Záchytné parkoviská pomáhajú nám všetkým. Poznáte tie bratislavské?

10.10.2024

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Rovnako ako iné svetové metropoly trápi aj Bratislavu azda najviac doprava a nedostatok parkovacích miest. Pomôcť s tým má nielen systém Bratislavského parkovacieho asistenta (PAAS), ale aj bezplatné záchytné parkoviská a parkovacie domy P+R. Dajte o nich vedieť svojim kolegom či známym.

Záchytné parkoviská P+R „Park and Ride“ sú určené všetkým, ktorí prichádzajú do Bratislavy za prácou, na návštevu, prípadne niečo vybaviť. Vyhnú sa vďaka nim ťažkostiam s orientáciou v meste a najmä s hľadaním parkovacieho miesta. Navyše, odľahčia centrum aj rezidenčné zóny od ďalšej dopravnej záťaže. Dokopy dvanásť záchytných parkovísk je už pred vstupom do mesta, napríklad pri železničných staniciach v Malackách, Pezinku či Svätom Jure, odkiaľ sa dá ďalej pokračovať vlakom. Okrem nich slúži návštevníkom, ale aj obyvateľom Bratislavy cestujúcim do iných častí aj deväť parkovísk priamo v meste.

Najväčšiu kapacitu (283 miest) má parkovisko P+R Cintorín Vrakuňa, kde má zastávku až päť spojov. Ideálne je najmä v prípade návštevy Ružinova, za 17 minút sa však trolejbusom dostanete aj priamo do centra. Druhým najväčším parkoviskom je P+R Komisárky (163 miest) pri vstupe do mesta v smere od Svätého Jura, ktoré delí len pár minút chôdze od zastávky električiek. Jedna jazdí cez centrum mesta až do Petržalky, svoje auto na tomto parkovisku ale odstavte najmä v prípade návštevy Rače. Ak potrebujete ísť do Starého Mesta, využite P+R Lanfranconi-Sever (pod rovnomenným mostom v Mlynskej doline), P+R Macharova alebo P+R Jasovská (obe pri Panónskej ceste).

Zdroj: ac

Parkovisko Macharova.

Výbornou alternatívou je tiež najnovší prírastok medzi záchytnými parkoviskami, P+R Prístavný most so 107 miestami. Má napojenie na R7 a diaľničný obchvat, ale tiež na cyklotrasy vedúce do centra či na Mlynské Nivy. Jeho súčasťou sú aj stanovištia zdieľanej mobility, kde sú k dispozícii bicykle a kolobežky Slovnaftbajk, Rekola, Tier, Bolt alebo Svišť. Približne o 300 metrov ďalej sa nachádza zastávka autobusu č. 87. Počas pracovných dní je tu možné parkovať v čase od 5. do 24. hodiny, cez víkend celodenne. „V prípade dlhodobého parkovania, t. j. porušenia regulácie prevádzkovej doby je majiteľovi vozidla udelená pokuta a v zmysle zákona o cestnej premávke môže byť nariadené aj odtiahnutie vozidla,“ upozorňuje hovorca mesta Peter Bubla. V Bratislave sú však aj tri záchytné parkoviská bez obmedzenia hodín. Nájdete ich pri hypermarketoch Tesco Petržalke (30 miest), na Zlatých Pieskoch (73 miest) a v Lamači (30 miest).

Zdroj: Marek Velček

Parkovisko pod Prístavným mostom-

Všetky potrebné informácie nájdete na stránke paas.sk/zachytne-parkoviska, kde magistrát avizuje aj plán na ďalšie P+R v Karlovej Vsi, Ružinove a Petržalke. „Mesto zabezpečuje projektovanie parkovacieho domu P+R ZOO (s plánovanou budúcou kapacitou 418 miest) a taktiež projektuje záchytné parkoviská v blízkosti obratiska budúcej električkovej radiály v Petržalke,“ priblížil aktuálnu situáciu Bubla.

Zdroj: Magistrát

Záchytné parkoviská v Bratislave.

Pripomína, že okrem dobrej dostupnosti mestskou hromadnou dopravou je výhodou záchytných parkovísk aj ich bezpečnosť. Vozidlá sú monitorované fyzicky a na štyroch miestach (Macharova, Komisárky, Prístavný most a Cintorín Vrakuňa) aj kamerovým systémom. „Tým pádom nie sú lákavým cieľom pre potenciálnych zlodejov áut alebo vykrádačov vozidiel,“ vysvetľuje hovorca. „S cieľom minimalizovať akékoľvek riziko však vodičov a šoférky pravidelne vyzývame, aby si v aute nenechávali cenné veci“.

(ak)

Páčil sa vám článok?