Veľká oprava pokračuje! Do konca roka plánujú opraviť 66 % petržalských chodníkov

12.7.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Petržalka postupne opravuje petržalské chodníky výmenou starého asfaltu za nový. Rozsiahlou opravou majú prejsť postupne všetky. Do konca tohto roka by až 2/3 chodníkov mali byť opravené. A na rad prídu cesty v sídliskách, ktoré chce mestská časť rekonštruovať podobne ako chodníky vlastnou technikou.

Veľkú opravu chodníkov odštartovala mestská časť po veľkonočných sviatkoch na Dvoroch 4. Nový asfalt stihli odvtedy položiť na Vavilovovej a Wolkrovej ulici a najnovšie tiež v blízkosti dostihovej dráhy na Starohájskej ulici. Rečou čísiel to znamená, že v lokalite Dvory 4 položili nový asfalt na ploche 8 300 m2 a v lokalite Háje 2 a Háje 3 viac ak 9400 m2.

„V tomto roku plánuje mestská časť opraviť cca 60.000 m2, čo predstavuje zhruba dve tretiny Petržalky, takmer celú oblasť miestnych častí Dvory a Háje,“ napísali nám z tlačového oddelenia MČ-Petržalka. Celkovo za tri roky je v pláne oprava 180-tisíc m2 povrchu, čo je zhruba 60 km chodníkov.

Do revitalizácie pôjdu tento rok 3 milióny
Na masívnejšiu opravu chodníkov, revitalizáciu ich okolia, zväčša vnútroblokov, má ísť v najbližších troch rokoch okolo 75 percent disponibilných finančných prostriedkov mestskej časti. Z tohtoročného rozpočtu na opravu chodníkov vyčlenili viac ako 3 milióny eur.

Technologický postup pri opravách chodníkov pozostáva z odstránenia starej 30-40 ročnej vrstvy asfaltu, vyrovnania povrchu a vyspravenia jám. Následne sa na chodník položí nová vrstva asfaltu a vyspáduje sa tak, aby sa na ňom netvorili mláky, nestekala z neho voda k najbližšej budove, ale do zelene a pôdy. „Nebudujú sa nové obrubníky, preto sú okraje nového asfaltu presahujúce cez pôvodný okraj chodníka zarezané. K zarezanej hrane sa dosypáva zemina, ktorá sa zatrávňuje,“ uviedli pracovníci mestskej časti.

Osvedčila sa vlastná technika

Tohtoročnou opravou chodníkov nadväzuje Petržalka na pilotný projekt z roku 2023, keď si otestovala, ako dokážu opravovať chodníky vo vlastnej réžii a nie dodávateľsky. „Obstarali sme vlastný asfaltovací stroj, tzv. finišer a ďalšiu techniku. Realizácia je výrazne lacnejšia i rýchlejšia, ako tomu bolo v minulosti pri zapojení externých prác od dodávateľov.

Vozový park sa navyše rozrástol aj o ďalší finišer a ďalšiu potrebnú techniku, vďaka čomu môžu byť opravy ešte rýchlejšie a rozsiahlejšie a dovolíme si tvrdiť, že aj kvalitnejšie,“ napísali nám z miestneho úradu.

Pôvodné chodníky sú z liateho asfaltu, ktorý sa už z dôvodu zmeny technologických postupov takmer vôbec nevyrába, teda ani nepredáva. Materiál, ktorý používa mestská časť, je obaľovaný asfalt, ktorý je pri opravách ciest a chodníkov v súčasnosti štandardom. Vrstva nových chodníkov je hrubšia – vo vnútroblokoch aplikujú dve vrstvy asfaltu, aby mali chodníky dlhšiu trvácnosť -, sú lepšie vyspádované, čo aj pravidelne po dažďoch kontrolujú v teréne.

Trúfajú si aj na rekonštrukciu ciest

Mestská časť Bratislava-Petržalka spravuje na svojom území len cesty III. a IV. triedy vrátane priľahlých chodníkov a parkovísk. Sú to najmä vnútroblokové cesty a chodníky. Cesty I. a II. triedy (zväčša tie, po ktorých jazdí MHD) spravuje na celom území Bratislavy magistrát hlavného mesta. Predbežný plán opráv je zverejnený na webe https://www.petrzalka.sk/chodniky/ ale prispôsobuje sa poveternostným podmienkam a potrebám Petržalky.

Na opravu chodníkov používa mestská časť tri cestné finišery, štyri valce rôznych rozmerov a hmotnosti, štyri rezačky na zarezávanie asfaltu, dva ručné vibračné zhutňovače, pneumatické kladivá, zbíjačky, hydromek – hydraulické rýpadlo či dumpery. Ide o osvedčené stroje, ktoré nám umožňujú opravovať chodníky a tú istú techniku budeme používať aj na opravu ciest.

Zdroj: MÚ Petržalka

Dumper.

Už tento rok by MČ- Petržalka chcela okrem chodníkov pilotne otestovať aj opravu krátkych úsekov ciest a parkovísk v správe mestskej časti, väčšiu prioritu však majú chodníky. „Pokiaľ ide o cesty, predbežne máme v pláne opravu odbočky z cesty na Jiráskovej vedúcej do vnútrobloku na Tupolevovej ulici,“ napísali nám z mestskej časti. Jiráskova cesta ako taká je cesta II. triedy, teda údržba je v kompetencii hlavného mesta. „Zvažujeme aj opravu rozbitého úseku v okolí Vlasteneckého námestia a ďalších krátkych úsekov, ktoré sú v najhoršom technickom stave,“ dozvedeli sme sa. Rekonštrukciu väčších úsekov vozoviek plánuje mestská časť rozbehnúť od budúceho roka.

(mc)

Páčil sa vám článok?