FOTO: V lesoparku opravili i vybudovali besiedky, ku každej pribudlo ohnisko

Dnes,
0

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Páčil sa vám článok?

Počas jesennej sezóny dala organizácia Mestské lesy v Bratislave do užívania návštevníkom lesoparku šesť nových, tradičných drevených besiedok, ako aj komplexne vynovený veľký altánok pri rozhľadni na Americkom námestí. Viac nám prezradil riaditeľ Mestských lesov Marek Páva.

"Pokračuje tak postupné zlepšovanie podmienok na rekreáciu, oddych a šport v prírode s cieľom urobiť z bratislavského lesoparku najlepší rekreačný areál v regióne. Každoročne sa dopĺňajú miesta na opekanie a obnovujú sa aj pôvodné drevené besiedky. Ku každej tiež pribudlo bezpečné ohnisko v našom novom štandarde, s tromi nízkymi lavicami a komfortným sedením so stolom," priblížil Páva.

Mestské lesy sa tak vracajú k tradícií a besiedky budujú s klasickým dreveným šindľom, ktorý bol pre ne pred 40 rokmi typický a neskôr sa nahrádzal nevzhľadnou asfaltovou krytinou.

"Okrem klasických besiedok Mestské lesy komplexne vynovili veľký altán na lúke pri rozhľadni pod Kamzíkom. Na obľúbený starý prístrešok spadol počas silného vetra strom. Nový altán má väčší pôdorys a strechu z dreveného šindľa s tromi vežičkami a bol kompletne postavený šikovným zamestnancom organizácie," dodal Páva.

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Veľký altánok pri rozhľadni pod Kamzíkom.

Zrekonštruované a nové besiedky nájdete za mlynom Klepáč na Železnej studničke, na lúke oproti Tretiemu rybníku taktiež na Železnej studničke, ďalšiu na Kramároch na lúke nad Kĺzavou ulicou, na Americkom námestí na Kamzíku, pri Malom Draždiaku v Petržalke a nad Horárňou Krasňany na Peknej ceste.

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Altánok na Kramároch.

Na altánky sa Mestské lesy snažia maximálne využiť aj lokálne drevo, najmä dub na základové podvaly a sedenie k ohniskám a stojky zo suchých smrekov na vnútornú konštrukciu. Stromy, ktoré v tejto oblasti rástli, tak naďalej slúžia návštevníkom lesa v inej forme.

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Besiedka na Americkom námestí.

Tradícia a symbol lesoparku

Jednoduchú drevenú besiedku možno považovať za jeden z najvýraznejších symbolov bratislavského lesoparku. Besiedky začali v lesoch pribúdať v 70-tych rokoch, v časoch veľkého lesoparku, ktorý zahŕňal výrazne väčšie územie ako dnes. Besiedky mali jednoduchú konštrukciu s päťhranovým pôdorysom, vnútri sa nachádzali lavice na sedenie a stôl na krájanie potravín alebo konzumáciu občerstvenia. Zvyčajne sa umiestňovali na lúky s ohniskami a pri turistických chodníkoch. Slúžili na krátky oddych počas výletu, občerstvenie, aj ako úkryt pred slnkom a ľahkým dažďom.

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Besiedka pri Malom Draždiaku.

Po roku 1989 lesy vrátili pôvodným majiteľom, rekreačná funkcia často ustúpila hospodárskemu využívaniu lesov a aj tradičné besiedky začali bez potrebnej údržby postupne chátrať. Mnohé zanikli úplne a nájdete ich zaznačené iba v starých mapách či v spomienkach pamätníkov. Iné ešte stoja obrastené lesom, zabudnuté.

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Mobiliár veľkého altánku na Kamzíku.

(ms) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie