Primátor chce v Petržalke pridať parkovacie miesta, na miestnom úrade si to nevedia predstaviť

13.7.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Matúš Vallo oznámil, že na magistráte pracujú na „preusporiadaní priestoru“ v Petržalke, aby zvýšili počet parkovacích miest. Mestská časť o miesta prišla po zavedení celomestskej parkovacej politiky PAAS. U starostu Jána Hrčku si veľmi zvyšovanie parkovacích miest nevedia predstaviť.

Nekomunikujú? Mestská časť Petržalka o plánoch magistrátu s parkovacími miestami, o ktorých nedávno hovoril primátor na stretnutí s Petržalčanmi, nemá žiadne informácie. „Túto informáciu sme nezachytili a z pozície mestskej časti si takýto scenár úprimne nevieme predstaviť vzhľadom na postup, ktorý hlavné mesto pri zavádzaní svojej parkovacej politiky preferuje,“ reagovala Mária Halašková, hovorkyňa MČ - Petržalka.

Halašková pripomína, že v zónach, kde funguje PAAS, sa počet parkovacích miest, ktoré boli zaregulované v rámci petržalského parkovacieho systému, po prechode na PAAS znížil. „Zatiaľ čo my sme sa pri zavádzaní Petržalského parkovacieho systému snažili zachovať maximálne množstvo parkovacích boxov, hlavné mesto nemá túto tendenciu a na úkor parkovacích miest radšej vytvára dočasné odstavné parkoviská, zbytočne veľa vyhradených parkovacích miest či nevyužívané cyklotrasy,“ dodala hovorkyňa. Magistrát sa k svojim plánom v Petržalke bližšie nevyjadril. Na jeho konkrétnu predstavu si tak Petržalčania musia ešte počkať.

Parkovacie domy v réžii mesta

Iná situácia v komunikácii medzi Petržalkou a mestom je pri téme parkovacích domov. „Môžeme však potvrdiť, že s mestom komunikujeme jeho zámer vybudovať parkovacie domy v uvedených lokalitách,“ uviedla Mária Halašková. Mestská časť, aj v kontexte zmien v štatúte Bratislavy, kedy sa parkovacia politika so zavádzaním PAAS-u presúva takpovediac do výhradnej kompetencie magistrátu, momentálne nezvažuje budovanie parkovacích domov. Na tie by mal magistrát získať peniaze práve z parkovacej politiky, z ktorej inkasuje aj väčšinu príjmov. „O budovaní parkovacích domov v réžii mestskej časti má tak podľa našej filozofie zmysel uvažovať až po tom, keď bude v celej Petržalke fungovať jednotný parkovací systém PAAS,“ dodala hovorkyňa.

(mc)

Páčil sa vám článok?