V čom sa vybrať do prírody

27.9.2018

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Isto sa zhodneme, že na turistiku je vhodné sa dobre obliecť. Či sa už turistike venujete pravidelne, alebo patríte medzi rekreačných turistov kvalitné oblečenie je to čo potrebujete. Vrtochy počasia nás môžu prekvapiť kedykoľvek a kdekoľvek.

Ako vybrať správne oblečenie na turistiku?

Outdoorové oblečenie vás ochráni pred náhlymi zmenami počasia, udrží vaše telo v optimálnej klíme (nebudete sa veľmi potiť pri náročnejších výstupoch) a udrží vás v suchu a teple. Tento typ oblečenia odvádza vlhkosť, ktorú vyprodukujete potením od tela. Popri tom vás ale chráni pred vonkajším chladom a vlhkosťou. Ideálnejšie oblečenie na turistiku nenájdete.

Najlepšie ako sa do prírody obliecť je tzv. na cibuľu. Viac vrstiev oblečenia má mnoho výhod. Je jedno aké je obdobie, náhla zmena počasia môže prekvapiť vždy. V závislosti od obdobia, dĺžky túry a jej náročnosti a miesta kam sa chystáte si zvoľte aj oblečenie.

Na prvej vrstve si dajte záležať. Tielko, tričko, spodné nohavice, ponožky – vyberte si funkčné prádlo, ktoré vám zabezpečí čo najlepší komfort. Odvedie vlhko od tela (nebudete sa potiť) a zároveň vás ochráni pred vonkajším chladom. Najvhodnejšie je oblečenie z prírodných. alebo syntetických, ale funkčných materiálov.

Ďalšia vrstva by mala byť termoizolačná. Mala by zabrániť prenikaniu tepla produkovaného telom von, prepúšťať telesnú vlhkosť a zároveň zabrániť prieniku chladu a zimy k telu. Pulóvre, roláky, mikiny, bundy – vybrať si rozhodne máte z čoho.

Poslednou je vrchná vrstva, ktorá vás má chrániť pred vrtochmi počasia – silný vietor, dážď, alebo sneh. Aj táto časť oblečenia by mala byť priedušná, aby mohla odvádzať vlhkosť z tela von, no zároveň vás ochráni pred vonkajším nevľúdnym počasím. Vonkajšia vrstva oblečenia môže mať rôzne hrúbky a aj rôzne vlastnosti. Od úplne nepremokavých a hrubších modelov až po tenšie typy, ktoré sú vhodné na letnú turistiku, kedy vám pri najhoršom hrozí len dážď. Nakoľko sa na túto vrstvu kladú veľké nároky býva pomerne najdrahšia zo všetkých vrstiev oblečenia.

Obuv na turistiku.

Základom každého turistu je obuv. Bežné tenisky, žabky, alebo iná mestská obuv rozhodne na turistiku nepatrí.

Turistická obuv sa delí na tri základné časti.

Nízka – vhodná na nenáročné túry, skôr prechádzky po rovinatejšom teréne.

Polovysoká – vhodná do horských terénov na stredne ťažkú túru.

Vysoká – v tejto obuvi budete mať pevnú nohu a ak sa vyberiete na túru s náročným terénom rozhodne nespravíte zle týmto výberom.

Turistická obuv by mala byť z nepremokavých, odolných materiálov. Podrážka by mala priľnúť k povrchu, po ktorom pôjdete. Tvrdé podrážka má dlhšiu životnosť, ale jej priľnavosť je slabá. Mäkká podrážka vám zas dlho nevydrží, ale lepšie priľne k povrchu.

 

Páčil sa vám článok?