľmi príjemný a pozorný.

Interiér s otvorenou kuchyňou je zariadený s dobrým vkusom, stoly sú dostatočne vzdialené od seba, takže nemáte stiesnený pocit. Vnímate vône, ktoré kuchári pripravujú, čo je príjemné, napodiv nie obťažujúce, a takisto kopec malých krásnych detailov, napríklad kamienky, na ktoré nám položili paličky na jedenie. Najvyššie hodnotenie dávame jednak pre atmosféru, jednak pre obsluhu, jednak pre chute. Bol to zážitok, ktorý sa oplatí zopakovať.

Naše hodnotenie: *****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?