Fajnorovo nábrežie - komunálne zlyhanie

21.6.2018

Zdroj: Archív Ľ.Boháč

Páčil sa vám článok?

(pr) V Starom Meste dochádza z roka na rok k nárastu záujmu organizovať rôzne kultúrno spoločenské podujatia.Počet žiadostí je tak veľký, že v letnom období sa dá uspokojiť minimum záujemcov.

Preto staromestskí poslanci podporili iniciatívu prenajatia časti Fajnorovho nábrežia s cieľom získania  nového atraktívneho kultúrno spoločenského  priestoru vhodného pre organizovanie podujatí ako sú hudobné koncerty, komunitné  a vianočné trhy, zimné klzisko  a podobne. Súčasťou priestoru mal byť aj park pre deti s detskými atrakciami, kde by mohli mladé rodiny, ale aj starší Staromešťania denne  tráviť voľný čas. 

S Verejnými prístavmi, vlastníkmi pozemkov bola podpísaná zmluva o spolupráci a následne vypísaná medzinárodná architektonická súťaž na priestory Fajnorovho nábrežia a Šafárikového námestia. Po vyhlásení výsledkov malo Staré Mesto pokračovať s uzavretím finálnej nájomnej zmluvy a objednaním projektových dokumentácií na revitalizáciu Fajnorovho nábrežia.

Vedenie Starého Mesta však v tejto veci nepochopiteľne nekoná už vyše dvoch rokov, aj napriek tomu, že projektu vyslovili podporu Verejné prístavy, Ministerstvo dopravy ako aj všetci Staromešťania. Projekt bol výrazne medializovaný, bol súčasťou medzinárodnej súťaže, prezentácií Dunajského Fondu a bol zakomponovaný aj do záväzného dokumentu mestskej časti - programu hospodárskeho rozvoja Starého Mesta ( PHSR 2017- 2023 ).

Zdroj: Verejné prístavy

​V minulom čísle Bratislavských novín bol zverejnený článok o „ dočasnej  mestskej pláži “  budovanej  súkromným  investorom. Objavila sa tiež informácia, že vlastník budovy osobného prístavu a priľahlého parkoviska, s väzbami na výkonnú moc, má záujem rozšíriť parkovacie kapacity do susediaceho priestoru bývalého detského ihriska a tým de facto  úplne “ potopiť “ tento komunálny projekt.

Zdá sa, že mestskou časťou pripravený projekt revitalizácie Fajnorovho nábrežia je  zatiaľ vďaka „ plánovanej nečinnosti “ vedenia Starého Mesta odsunutý na vedľajšiu koľaj. Ostáva  nám len dúfať, že tak významný komunálny projekt, ktorý mal slúžiť všetkým Staromešťanom nebol definitívne obetovaný pre zámery privátnych developerov a že nové vedenie Starého Mesta sa zasadí za jeho urýchlené  zrealizovanie.

Ing.arch.Ľubomír Boháč

obyvateľ Starého Mesta

 

Páčil sa vám článok?