FOTO: Tieto mláďatká budú na jar novými miláčikmi detí v bratislavskej ZOO

19.12.2018

Zdroj: ZOO Bratislava

Páčil sa vám článok?

S nástupom zimy pribudli do ZOO Bratislava nové zvieratká. Z českej ZOO Hodonín pribudol pre Slovensko úplne nový vtáčí druh - hrdlička perlokrká, ale deti sa môžu tešiť, že na jar uvidia aj párik antilop, chochlačku bielookú a agamu bradatú.

Hrdlička perlokrká je malá, štíhla hrdlička s pomerne dlhým chvostom. Čiernobiela kresba na krku a krídlach pripomína biele perličky na tmavom podklade. Okrem miest svojho prirodzeného výskytu bola úspešne vypúšťaná aj v Kalifornii, Indonézii, Austrálii a na Novom Zélande.

Zdroj: ZOO Bratislava

"Na konci roka k nám zavítali zo zahraničia noví obyvatelia aj v radách kopytníkov. Konkrétne ide o antilopu vranú (Hippotragus niger niger). Mladého samca sme doviezli z Planete Sauvage z Francúzska a mladú samicu z dánskej ZOO Odense. Naším plánom je založenie chovnej skupiny, ktorá by pozostávala z dvoch samíc a už privezeného samca. Aktuálne čakáme na odporúčanie koordinátora chovu týchto antilop, z ktorej európskej ZOO budeme môcť budúci rok doviesť druhú samicu. Keďže ide o mladé a veľmi plaché zvieratá, v súčasnej dobe prechádzajú aklimatizačnou fázou, kedy si zvykajú na nové prostredie a svojich chovateľov. Postupne budú púšťané aj do vonkajšieho výbehu a ak všetko pôjde dobre a počasie bude priať, návštevníci tieto krásne antilopy budú môcť vidieť začiatkom budúceho roku," informovala médiá hovorkyňa bratislavskej ZOO Alexandra Ritterová. 

Zdroj: ZOO Bratislava

​U tohto druhu antilop je výrazný pohlavný dimorfizmus. To znamená, že viditeľne viete rozlíšiť samca od samice. Samce sú od samíc väčšie, čierno sfarbené a majú dlhšie rohy. Samice sú menšie, obvykle hnedé až tmavohnedé. Obe pohlavia majú biele brucho a typickú masku na tvári. Samce medzi sebou bojujú o územie a samice v typickom postoji „na kolenách“. Stáda sa skladajú z viacerých samíc (15 – 25 ks) s mláďatami a jedného dominantného samca. Samce sa snažia si obhájiť úrodné územia, aby tak prilákali samice do svojho teritória.

Zdroj: ZOO Bratislava

K už existujúcim druhom agame bradatej a chochlačke bielookej do ZOO doniesli ďalšie jedince. Samec agamy bradatej (Pogona vitticeps) totiž ovdovel, tak sme mu takto pred Vianocami zabezpečili spoločnosť dvoch samičiek. Majú približne rok a sú veľmi zaujímavo sfarbené.

Zdroj: ZOO Bratislava

​Nových kamarátov bude mať aj samica chochlačky bielookej (Aythya nyroca), ktorej uhynul partner, takže na dopárovanie prišiel samec a ďalší pár nepríbuzných chochlačiek na doplnenie chovu. Do budúcnosti by v ZOO veľmi chceli tieto vtáky aj odchovávať. Tento zaujímavý druh nájdete spolu s hlaholkami severskými celoročne vo voliére ibisov červených a lyžičiarov ružovononých.

Zdroj: ZOO Bratislava

​(ars, ts, foto: ZOO Bratislava)

 

Páčil sa vám článok?