Okrem jahôd je aj sezóna čučoriedok, viete, kde sa nachádza čučoriedková farma?

9.6.2018
0
Čučoriedková farma

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Sezóna jahôd je v plnom prúde, ľudia sa hádajú, či sú lepšie tie z Dunajskej Lužnej alebo z Rajky, ale vedeli ste, že v Bratislave existuje aj čučoriedková farma a o pár dní začne predávať svoju prvú úrodu?

Na čučoriedkovej farme v Devínskom jazere majú na jednom hektári zasadených 4-tisíc kríkov čučoriedok. Úroda je raz do roka a na farme odhadujú, že jeden kríčok vyprodukuje 4 až 5 kíl plodín. Keď budú staršie, bude to postupne aj viac.

Tento rok budú na farme zbie­rať prvú úrodu, a to na jednej tretine starších kríčkov. „Nejde však o samozber,“ upozorňuje Jana Dittrichová z farmy. „Záujemcom ponúkneme možnosť kúpiť si najmenej kilogram čučoriedok za 8 eur. Začiatok predaja odhadujeme na polovicu júna.“

Nejde o klasické lesné čučoriedky, aké si nazbierate na výlete na Orave. Na jedinej čučoriedkovej farme v Bratislave pestujú pôvodom kanadskú odrodu, plody sú väčšie a podľa reakcií návštevníkov z minulého roka veľmi chutné. S tými, čo na ceste do našich obchodov dozrievajú v kamiónoch, ich ani netreba porovnávať.

„Každý deň mi ľudia volajú a pýtajú sa, kedy začne predaj,“ hovorí Jana Dittrichová. Dostane sa na všetkých? „Úroda bude asi dva až tri tony a tretinu z toho ponúkneme bežným ľuďom, ktorí k nám zavítajú.“ Ak chcete čučoriedky dozreté na kríčkoch vyskúšať, sledujte Fb farmy.

(in)

Páčil sa vám článok?