V Botanickej záhrade očakávajú výnimočný okamih! Vôbec prvýkrát na Slovensku zakvitne táto vzácna rastlina

26.7.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Roky poctivej práce a nadšenia prinášajú svoje ovocie. Pracovníci Botanickej záhrady v Bratislave očakávajú v najbližšom období zakvitnutie výnimočnej a ohrozenej rastliny, o ktorej existencii ste možno doteraz ani nevedeli. Celé veľkolepé divadlo sprevádzané silným zápachom potrvá iba pár hodín a pravdepodobne sa najbližších pár rokov nezopakuje.

O rastline amorfofalus obrovský ste zrejme doteraz nepočuli. V prírode sa vyskytuje iba na ostrove Sumatra, no aj v domovine ju ohrozuje výrub lesov. Pred niekoľkými rokmi sa však jej semená dostali aj do Botanickej záhrady v Bratislave a teraz sa ide udiať čosi naozaj výnimočné. Rastlina pravdepodobne v prvý augustový víkend (presný čas nikto netuší) zakvitne a otvorí svoje gigantické okolo dvoch metrov veľké súkvetie.

"Amorfofalus obrovský je najväčší zástupca rodu, patrí do čeľade áronovitých. Tie poznáme aj z našej prírody, napríklad je to obyčajný áron či žaburinka plávajúca na hladine jazera. Toto je však druh s najväčším súkvetím. Keď sa na rastlinu pozerá laik, myslí si, že je to jeden kvet. To, čo vyzerá ako okvetie, je v skutočnosti modifikovaný list a samotné kvietky sú drobučké jednopohlavné a schované vo vnútri. Človek si ich preto nevšimne, hoci sú ich tisíce," vysvetľuje vedúci Botanickej záhrady Ján Čapka.

Zdroj: ms

​Vedúci botanickej záhrady Ján Čapka.

Ako dodáva, najmä vo východnej Európe je kvitnutie tejto rastliny veľkou raritou. V bývalom Československu kvitol tento druh opakovane v Liberci a teraz sa tak pravdepodobne stane prvýkrát na Slovensku. "Sme veľmi radi, že niečo takéto atraktívne máme v našich zbierkach," dodáva Ján Čapka.

Zdroj: ms

Vzácny amorfofalus obrovský v botanickej záhrade. To, čo vyzerá  ako puk (teda okvetie), je v skutočnosti list. Rátajte však s tým, že na dotyk sa k rastline nedostanete, bude vás od nej deliť pár kvetináčov. Návštevníci ju totiž začali chytať, čo jej môže spôsobiť stres a ohroziť kvitnutie.

Rastlinu v Bratislave zo semena vypestoval botanik Norbert Zlámal. Keď sa botanickej záhrade v Liberci podarilo v roku 2017 rastlinu opeliť, čo je tiež obrovský úspech, semená dodali aj do Bratislavy. "Vysieval som ju v apríli 2018. Dnes má vyše šesť rokov. Pri pestovaní musíme vychádzať z podmienok, aké sa vyskytujú na stanovisku v prírode, kde rastie. Teda teplo, teplo, teplo, svetlo a vysoká vlhkosť, dostatočná pôdna vlhkosť a hlavne veľa výživy. Čím má viac jedla, tým skôr vykvitne," priblížil Norbert Zlámal.

Zdroj: ms

Norbert Zlámal pri svojej rastline.

Inak ako semenom sa podľa odborníkov táto rastlina veľmi množiť nedá a aj to je veľmi problematické. "Prebudenie hľuzy sme spozorovali asi pred tromi týždňami. Odhadnúť kvitnutie je problematické, môže to byť odteraz 10 až 14 dní," zamýšľa sa botanik. Rekordná výška kvitnúcej rastliny, ktorú doteraz zaznamenali, je 3,20 metra. "Nepredpokladám, že naša rastlina bude až taká gigantická. Ale určite sa ešte podstatne zväčší, minimálne do veľkosti dospelého človeka," dodáva Norbert Zlámal.

Zdroj: ms

Ján Čapka nám ukázal aj "sestru" spomínanej rastliny z ďalšieho semena. Rastie pár metrov vedľa, kde sú trocha iné podmienky, a už vyzerá úplne inak a ku kvitnutiu nedošlo.

Po otvorení zostane vonkajší list zelenkastý. Počas jednodňového vykvitnutia sa však pred vami otvorí mäsovo tmavočervené vnútro. Na vrchole rastliny sa nachádza navádzací útvar pre opeľujci hmyz, má aj orgán, ktorý produkuje teplo a pach, aby prilákal opeľovače. "Čím je súkvetie teplejšie, tým ďalej sa zápach dostane. Počas kvitnutia bude rastlina príšerne smrdieť. Nepotrvá to dlho, ale pokiaľ by nesmrdela, v prírode ju nikto neopelí. Ten zápach bude maximálne dvojdňový," vysvetľuje mladý muž, ktorý rastlinu dopestoval.

Amorfofalus obrovský musia botanici vždy opeliť umelo. Má totiž mechanizmy, ktoré zabránia samoopeleniu. Najskôr dozrievajú samčie a neskôr až samičie kvety, takže v rámci jedného kvitnutia sa k samičím nemá ako dostať peľ. "Pokúsime sa o jej opelenie. Z inej botanickej záhrady sme už objednali peľ, ak príde v životaschopnom stave a ak sa nám to technicky podarí, určite by sme chceli rastlinu opeliť, dopestovať semená a ponúknuť ich ďalším botanickým záhradám. Myslíme si, že začne kvitnúť ráno, navečer bude plne rozkvitnutá a nadránom sa už "zbortí" a zatvorí celé súkvetie, takže bude to párhodinová záležitosť," dodáva Norbert.

FOTOGALÉRIA:

A čo sa stane, keď rastlina zakvitne? Rátajú s niekoľkými scenármi. Buď k opeleniu nedôjde a súkvetie odumrie a nejaký čas bude kvetináč prázdny. Za nejakú dobu následne vyraší nový list.

Druhá možnosť je, že sa opelenie podarí. Plody potom dozrievajú niekoľko mesiacov. "To súplodie sa veľmi podobá na našu rastlinu áron východný, len je oveľa väčšie. Hľuza potom často hynie, je vyčerpaná. Alebo sa rozpadne na niekoľko menších a vznikne viacero rastliniek. Je nepravdepodobné, že by jeden exemplár dokázal opakovane kvitnúť v krátkom slede. Najrýchlejšie, čo sa zatiaľ podarilo, tak pri ideálnych podmienkach botanickej záhrady to bol dvojročný interval. Vtedy ale nedošlo k opeleniu. Opelenie a dozrievanie hľuzu vyčerpá," uzatvára Norbert Zlámal s tým, že starať sa o takúto rastlinu naozaj nie je jednoduché, ale stojí to za to.

Zdroj: ms

Túto rastlinku asi poznáte. Je to u nás bežný áron východný, blízky príbuzný vzácneho amorfofalusu.

A ako bude vyzerať kvitnutie? Toto je video z botanickej záhrady v Edinburgu. My vám však prinesieme aj tú bratislavskú krásu, keď príde jej čas:

(ms)

Páčil sa vám článok?