Veľká udalosť v Botanickej záhrade: Na Slovensku prvýkrát rozkvitol vzácny amorfofalus obrovský

6.8.2024
0

Zdroj: Botanickä záhrada

Páčil sa vám článok?

Dočkali sa. V bratislavskej Botanickej záhrade posledné týždne s napätím očakávali rozkvitnutie mimoriadne vzácnej rastliny. Dnes ten okamih nastal, na Slovensku je to prvýkrát v histórii vôbec. Do záhrady začali po rozšírení tejto informácie prúdiť davy ľudí.

O veľkých očakávaniach v Botanickej záhrade sme vás už informovali koncom júla. Botanici avizovali do blízkej budúcnosti rozkvitnutie rastliny amorfofalus obrovský, ktorá sa vyskytuje iba na ostrove Sumatra, no aj v domovine ju ohrozuje výrub lesov. V utorok 6.8. prvýkrát zakvitla aj v našej Botanickej záhrade a čosi podobné sa najbližších niekoľko rokov pravdepodobne nezopakuje.

Semená tejto rastliny sa dostali do Bratislavy z Botanickej záhrady v Liberci, kde sa ich podarilo dopestovať. U nás ich v apríli 2018 zasadil a rastlinu dopestoval botanik Norbert Zlámal. "Pri pestovaní musíme vychádzať z podmienok, aké sa vyskytujú na stanovisku v prírode, kde rastie. Teda teplo, teplo, teplo, svetlo a vysoká vlhkosť, dostatočná pôdna vlhkosť a hlavne veľa výživy," priblížil ešte koncom júla pre Bratislavské noviny Norbert Zlámal.

Zdroj: Botanickä záhrada

To, čo vyzerá  ako okvetie, je v skutočnosti list. Samotné kvietky sú drobučké a schované vo vnútri. Sú ich tisíce. 

Zdroj: ms

Do záhrady začali prúdiť davy ľudí, všetci chceli vidieť vzácny jav.

"Amorfofalus obrovský je najväčší zástupca rodu, patrí do čeľade áronovitých. Tie poznáme aj z našej prírody, napríklad je to obyčajný áron či žaburinka plávajúca na hladine jazera. Toto je však druh s najväčším súkvetím. Keď sa na rastlinu pozerá laik, myslí si, že je to jeden kvet. To, čo vyzerá ako okvetie, je v skutočnosti modifikovaný list a samotné kvietky sú drobučké jednopohlavné a schované vo vnútri. Človek si ich preto nevšimne, hoci sú ich tisíce," vysvetlil nám vedúci Botanickej záhrady Ján Čapka.

Zdroj: ms

Amorfofalus ešte pred kvitnutím koncom júla. Vedľa rastliny botanik Norbert Zlámal.

Celé kvitnutie však trvá iba pár hodín a sprevádza ho obrovský zápach,  ktorý má prilákať opeľovače. 

Botanická záhrada preto v deň D predĺžila otváracie hodiny do 22.00 h. A mala dôvod. Večer do nej prúdili davy ľudí a rad ku skleníku sa tiahol až pred vchod do záhrady. 

Zdroj: Botanickä záhrada

Takto kvitnutie začalo. 

Zdroj: ms

Ľudia stáli až pred vchod.

Zdroj: ms

Ešte o desiatej večer tu bol dlhý rad.

Viac sa o tejto rastline v bratislavskej Botanickej záhrade dočítate tu:

(ms)

Páčil sa vám článok?