Bratislavčanov vo veľkom atakujú komáre, k situácii sa už vyjadrilo aj mesto

22.6.2024
0

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Vyjsť von z bytu či domu v čase okolo západu slnka je v súčasnosti v niektorých častiach Bratislavy mimoriadne nepríjemný zážitok. Okamžite vás atakujú desiatky komárov. K situácii sa už vyjadril aj magistrát, ktorý má boj s týmto hmyzom na starostí.

"V zásahoch proti komárom pokračujeme a robíme naozaj všetko pre to, aby sme eliminovali čo najviac lariev komárov. Zasahujeme na väčšine územia Bratislavy, v posledných dňoch najmä v mestských častiach Vajnory, Rusovce, Rača, Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Staré Mesto, Ružinov, Lamač a Karlova Ves a po záplavách najintenzívnejšie v Petržalke, Devíne a Devínskej Novej Vsi. Od začiatku roka sme vykonali už viac ako 6 300 monitoringov a 396 zásahov s larvicídom BTI na ploche viac ako 600 000 m²," uviedol magistrát na sociálnej sieti. 

Dodáva však, že hoci už eliminovali doslova miliardy lariev skôr, ako sa z nich stihli vyliahnuť komáre, najmä vzhľadom na nedávne záplavy treba v istej miere s komármi rátať. Na území mesta sa totiž nachádzajú aj veľké záplavové plochy s 5. stupňom ochrany, alebo chránené zdroje pitnej vody, kde zo zákona nie je možné zasiahnuť. Ide napríklad o prírodnú rezerváciu Starý háj či chránený areál Pečniansky les v Petržalke.

Argumentuje i tým, že rozsiahle záplavové plochy a liahniská sa zároveň nachádzajú aj v okolí Bratislavy, mimo územia hlavného mesta, kde magistrát nemôže zasahovať a zásahy sa často ani nevykonávajú. Záplavové druhy komárov takto prichádzajú napríklad z rakúskej strany Moravy, kde sa zasahovalo len v minimálnej miere. Tieto záplavové druhy majú na okolité územie veľký vplyv, keďže dokážu prekonať značné vzdialenosti (približne 5 km/noc) na rozdiel od iných druhov, ktoré ostávajú v blízkosti miesta, kde sa vyliahli," dodáva mesto.

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Zásah proti komárom. 

"Aj napriek rozsiahlym zásahom chrličmi, člnmi či dronmi, preto s istým množstvom štípajúcich komárov treba v týchto dňoch a týždňoch rátať. Faktom ale je, že bez týchto zásahov by situácia bola radikálne horšia. Výskyt dospelých komárov je a bude najintenzívnejší niekoľko týždňov po vyliahnutí, teda hlavne počas júna, príp. začiatkom júla. Postupne však ich počet klesne. Na šírenie dospelých jedincov má výrazný vplyv aj vietor, ich počet môže znižovať silné búrky a prirodzení predátori," dodáva magistrát. 

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Zásah proti komárom. 

Komáre sa tiež liahnu aj v rôznych nádobkách, sudoch s vodou a jazierkach v súkromných záhradách. "Z menších nádob vodu pravidelne vylievajte – je to najefektívnejšie riešenie, keďže v suchej nádobe sa larvy skrátka nevyliahnu. Pre väčšie sudy s vodou či nezarybnené jazierka odporúčame použiť BTI tablety. Vyzdvihnite si preto BTI v tabletkovej forme, ktoré môžete použiť vo vlastnej záhradke. Vyzdvihnúť si ich môžete u nás na magistráte na Primaciálnom námestí 1 na Službách občanom, alebo na miestnych úradoch mestských častí," informovalo ešte mesto. 

(ms)

Páčil sa vám článok?