Pri Malom Dunaji vznikne korzo s prírodným amfiteátrom

7.6.2018
0
Korzo Zálesie

Zdroj: Obec Zálesie

Páčil sa vám článok?

Radi by ste sa prešli ponad rieku po móle, posedeli si v prírodnom amfiteátri alebo sa po dlhej plavbe osviežili v čistom a novom prostredí? To všetko by malo byť možné v malej obci Zálesie (vedľa Ivanky pri Dunaji), ktorá je obopínaná Malým Dunajom takmer po celom jej obvode.

V obci neďaleko Bratislavy vyrastie na brehu Malého Dunaja projekt s názvom „Korzo Zálesie - revitalizácia nábrežia Malého Dunaja pre voľnočasové aktivity v obci Zálesie“. V rámci neho bude vybudovaná cyklotrasa priamo ponad tok rieky Malého Dunaja.

Ako nás informovala projektová manažérka Zuzana Červenková, malá obec dokázala v konkurenčnom boji o eurofondy uspieť a pripraviť projekt, ktorého realizácia by sa mala začať v priebehu najbližších mesiacov a ukončenie je naplánované na prvý štvrťrok budúceho roka. Celkový rozpočet tohto projektu je vyše 280-tisíc eur, výška samotnej investičnej výstavby je 246-tisíc eur. Ide o projekt cezhraničnej spolupráce ôsmich slovenských a jednej maďarskej obce Danube Bike & Boat. V rámci neho sa napríklad vybuduje cyklotrasa v bratislavskej Vrakuni či zrekonštruuje mlyn v Jelke.

Celý zámer výstavby móla a amfiteátra obec predstaví už túto sobotu od 10.00 hod (konečná zastávka autobusov na hlavnej ceste v smere na Malinovo) v rámci akcie Odomykanie Dunaja. Súčasťou prezentácie projektu bude výstava jeho vizualizácií  priamo v prírode, vodácke súťaže a sprievodný program ako súťaž o najkrajšieho korzára Malého Dunaja či vodácke origami alebo skautská aktivita – uviaž si svoj uzol.

„Naša obec je doslovne povedané „zžitá“ s Malým Dunajom. Jeho tok ako aj jeho okolie pravidelne čistíme, staráme sa oň. Každoročne sa stretávame v našej lodenici, aby sme sa mohli previezť na kanoe alebo katamaránoch a vyskúšať si pádlovanie na vlastnej koži. Takýto projekt prinesie našim obyvateľom mnoho. Ponúkne priestor na ďalšie možnosti športového vyžitia, bude ideálnym priestorom pre oddych či spoznávanie prírody. Predpokladáme, že sa zvýši aj návštevnosť našej obce.“ povedal starosta obce Jozef Meško. 

Zdroj: Obec Zálesie

Čo bude vybudované

  • mólo v šírke 3m a s dĺžkou 120m, ktoré prepojí pešiu a cyklistickú infraštruktúru
  • prevádzková budova – objekt, ktorý poskytne zázemie pre vodákov
  • prírodný amfiteáter

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?