V Bratislave sa rozšíri "pešibus", cesta detí do školy má byť bezpečnejšia

16.10.2023
0

Zdroj: Veronika Gežík

Páčil sa vám článok?

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) realizuje projekt Mesto pre deti, ktorého hlavnými cieľmi sú zapájať miestnu komunitu do riešení upokojovania dopravy, zvyšovať bezpečnosť v okolí základných škôl a motivovať k dochádzaniu do školy peši a k hre vonku.

Ako nás informovala PR špecialistka MIB Michaela Pavelková, jednou z aktivít v rámci projektu je zavedenie pešibusu, medzinárodnej iniciatívy, ktorá povzbudzuje pešiu cestu do školy. Funguje tak, že skupina detí ide do školy pešo v sprievode dvoch dospelých osôb, ktoré ju bezpečne odprevadia do škôl. Po minuloročnom úspešnom spustení sa aktivita rozširuje. Štartuje dnes a pridávajú sa k nej komunity detí a rodičov zo základných škôl v Petržalke, Rusovciach, Vajnoroch, Starom meste a Novom meste.

„Aktivitou chceme docieliť, aby viac detí a rodičov zažilo pešiu cestu do školy a zároveň, aby táto cesta bola bezpečnejšia a príjemnejšia. Pešibus je hravý spôsob, ako motivovať deti, aby išli pešo. Popritom, že sa deti ráno hýbu a strávia čas s kamarátmi, čo má významný dopad na ich zdravie, stres a schopnosť sústrediť sa v škole, je zároveň pred školou o jedno auto menej. A tým sa ulice stávajú príjemnejšími a vzduch čistejší,” uviedla Sandra Štasselová, urbanistka z Metropolitného inštitútu Bratislavy.

Počas tretieho októbrového týždňa deti zo základných škôl zažijú spoločné cesty do školy pešibusom. MIB tento školský rok pomôže pri realizácii pešibusu niekoľkým základným školám z Bratislavy.

V Bratislave žije spolu 77 087 detí, ktoré navštevujú 347 inštitúcií: materských, základných a stredných škôl. Až 95 % ľudí žijúcich v Bratislave býva menej než 15 minút chôdze od najbližšej základnej školy.
Napriek tomu však mnoho detí v Bratislave dochádza do školy autom. Dôvodom je podľa dát zozbieraných Metropolitným inštitútom Bratislavy prevažne strach rodičov z dopravných rizík na ceste do školy. A tak mnohí rodičia uprednostňujú cestu autom pred rannou prechádzkou. Tá však oberá deti o benefity rannej prechádzky a ďalej prehlbuje problémy súvisiace s dopravnými rizikami aj s kvalitou ovzdušia pred školou. Aj vzduch v aute predstavuje pre dieťa ďalšie zdravotné riziko: obsahuje deväť až dvanásťkrát väčšie množstvo tuhých častíc než na ulici. Preukázali to merania čistoty ovzdušia pred základnou školou Tbiliská v Rači.

Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa MIB v spolupráci s hlavným mestom pripojil k medzinárodnej iniciatíve, ktorou prispieva k motivácii rodičov a ich detí presúvať sa pešo, zvyšovať tak bezpečnosť, ako aj prispievať k zlepšovaniu čistoty ovzdušia. Po pilotnej fáze na základnej škole Tbiliská zapája do aktivity ďalšie školy.

Na ktorých trasách bude premávať pešibus?

Možnosť využiť tento hravý spôsob pešej dopravy budú môcť deti z viacerých základných škôl. Zastávky budú označené na uliciach a grafikony umiestnené na školách alebo na stránke projektu Mesto pre deti.

Deti a rodičia sú vopred oboznámení s trasami, konkrétnymi zastávkami aj časmi odchodu pešibusu zo zastávok. Dospelé sprevádzajúce osoby, tzv. sprievodcovia*kyne sa stretávajú na prvej zastávke trasy pár minút pred odchodom pešibusu. Sú označení viditeľnými prvkami, napríklad reflexnými vestami alebo šatkami, aby deti vždy vedeli, koho nasledovať. Deti ráno prichádzajú na najbližšiu zastávku, kde sa pripoja k sprievodcovi*kyni a rovesníkom. Na každej zastávke sprievodcovia*kyne chvíľu počkajú a vyzdvihnú deti. Následne bezpečne prevedú deti po trase až ku vchodu do areálu školy.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?