Detská fakultná nemocnica v Bratislave vypovedala zmluvu Dôvere

20.12.2017
0

Zdroj: navstevalekara.sk

Páčil sa vám článok?

Najväčšia slovenská detská nemocnica sídliaca na bratislavských Kramároch vypovedala zmluvu súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera. Žiada od nej vyššie platby. Potvrdila to samotná nemocnica i poisťovňa Dôvera.

Na dohodu majú čas do 31. decembra. Ak k nej nedôjde, zariadenie bude poistencom Dôvery poskytovať iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť, informoval ako prvý portál Aktuality.sk. 

„Veríme, že sa s poisťovňou dohodneme. Nateraz sa však pre poistencov Dôvery nič nemení, zdravotnú starostlivosť majú zabezpečenú v plnom rozsahu,“ povedala hovorkyňa DFNsP v Bratislave Dana Kamenická. „Sme pripravení rokovať, veríme, že sa v rámci disponibilných zdrojov v krátkej dobe dohodneme,“ odkázal PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Vypovedanie zmluvy označila Kamenická za „krajné riešenie v záujme pacientov“. „Pretože platby od zdravotných poisťovní nám nepokrývajú reálne vynaložené náklady na zdravotnú starostlivosť,“ vysvetlila. Verí, že zdravotnícke zariadenie bude mať od 1. januára podpísanú zmluvu s Dôverou o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave sa od 1. januára budúceho roka zmení na Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), avizovalo ministerstvo zdravotníctva. Pre nemocnicu to znamená zmeny, v priebehu piatich rokov tam vznikne viacero špecializačných centier. Aj to je zrejme dôvod, prečo šla nemocnica do vyjednávaní o vyšších platbách.

Dôvera tvrdí, že detská nemocnica na Kramároch ich svojimi požiadavkami prekvapila. Rokovania však ešte prebiehajú, súkromná poisťovňa preto nechce hovoriť o tejto veci konkrétnejšie. Štepianský ale pripomína, že v poisťovni potrebujú vedieť dôvody navýšenia platieb a účely, na ktoré by sa ďalšie financie od Dôvery využili.

DFNsP zmluvu zvyšným dvom zdravotným poisťovniam nevypovedala. Kamenická tvrdí, že v štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) sa dohodli „na výraznom navýšení platieb“. Dohoda padla aj so súkromnou Union ZP.

„Zohľadnili sme návrh a argumenty nemocnice pri úprave cenových podmienok a rozsahu úhrady zdravotnej starostlivosti,“ povedala hovorkyňa VšZP Viktória Vasilenková. Definitívna úprava zmluvných podmienok bude podľa nej známa k 31. decembru. VšZP sa s nemocnicou dohodla na predĺžení zmluvného vzťahu do 31. marca 2018.

„Základná sadzba pre rok 2018 stúpa tejto nemocnici o štyri percentá,“ uviedla členka predstavenstva Union ZP Elena Májeková s tým, že s DFNsP v Bratislave má uzatvorenú zmluvu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti s úhradovým mechanizmom DRG.

„Záleží však predovšetkým na počte a skladbe náročnosti ošetrených pacientov a tiež správnom vykazovaní poskytnutej zdravotnej starostlivosti poskytovateľom, aby sa objektívne vyhodnotilo celkové čerpanie finančných prostriedkov dohodnutých v zmluve,“ dodala Májeková. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?