Vo Veľkom Draždiaku zisťovali výskyt črevných a fekálnych baktérií

14.7.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Voda vo Veľkom Draždiaku je vhodná na kúpanie. Potvrdili to rozbory bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Zisťovali sme, na čo sa pri kontrole kvality vody zameriavajú.

Rozbory vody vykonávajú hygienici podľa plánovaného harmonogramu v dvojtýždňových intervaloch a podľa aktuálnej situácie.

„Pri kontrolách zo zdravotného hľadiska sa zameriavame hlavne mikrobiologické ukazovatele, Escheria coli, Črevné enterokoky – indikátory fekálneho znečistenia a biologické ukazovatele Cyanobaktérie a Chlorofyl,“ priblížila Katarína Nosáľová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Skúmajú dusík aj fosfor

Okrem legislatívne stanovených ukazovateľov kvality vody na kúpanie sa nad rámec platných predpisov vyšetrujú na prírodných vodných plochách aj ďalšie ukazovatele. Celkový fosfor, celkový dusík, celkový organický uhlík, reakcia vody, farba, nasýtenie vody kyslíkom. „Voda má samočistiacu schopnosť - jazerá aj štrkoviská majú prúdenie spodnej vody, ktoré nečistoty i baktérie odplaví a rastliny i živočíchy ich rozkladajú. V prípade dlhodobo vysokých teplôt sa môže krátkodobo znížiť kvalita vody najmä v mikrobiologických a biologických ukazovateľoch,“ vysvetľuje Katarína Nosáľová.

Čo, keď vodu prehltnete?

Pri kúpaní môže dôjsť k prehltnutiu istého množstva vody, z čoho môžu vyplývať rôzne zdravotné riziká. Ide najmä o riziko prenosných ochorení v dôsledku prítomnosti pôvodcov nákaz, ktoré sú schopné prežívať a množiť sa v tomto prostredí. Vo vode sa množia viaceré druhy mikróbov, húb, plesní. Vo vode sa môžu nachádzať aj črevné parazity, ktoré sa do vody dostanú prenosom z chorých ľudí alebo zvierat, ale aj z prírodného prostredia. Tieto spôsobujú rôzne ochorenia, ako napríklad gastroenteritídy (zápal žalúdka a čriev so zvracaním a hnačkami), vírusové zápaly očných spojiviek, rany na koži sa môžu infikovať a zapáliť. Mikroskopické huby, plesne i kvasinky vyvolávajú povrchové ochorenia kože, nechtov a slizníc.

Treba však podotknúť, že kúpanie sa na prírodných vodných plochách bez prevádzkovateľa a na takých, ktoré nie sú monitorované príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva, je na vlastné riziko.

(mc)

Páčil sa vám článok?