Devín zostáva odrezaný od zvyšku mesta, časť Devínskej cesty zaliala voda

17.9.2024
0

Zdroj: Anton Martvoň

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavského Devína sa na svojich autách do iných častí Bratislavy naďalej nedostanú. Jedinou ich možnosťou je vojenské nákladné auto, na ktoré môžu nasadnúť pri kultúrnom dome. Vojenský transport obyvateľov dopraví do susednej Devínskej Novej Vsi.

"Devínska cesta je pre osobné motorové vozidlá stále do odvolania uzatvorená. Príslušníci PZ zmerali hladinu vody na vozovke pri Sihoti a táto dosahuje 35 cm. V prípade potreby dopraviť sa mimo Devína treba využiť kyvadlovú dopravu nákladnými vozidlami Ozbrojených síl smer Devínska Nová Ves," upozorňuje na sociálnej sieti mestská časť Devín. Po Devínskej ceste do Devína teda neprejdete už nie iba pre hroziace zosuvy pôdy a skál, ale i pre vodu. 

Na niektorých nižšie položených úsekoch Devínskej cesty, napríklad v lokalite Zlaté schody, kde sa nachádzajú aj obytné domy, osadili protipovodňové zábrany. Ako však vidno na fotografii z dnešného rána, tie začali presakovať. 

Zdroj: Anton Martvoň

Devinska cesta ráno v úseku pred pozemkom Metrostavu a záhradkárskych potrieb Agapé v smere od Devína do Karlovej Vsi.

Zdroj: Anton Martvoň

Devínska cesta dnes  (v utorok) o 12:00 h.

Obyvatelia Devína sa do iných mestských častí dostanú iba kyvadlovou dopravou, vojenským nákladným vozidlom, ktoré premáva od kostola po Kremeľskej ulici do Devínskej Novej Vsi. Medzi Riviérou a Devínom po Devínskej ceste táto doprava nepremáva, pri povodniach v roku 2013 chodila práve tadeto. Keďže Devínska cesta je pri Sihoti zaplavená, obyvatelia lokality Zlaté schody sa musia nejako vlastnými silami dostať do centrálnej časti Devína alebo prejsť lesom do Karlovej Vsi. "Do Devína sa musíme dostať pešo alebo niektorí idú i autom. Alebo ešte chodia ľudia pešo cez les na Dlhé diely do Karlovky, prípadne pešo okolo Sihoti do Karlovky, ale iba na vlastnú zodpovednosť," prezradil nám miestny obyvateľ Anton Martvoň.

FOTOGALÉRIA (voda na Devínskej ceste, v okolitých záhradách a na pozemku Metrostavu):

​Pokiaľ ide o druhú prístupovú cestu do Devína, teda z Devínskej Novej Vsi, tá je taktiež až do odvolania uzatvorená a to i protipovodňovými zábranami. Obyvateľov po nej preváža už spomínaná vojenská technika. Na tomto úseku vyliata Morava úplne zaliala cyklotrasu a nachádza sa tesne pod úrovňou vozovky.

Zdroj: Matej Patka

Obyvateľov odvážajú od domu kultúry na Devínsku Novú Ves vojaci.

FOTOGALÉRIA (preprava obyvateľov Devína):

​V Devínskej Novej Vsi môžu Devínčania na zastávke Pri Sandbergu nasadnúť na linku číslo 29, ktortá premáva po zmenenej trase (cez Dúbravku).

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Pohľad na cestu medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou z vojenského nákladného auta.

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

​Preprava obyvateľov Devína.

Dokedy dopravné obmedzenia na Devínskej ceste a Kremeľskej ulici potrvajú, nie je v tejto chvíli jasné. Ich zrušenie ani nie je v rukách samosprávy. Cestu do Devínskej Novej Vsi uzatvorili z dôvodu výstavby protipovodňovej bariéry vodohospodármi. Devínsku cestu uzatvoril krajský dopravný inšpektorát z dôvodu ohrozenia života a zdravia padajúcimi skalami.

FOTOGALÉRIA (situácia v Devíne):

V týchto hodinách hladina Dunaja kulminuje, očakáva sa jej pomalý pokles. "Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 9579 kubických metrov za sekundu. V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 centimetrov. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch," uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe. Pokiaľ však ide o Moravu, v dôsledku zvýšenej hladiny Dunaja, ktorá vytvára na sútoku riek "hrádzu", očakávajú v Devíne a Devínskej Novej Vsi ešte vzostup jej hladiny.

​(ms)

Páčil sa vám článok?