Poľná ulica ako atraktívny priestor s trhom a chutným street food? Prečo nie?

6.6.2018

Zdroj: archív M. B.

Páčil sa vám článok?

(pr) Ak aj vy dávate prednosť čerstvej zelenine a ovociu z trhu a ste priaznivcom street food, pretože viete, že „pouličné“ jedlo už dávno nie sú len nezdravé hotdogy, potom by sa vám moja idea pre novú Poľnú ulicu mohla páčiť.

Nový mestský priestor

Kto náhodou nepozná – Poľná je ulička medzi Medickou záhradou a Ondrejským cintorínom. Kedysi priemyselná periféria mesta, dnes nenápadná, ale dôležitá spojnica, po ktorej denne „pendluje“ veľa Staromešťanov. Na Poľnej v súčasnosti nájdete pár stánkov, jedno „autíčko“ s ponukou jedla. Prečo ale nevyužiť celú Poľnú ulicu a nepretvoriť ju na štýlové street foodové a trhové miesto? Len si to predstavte - príjemný priestor, kde si dáte s rodinkou chutný obed, pri ktorom ale nebudete sedieť v uzatvorenej reštaurácii, ale pri stole v tieni stromov. Alebo si len tak chvíľu posedíte na lavičke so šálkou chutnej, voňavej kávy. A pri odchode si nakúpite čerstvú zeleninu zo slovenskej farmy u milej pani, s ktorou sa už dobre poznáte, pretože u nej nakupujete pravidelne. Ako sa vám páči táto predstava? Mne veľmi a som presvedčený, že priestor Poľnej ulice je na to ako stvorený.

Zdroj: Poľná ulica - vizualizácia

Farmárske trhy boli zrušené

Štvrtkové farmárske trhy na Poľnej už nenájdete. Keď som zisťoval dôvody, dozvedel som sa, že staromestský úrad a súčasné vedenie s farmármi nespolupracovali, pre propagáciu trhov nechceli nič urobiť. Na rozdiel od iných mestských častí, kde majú farmárske trhy dvere dokorán otvorené a veľkú podporu zo strany miestnej samosprávy. Tak farmári s ťažkým srdcom zo Starého Mesta odišli. Nie celkom dobre rozumiem tomuto postupu nášho staromestského úradu. Veď tam boli pre ľudí! Ja - presne opačne – vidím  na Poľnej nielen občasné farmárske trhy, ale každodenné stanovisko pre celé spektrum farmárskych stánkov a street foodových prevádzok so širokou ponukou čerstvých výrobkov a chutného jedla od „výmyslu sveta“. 

Inšpirácia v zahraničí, realizácia v Bratislave

Vždy, keď navštívim nejaké mesto v zahraničí a nájdem tam niečo zaujímavé, predstavujem si, ako by to asi fungovalo v Bratislave. Napríklad taký street food Karavan v Budapešti. Videl som, ochutnal som a vrelo všetkým odporúčam. Kombinácia fixných a pojazdných stánkov a v nich mix všetkých kuchýň, aké si viete predstaviť - mexické burritos, americké burgre, vietnamské polievky, francúzske palacinky. Jedlo jedna báseň! Presne takéto niečo si viem predstaviť aj na Poľnej ulici.

Zdroj: Poľná ulica - vizualizácia

Vynikajúci street food aj v Bratislave

Po návšteve Budapešti som absolvoval ochutnávku v uliciach Bratislavy a našiel som veľa skvelých „street foodistov“ s vynikajúcim jedlom. Nechcem nikoho presviedčať o svojej pravde, ale dnešné jedlo na ulici nemá naozaj nič spoločné so socialistickými hotdogmi. Dnešný street food – to je vo väčšine prípadov vysoká kvalita, čerstvosť, preferencia slovenských výrobkov, to všetko zmixované s láskou a nadšením pre dobré jedlo. Preto niet divu, že popularita street foodu u ľudí stále rastie. Mimochodom - aj spomínané hotdogy u dnešných street foodistov sú kvalitné a chutia vynikajúco.

 Čo dodať na záver? Veľmi by som si želal oživiť túto lokalitu Starého Mesta. Veď predsa nikde nie je napísané, že všetko zaujímavé sa musí diať len v najužšom centre, naopak, ja by som bol rád, keby to žilo aj v širšom Starom Meste. Verím, že projekt si získa priazeň verejnosti aj podporu u ďalších staromestských poslancov a na Poľnej vznikne takýto unikátny verejný priestor, kam budú Staromešťania radi chodiť.

Martin Borguľa
poslanec mesta za mestskú časť Staré Mesto
martin@borgula.sk, 0905 803 527

 

Páčil sa vám článok?