PREMENY BRATISLAVY: Cez vojnu túto budovu vypálili Nemci, dnes je opäť impozantnou stavbou

11.9.2024
0

Zdroj: Archív TASR

Páčil sa vám článok?

Tento pekný dom z roku 1924 v bratislavskom Novom Meste určite poznáte, i keď na historickej fotografii je úplne zničený. Všimli ste si údaj na jeho fasáde?

Dobová fotografia niekdajšieho štátneho obytného domu na nároží Vajnorskej ulice a Trnavskej ulice pochádza z 28. mája 1945 a jej autorom je Ladislav Roller. Podobne vyzerali mnohé ďalšie budovy v Bratislave, ktoré počas druhej svetovej vojny zničili a vypálili Nemci.

Dnes, po obnove, patrí táto storočná stavba k lukratívnym adresám nášho mesta.
Rozsiahly objekt z roku 1924 postavili podľa návrhu českého architekta Vojtěcha Šebora (1890 – 1968), ktorý istý čas pôsobil aj v Bratislave. Má charakteristickú farebnosť rondokubistickej architektúry, ktorá k nám prišla práve z Česka – niektorí odborníci nazývali tento sloh české art deco, no našli sa i kritici, ktorí ho označili za „pomýlený“.

Zdroj: Ľubomír Deák/OZ Bratislava a jej Premeny

Budovu na rohu Vajnorskej a Trnavskej poznáme asi vvšetci. V krúžku vidno vyznačený rok výstavby 1924.

Mnohí z nás prechádzajú okolo impozantnej stavby možno aj každý deň, nie každý si však všimne údaj pri vstupe od Trnavského mýta – na fasáde je výrazne vyznačený rok 1924 a pri ňom písmeno L. Porovnajte si historickú fotografiu s aktuálnou od Ľubomíra Deáka z OZ Bratislava a jej Premeny.

Zdroj: Ľubomír Deák/OZ Bratislava a jej Premeny

Na fasáde domu si môžete všimnúť vyznačený rok 1924.

Zaujímavé je tiež, že pred takmer 80 rokmi fungovala na prízemí domu, konkrétne na rohu Vajnorskej a Trnavskej, lekáreň – a lekáreň nájdete na rovnakom mieste i dnes. Spomínané označenie objektu rokom 1924 a písmenom L je hneď vedľa.

(ac)

Páčil sa vám článok?