Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej: Čo odkazuje Bratislavčanom taliansky veľvyslanec?

3.3.2018
0
Taliansky veľvyslanec Gabriele Meucci

Zdroj: Ambasciata d'Italia Bratislava

Páčil sa vám článok?

Celé Slovensko a samozrejme aj jeho metropola Bratislava zostala v uplynulých dňoch v šoku z vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Ako organizácia, ktorá za týmto hrozným činom mohla stáť, sa skloňuje i talianska mafia. Pre Bratislavské noviny sa k tejto téme vyjadril taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci.

V Bratislave nenájdete hádam nikoho, kto by nevedel o najnovších udalostiach, ktoré doslova otriasli celou spoločnosťou. Včera sa dokonca konal pietny spomienkový pochod na zavraždeného novinára a jeho partnerku. Zhrození sú nielen bežní ľudia, ale aj diplomati. Nás zaujímalo, ako sa na tieto udalosti pozerá taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci. Práve mená ľudí z jeho krajiny boli totiž medzi prvými spomínané ako mená možných páchateľov vraždy. Veľvyslanec má pre Bratislavčanov jasný odkaz. „Chcel by som len povedať, že sme zostali šokovaní touto prízemnou vraždou odvážneho novinára, ktorý bol zabitý spolu so svojou mladou partnerkou takým barbarským spôsobom a v takom mladom veku. Dúfame, že vražda bude čo najskôr vyšetrená a som si istý, že v prípade potreby bude talianska polícia nápomocná slovenským vyšetrovateľom,“ vyjadril sa pre Bratislavské noviny Meucci.

Spýtali sme sa i na to, ako vníma existujúce podozrenie, že talianska mafia má kontakty na slovenskom úrade vlády a niektorí členovia strany Smer udržujú s jej predstaviteľmi živé vzťahy. „Veľvyslanectvo veľmi pozorne sleduje všetko, čo uvádza tlač, nemá však iné informácie okrem tých, ktoré už boli zverejnené. Vyšetriť kauzu je úlohou kriminálnych polícií,“ vysvetlil diplomat.

Zároveň však nepripúšťa, že by sa tieto udalosti mohli odraziť či už na zhoršenom vnímaní Talianska zo strany Slovákov, alebo dokonca znamenať zhoršenie imidžu talianskych podnikateľov u nás, čo by sa mohlo prejaviť i na obchodných kontaktoch oboch krajín. „Nevnímam nelichotivé súvislosti. Vnímam len to, že osoby, ktoré boli v Taliansku obvinené z rôznych trestných činov, sa usadili na Slovensku. Netreba si zamieňať podnikateľov so zločincami. Kto stabilne obchoduje s Talianskom, pozná svojich obchodných partnerov a vie, že im môže dôverovať,“ dodal veľvyslanec.

Pokiaľ ide o Taliana Antonina Vadalu, ktorého zadržala slovenská polícia a je asi najznámejším v celej kauze, veľvyslanec tvrdí, že o ňom žiadne vedomosti nemá. „Doposiaľ som nepočul ani to meno,“ vyjadril sa.

Budova talianskeho veľvyslanectva v Bratislave:

Zdroj: ms

​ (ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie